Cilt Kanseri Tanısında Biyopsiye Gerek Kalmayabilir

Cilt kanserini ağrısız bir şekilde teşhis edebilecek yeni bir cihazın, biyopsileri de yarı yarıya azaltması bekleniyor.

Cilt biyopsisi kanserin erken tedavi edilmesini sağlıyor. Ama doktorlar bunun için küçük doku parçası aldıkları için işlem acı veriyor ve biyopsiyle açılan yaraların iyileşmesi de haftalar sürebiliyor.

Son yıllarda erken teşhis için uygulanan biyopsi sayısı, bulunan kanser türlerine kıyasla dört kat arttı. Her cilt kanseri vakası için halihazırda yaklaşık 30 kadar  iyi huylu lezyon biyopsisi yapılıyor. Araştırmacılar gereksiz biyopsi oranını yarı yarıya azaltabilecek taşınabilir bir cihaz geliştirdiler. Yeni cihaz dermataloglara ve diğer doktorlara laboratuvar kalitesinde kolay bir kanser teşhisi olanağı sunuyor.

Steven Teknoloji Enstitüsü (Hoboken, ABD) araştırmacıları tarafından geliştirilen cihaz, havaalanlarındaki güvenlik kontrollerinde, yolcunun cildini taramak için kullanılan teknolojiden yararlanıyor. Sağlıklı doku milimetrik dalga ışınlarını, kanserli dokudan farklı yansıtır,  bu nedenle de deriden yansıyan ışınlardaki kontrastlara bakarak, kanser teşhisi yapmak teorik olarak mümkün. Bu yöntemi klinik uygulamaya dönüştürmek isteyen araştırmacılar, farklı antenlerden elde edilen sinyalleri, ultra yüksek bant genişliğine sahip tek bir görüntüde birleştirmek için algoritmalar kullandılar. Gürültüyü azaltılar ve en küçük benin veya lekenin bile en yüksek çözünürlüklü görüntülerini yakaladılar. Diğer görüntü veren tekniklerden farklı olarak milimetre dalga ışınlar, insan cildine zarar vermeden 2 mm derinliğe iniyor ve taranan lezyonun net bir üçboyutlu haritasını çıkarıyor. Aleti çalıştıran algoritmaların iyileştirilmesi sayesinde, gelecekte lezyon kenarlarının haritalandırılması da daha iyi yapılabilecek ve kötü huylu lezyonlar için daha kesin biyopsi sonuçları alınabilecek.

Ekip, cihazın bir masaüstü versiyonunu denemek için, 71 kişinin cildini taradı ve böylece yeni yöntemin iyi huylu lezyonları kötü huylularından sadece birkaç saniye içinde ayırt edebileceğini gördü. Yeni cihazla kanserli doku yüzde 97-98 oranında doğru teşhis edilebiliyor ki bu oran hastanelerdeki en iyi görüntüleme teknikleriyle aynı. Yeni cihazla sonuçlar sadece birkaç saniye içinde alınabildiği ve hemen hemen kesin veriler elde edilebildiği için, rutin muayenelerde dermatoskopinin yerine geçerek son derece kesin sonuçlar verebilir. Ekibin bundan sonraki amacı, tanı kitini entegre bir devre mekanizmasına yerleştirerek, sadece yüz dolara mal olacak taşınabilir milimetre dalga tanı cihazı üretmek. Ekip teknolojinin ticarileştirilmesi için çalışmalara başladı bile. 2 yıl içinde cihazın hastanelerde kullanılabilmesi umuluyor.

Bu Yazıyı Paylaşın