Matrahı mı Artırsak Borçları mı Yapılandırsak?

Bir matrah artırımının ve borç yapılandırmasının daha ortasına düştük. Son 4 yıl 9 ay 20 gün içerisinde hemen hemen aynı şartları taşıyan 5. yapılandırma kanunu bu. “Bundan sonra asla matrah artırımı ve borç yapılandırması yapılmayacak.” denilmesinin üzerine de 2. kanun.

NE ZAMAN NE OLDU?

Bakın son 4 yıl 9 ay 20 günde sırasıyla bu konuda hangi kanunlar çıktı:

19.08.2016 tarihinde 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun

27.05.2017 tarihinde 7020 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

18.05.2018 tarihinde 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun

17.11.2020 tarihinde 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

09.06.2021 tarihinde 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun

Bütün bu kanunların temel amacı, aslında yolunda gitmeyen şeyleri yoluna sokmaktı. Matrah artırımı tarzı şeyler de hem idare hem de mükellefler için işin kremasıydı.

CİDDİ CİDDİ ANLATMIŞIZ

6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un yayımlanmasından 1 hafta sonra, 6736 Sayılı Kanun-Vergi ve Primde Af Rehberi-1 (VERGİ) ve 6736 Sayılı Kanun-Vergi ve Primde Af Rehberi-2 (SGK) başlıklı yazılar yazıp konuyu anlatmışım.

Bu yazılardan sonra da 6736 Sayılı Kanun Bir İşe Yarayacak mı? başlıklı bir yazı ile kendi düşüncelerimi aktarıp, yazıyı MÜMKÜN DEĞİL alt başlığıyla bağlayıp, kendi soruma da cevap vermişim.

MÜMKÜN MÜYMÜŞ?

Neredeyse aynı kanun 5. kez çıkarıldığına göre, aslında “mümkün olmadığı” herhalde görülmüştür. Ama belli ki “neden mümkün olmadığı” henüz anlaşılamamış.

Bunun anlaşılabilmesinin tek yolu, öncelikle meslek birliğinin görüşlerinin alınarak kanun hazırlığının yapılmasından geçiyor. Hatta birliğin de bunu üyelerinden dinlemesinden geçiyor.

Esnafı, tüccarı, hatta bütün halkı bu borç batağından, gecikme zammından, faizinden, cezasından kurtarmanın yolu idarenin bütün siyasi organların görüşlerinden istifade etmesinden geçiyor.

Sorun artık “2 ayda bir ödersiniz işte, ama carileri de ödemeniz şart, biz de 1-2 kere erteleriz falan” deme noktasından çok uzaklaştı.

PEKİ SON KANUN NE DİYOR?

“Tamam da, son çıkan 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ne diyor?” derseniz, artık uzun uzun anlatacak bir şey yok.

Biraz matrah artırımı, biraz yapılandırma, biraz varlıklarla ilgili düzenleme, bol miktarda da, “mali tatil”de de rahat etmesinler bunlarla uğraşsınlar diye meslek mensuplarına yüklenmiş angarya var.

Yine de özet geç diyorsanız; matrahınızı artırın, borcunuzu yapılandırın.

Bu Yazıyı Paylaşın