2015 yılı belli ki muhasebecilikte yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, nihayet meslek mensuplarının sorunlarını dikkate alarak Maliye Bakanlığı ile koordineli bir şekilde bir sistem hazırladı. Bu sistem, mükellef ile olan iş ilişkilerini zorunlu olarak bir sözleşmeye bağlarken aynı zamanda ücret ve ücret tahsilatı ile ilgili de bir takım düzenleme ve iyileştirmeleri de zorunlu kılıyor.
Sözleşme ve Damga Vergisi
Artık her mükellefle işin yapılış şeklini ve şartlarını belirleyen bir sözleşme mecburiyeti var. Bu sözleşme üzerinde yazılı olan ücret üzerinden hesap edilen bir damga vergisine tabi ve bu damga vergisi mükellefler tarafından ödenmek durumunda. Bu sözleşmenin önemi şu: Tahsilatlarını yapamayan muhasebeci bu tahsilatları yasal yollarla tahsil edebilmek için avukata bu sözleşmeyi veriyor, gerisi yürüyor.
Pazarlıklar Bitiyor
Muhasebeci ile mükellef arasında yapılan pazarlıklar sona eriyor diyebiliriz. Çünkü kimse kendi kafasına göre ücret belirleyemiyor. Mükellefin tutmak zorunda olduğu defter, işçi sayısı, işletmesinde uygulanan katma değer vergisinin oran ve çeşitliliği, şube sayısı sisteme giriliyor ve alınması gereken en az ücret ekrana çıkıyor. Bu andan itibaren muhasebecinin karşısına çıkan miktar dışında bir işlem yapması ya da bunu fatura etmesi mümkün değil. Eğer işyerinin kendisine has özellikleri sebebiyle tarife üzerinden bir ücret alınıyorsa, alınan bu ücret artık mükellefin sonraki zamanlarda gideceği muhasebeciyi de bağlıyor ve bu ücret altında ücretle iş kabul edemiyor.
Tahsilatlar Zorunlu
Ödemelerini kendi kafasına göre yapan, kira, işçi ücreti, yeni araba, sigorta vs. için her zaman parası olan ama muhasebeciye vermeye gelince işler kötü diyen mükelleflere de kötü bir haberimiz var. Çünkü sistem tahsilatları da denetliyor. 3 ay içinde herhangi bir ödeme yapmayan mükellefe hizmet verilemiyor, beyanname gönderimi sistem tarafından durduruluyor.
Borç Takma Tarih Oluyor
Yeni sistemin muhasebeciler açısından en güzel yanlarından biri de şu: Bir muhasebeciye aylarca para vermeden iş gördürüp, daha sonra başka bir muhasebeciye gitmek ve oradan hizmet almak imkânsız. Çünkü yeni muhasebeciye gittiğinde sistem bu borcu görüyor ve bu borç ortadan kaldırılmadıkça yeni bir sözleşmeye izin vermiyor.
Mükellef “Kapma” Biterken
Rahatlıkla söyleyebiliriz ki, artık fiyat unsurunu kullanarak başka bir muhasebeciden mükellef “kapma”, bunu yapmaya tevessül edenlere pahalıya patlayacak. Bunun dışındaki muhasebeci değişiklikleri elbette her zaman devam edecek. Ama mesleği fiyat yüzünden yerle yeksan edenler de ticari deyimle “aradan çıkacak.”
Başlangıçta elbette çeşitli sıkıntılarla devam edecek olan bu uygulamalar bütünü, kısa sürede verimli hale gelecek ve taraflar buna alışacaktır.