Oldukça şaşırtıcı bir araştırma, ergenlik çağına girmeden önce sigara içen erkeklerin torunlarının, vücutlarında aşırı yağ taşıma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.
Bilim insanlarının bu son araştırması, atalarımızın tütün kullanımının, ailede nesiller boyunca fark edilmeyen sonuçlara yol açabileceğini öne sürüyor.
İngiltere’de Bristol Üniversitesi’nden epidemiyoloji uzmanı Jean Golding, “Bu ilişkiler diğer veri kümelerinde de doğrulanırsa, nesiller arası bu tarz ilişkilerin kökenini çözmeye çalışmamız için güzel bir başlangıç noktası” diyor.
2014 yılında, Golding ve diğer araştırmacılar, 1990’ların başında başlayan ve ilk olarak, hamile kadınlar ve aileleri üzerinde gözlemsel bir çalışma olan Avon Ebeveynler ve Çocuklara İlişkin Boylamsal Araştırmadan (diğer adıyla ’90’ların Çocukları’ çalışması) elde edilen verileri değerlendirdi.
90’ların Çocukları araştırmasından elde edilen anket verilerinin 2014 analizi, 11 yaşından önce sigara içmeye başlayan babaların oğullarının, ortalama bel çevresi ve daha yüksek vücut kitle indeksine (BKİ) sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Golding, bu, insan yavruları tarafından miras alınan genetik olmayan nesiller arası aktarımın nadir bir örneğiydi diyor.
Şimdi, 90’ların Çocukları veri setinde, sadece bir babadan oğluna değil, aynı zamanda bir dededen torununa ve bir büyük büyükbabadan onun büyükbabasına genetik olmayan aktarımın ipuçları aranacak.
Bu araştırmayla görüyoruz ki, baba tarafından dede ergenlik öncesi sigara içmeye başladıysa, torunlarında aşırı yağ kütlesi kanıtı vardı.
Araştırmacılar, benzer bir etkinin, aradan geçen nesiller 13 yaşın altındayken düzenli olarak sigara içmediğinde bile görülebileceğini ve dört nesil boyunca nesiller arası bir etkinin kanıtlandığını söylüyor.
Golding, “Ergenlikten önce, bir çocuğun belirli maddelere maruz kalması, onu takip eden nesillerin üzerinde bir etki bırakabilir ” diyor.
Ekip, neler olup bittiğini anlamak için bu fenomen hakkında çok daha fazla araştırmaya ihtiyacımız olacağını söylüyor ve kendi analizlerinin birtakım sınırlamaları olduğunu kabul ediyor. Bununla birlikte, bu etkilerin nasıl ortaya çıktığı henüz tam olarak bilinmese de çalışmalarının nesiller arası gözlemlediği etkilerin türünün ilk örneği olduğunu iddia ediyorlar.
Bunun, tütün dumanına maruz kalmanın neden olduğu bir etki değil de bir şekilde sadece bir korelasyon olması mümkündür.
Araştırmacılar, “Belirtilen ilişkilerin obezite ile ilgili olması dikkat çekicidir; obezitenin genetik, epigenetik ve çevresel faktörlerin etkileşiminin neden olduğu karmaşık bir bozukluk olduğu genel olarak kabul edilmektedir.”
“Ancak, gösterdiğimiz etkilerin meydana geldiği mekanizmalara ilişkin hipotezler oluşturulmadan önce, diğer çalışmalardan doğrulayıcı kanıtlar aramak önemlidir.”