T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2015/8)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2015/48)

31 Aralık 2015 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 29579

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

MADDE 1 – 14/3/2015 tarihli ve 29295 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2015/8)’ne 32 nci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

Sera modernizasyonu

MADDE 32/A – (1) Ayrı ayrı veya tek ünite olarak toplam 500 metrekare ve üzeri örtüaltı alanında bitkisel üretim yapan üreticiler, örtüaltı kayıt sistemine kayıt olmaları durumunda düşük faizli yatırım ve işletme kredisinden yararlandırılır.

(2) Mevcut sera işletmelerinin teknik altyapısının iyileştirilmesi amacı ile ayrı ayrı veya tek ünite olarak toplam 500 metrekare ve üzeri alanda Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliğine uygun olarak örtüaltı yetiştiriciliği yaptığı Bakanlıkça tespit edilen ve Örtüaltı Kayıt Sisteminde (ÖKS) kayıt altına alınmış olan işletmeler tarafından hazırlanan ve Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince onaylanan projeleri çerçevesindeki yatırım ve işletme kredisi talepleri Karar kapsamında değerlendirilir.

(3) Seracılık modernizasyonu kapsamında kullandırılacak yatırım ve işletme kredileri;

a) Yapı iskeleti, temel ve kurulum tekniğinin asgari şartları taşımadığı Bakanlık il/ilçe müdürlüğünce tespit edilen sera ünitelerinin asgari şartları sağlayabilecek nitelikte tamamen ya da kısmen yenilenmesi ile aynı veya farklı parsellerde birden fazla parçalı halde bulunan sera ünitelerinin tek çatı altında yeniden inşası,

b) Yapı iskeleti, temel ve kurulum tekniğinin asgari şartları taşıdığı Bakanlık il/ilçe müdürlüğünce tespit edilen mevcut sera işletmesi içerisinde, yetiştirilen ürünün kalite ve verimini artırıcı etkisi bulunan sabit ve/veya montajlı; ısıtma, soğutma, nemlendirme, sisleme, havalandırma, gölgeleme, sulama, yapay aydınlatma, gübreleme, tarımsal mücadele, hasat ve taşıma, topraksız bitki yetiştirme, karbondioksit gübrelemesi, bitkisel üretim atıklarının bertarafı ve geri dönüşüm sistemleri, bilgisayarlı programlanabilir lojik kontrol sistemleri veya mikro-denetleyici destekli otomasyon sistemleri ve bu sistemlere ait yazılımlar ile sınıflandırma, paketleme sistemleri ve bunların yapılarından halihazırda işletmede bulunmayanları, ekonomik ömrünü tamamlayanlar ile daha verimli ve teknolojik olarak yeni başka bir sistemle ikame edileceklerin finansmanını,

kapsar.

(4) Proje uygulamalarının kontrolü ve izlenmesi; il/ilçe müdürlükleri, Banka ve TKK tarafından koordineli olarak yapılır. Bu kapsamda;

a) Yatırımcılar, projenin %50’si tamamlandığında il/ilçe müdürlüğüne bilgi vermekle yükümlüdür. Projenin %100’ünün tamamlanması ile nihai kontrol il/ilçe müdürlüğünce yerinde yapılır.

b) Proje uygulamalarının bu Tebliğ hükümlerine uygun olarak yürütülmediğinin tespiti halinde, bu durum tutanağa bağlanarak tutanak tarihinden itibaren on gün içerisinde proje sahiplerine uygulamaların bu Tebliğ hükümlerine uygun olarak yürütülmesi konusunda il/ilçe müdürlüğü tarafından bir ihtar yazısı yazılır ve konu hakkında Banka ve TKK bir hafta içerisinde bilgilendirilir.

c) Yazının karşı tarafa tebliğ tarihini izleyen bir ay içerisinde projenin bu Tebliğ hükümlerine uygun olarak yürütülmediğinin tespit edilmesi halinde il müdürlüğü Karar kapsamındaki faiz desteğinin iptal edilmesi işleminin başlatılması için Banka ve TKK bilgilendirilir.

(5) Sera modernizasyonu kredi başvurusu 31/12/2015 tarihi mesai bitiminde sona erer.”

MADDE 2 – Bu Tebliğ 16/12/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

Bu Yazıyı Paylaşın