Esnaf Sınava Girecek

Bir bu eksikti diyorsunuz ama, işte o eksik tamamlanıyor. Devlet, “Al şu anahtarları da dükkân senin olsun.” dedirtene kadar uğraşacak. Getirilen yeni kural ve yükümlülüklerin büyük bir kısmı aslında hepimizin yararına ama bazılarına da anlam vermek mümkün değil. İşte bunlardan biri daha ortaya çıktı ve işverenlerin iş güvenliğini kendisinin verebilmesinin yolu açıldı. Ama bir şartla. Sınavı geçerseniz.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

6331 sayılı kanunla işverenlere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunma yükümlülüğü getirilmişti. Kanun kapsamında iş yerleri tehlike sınıfı ve büyüklüğüne göre iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hemşiresi istihdam etmek zorunda veya Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri(OSGB)’nden hizmet almaları gerekiyor. Şu anda İnebolu’da da tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri bu hizmeti Kastamonu’da kurulu firmalardan satın alıyorlar. Bazı aksaklıklar olsa da sistem yürüyor.

TORBA YASA DEĞİŞİKLİĞİ

Daha sonra meşhur torba yasalardan biri ile bir değişiklik yapıldı ve aslında yetişmiş profesyoneller tarafından verilen bu hizmetin, az tehlikeli ve 10’dan daha az işçi çalıştıran işverenler tarafından verilmesinin de yolu açıldı. Yani küçük esnaf kendi iş güvenliğini kendisi sağlayacak ve kontrol edecek. İşyeri az tehlikeli sınıftaysa(bunu muhasebecinizden öğrenebilirsiniz) ve yanınızda 1-9 arası işçi çalışıyorsa siz bu kapsamdasınız.

YENİ YÖNETMELİK

İşte 29.06.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik, esnafın iş güvenliğini kimseden hizmet satın almadan nasıl sağlayacağını düzenliyor. Bu yönetmeliğe göre kısaca yapılacaklar şunlar:

Önce, iş güvenliği konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın anlaşma yapacağı üniversitelerde ücret karşılığı bir eğitim alınacak. Bu ücret en fazla 425 TL. olabilecek, ancak kaç lira olacağı sanırım üniversiteler tarafından belirlenecek. Kastamonu Üniversitesi de bu projenin içinde yer alacaktır. Bu eğitim belki de Açıköğretim mantığıyla yapılacaktır, tam net değil. Net olan esnafa iş güvenliği konusunda uluslararası standartlara uygun bir eğitim verileceği.

Sonra, bu eğitim bitince bir sınav yapılacak. İş güvenliğini kendisi vermek isteyen herkes bu sınava katılacak ve sınavdan en az 50 alırsa, kendisine verilecek katılım sertifikası ile iş güvenliğini dışarıdan hizmet almadan halledebilecek.

NEREYE BAŞVURACAKSINIZ?

İsg-Katip programı üzerinden başvurunuzu yapacaksınız. İhtimal sizin adınıza muhasebecinizin üzerine yıkacaklardır bu işi. Henüz bu başvurular başlamış ya da Bakanlık üniversitelerle anlaşmış değil. Hem eğitimin hem de sınavın uygulamada nasıl olacağı da belli değil, göreceğiz. Eğer sulandırılmadan ciddiyetle uygulanacaksa siz ağırdan sınava hazırlanmaya, yumuşak uçlu bir kurşun kalem aramaya ve “şimdi okullu olduk” şarkısını söylemeye başlayın.

Bu Yazıyı Paylaşın