Biz aslında şu anda tatildeyiz. 1 Temmuz tarihinde yani dün Mali Tatil başladı. Ama nasıl bir tatilse bankalara bilanço ve gelir tablosu yetiştiriyoruz, ana sözleşme değişiklikleri ile uğraşıyoruz, eksik gün bildirimleri hazırlıyoruz. Çünkü 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun, zırvadan ileri gidemiyor.
MALÎ TATİL NEDİR?
28.03.2007 tarihinde yayımlanan 5604 Sayılı kanun ile her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar(yirmisi dahil) mali tatil uygulanıyor. Bu tatil hükümlerine göre beyanname ve bildirge verme süresi mali tatilin son gününü izleyen yedinci güne kadar uzuyor. Hepsi bu. Yani ayın 23 üne kadar vermek zorunda olduğumuz muhtasar beyannameleri ve aylık hizmet prim bildirimlerini ve ayın 24 üne kadar vermek zorunda olduğumuz katma değer vergisi beyannamelerini o ayın 27 sinde verebiliyoruz. Daha bir sürü ayrıntısı var ama uygulamanın özeti bu. Buna da “tatil” denilebiliyor.
SİZE FAYDASI VAR MI?
Emin olun size olan faydası bize olan faydasından daha fazla. Fazla derken aman aman bir şey değil ama, örnek olarak yukarıda saydığım beyannamelerin son ödeme günü o ayın 26 sından 30 una uzuyor. Yani biz 3 gün kazanırken siz 4 gün kazanmış oluyorsunuz.
ADLİ TATİL-MALÎ TATİL
Devlet olarak adli tatil ile neredeyse adaleti durma noktasına getirebilirken, mali tatili çalışanların yıllık izinlerini bile kullanamadıkları bir zaman aralığına sıkıştırmak elbette ne bizlerin ne de Devlet’in kabahati değil. Kabahati olanlar mesleği temsil edenler ve böyle bir kanunla avunanlar. Güçlü bir meslek lobisi oluşturamayanlar.
NE YAPILMALI?
Elbette çok çeşitli öneriler yapılabilir. Ama madem iş Temmuz ayı üzerine kurulu, o zaman Temmuz ayında yapılması gereken bütün beyanlar Ağustos ayında yapılacak beyanlarla birleştirilecek. Temmuz ayında herhangi bir beyan yapılmayacak.
Bankalar müşterilerinin anne kızlık soyadını öğrenmeyi marifet saymaktan vazgeçip Devlet’ten müşteri beyanname, bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, vergi levhası bilgilerine ulaşabilecekleri bir sistem talep edecekler.
Yani nasıl adli tatilde kimse nöbetçi mahkemeler dışında adaletten bir şey beklememek zorunda kalıyorsa, mali tatilde de ülkede beyan, bildirge, vergi, çalgı konuşulmayacak. Hem meslek mensupları hem de esnaf az nefes alacak.
Bütün bunlar yapılmazsa işin uygulaması böyle devam edecektir. Biz ancak mali tatilin bitmek tükenmek bilmeyen soğuk esprilerini yaparız, diğer kurumlar saygısızca evrak talep etmeye devam ederler.