Bozkurt seli sonrası gündeme gelen ve Bozkurt ve Abana ile birlikte İnebolu’ya da taşımalı doğal gaz gelmesi haberi/vaadi etkilerini göstermeye başlamış. İnebolu Belediye Meclisi yaptığı “olağanüstü” (çok etkileyici) toplantıda dağıtım lisansı verilen firmaya işin doğası gereği kimi taahhütlerde bulunmuş.
Tabiî bundan 6 yıl önce, o dönemin yerel idaresinin, Bakanlar Kurulu Kararı’na göre 10.000 üstü nüfuslu yerler için boru ile doğal gaz getirme hükümlerini yerine getirmeye çabalayıp talep topladığında, kimin ne pozisyon aldığını zaten unutmadık da konu bu değil.
Ama değil mi ki yakın zamanda İnebolu Cezaevi’nin kapatılmayacağı yönünde gazetelerde sayfa sayfa verilen sözler yerine getirilmiş ve cezaevi kapatılmamış, hatta fazladan açık cezaevi de yapılmış, değil mi ki İnebolu halkının “Eski” Türkiye’de belki 3 ay bekleyeceği köprüsü 3 günde halledilmiş, o zaman bir yandan en büyük ihtiyaçlarımızdan olan kapalı yüzme havuzumuz yapılır, bir yandan da doğal gaz çalışmaları devam eder.
Madem ki herkes doğal gaz sorunumuzun artık hallolduğu konusunda mutabık, o zaman biz de işin apartman ve siteleri ilgilendiren yasal boyutunu şimdiden hatırlatalım ki apartman ve site yönetimleri de gerekli hazırlıklarını yapsınlar.
Boru ile gelen ve taşımalı sistemle gelen arasında gözüken fiyat farkları da bilinsin ki, sonra kimse “Vay efendim her şeye dil uzattın, ama bunu bize hatırlatmadın.” demesin.
DOĞAL GAZ KAÇ LİRA?
Dağıtım firmasının Eylül 2021 fiyat listelerinde normal abone ile CNG abone metreküp fiyatları farklı. Şöyle diyelim, Kastamonu normal abonelik kullanırken biz CNG, yani sıkıştırılarak taşınan doğal gaz CNG aboneliği kullanacağız. Dağıtım firması doğal gazı Çorum’da sıkıştırıyor. Eğer taşıma için “Çorum Limanı(!)”nı kullanacaklarsa belki Cengiz İnşaat’ın İnebolu Limanı da bir işe yarar, yoksa bir faydası olmayacak gibi duruyor.
Sonuç olarak normal abonelik doğal gaz metreküp bedeli kdv dahil 2,23 TL iken, CNG abonelik doğal gaz metreküp bedeli kdv dahil 2,91 TL olarak gözüküyor. Yani kullanacağımız doğal gaz ortalama % 30,49 pahalı olacak. Ha bizi sistemin içine çekmek için belki belirli bir süre bu fiyat farkını dağıtım firması karşılayabilir, bilemem.
MÜSTAKİL EVLER
Müstakil evlerin önceden yapacağı tek şey tesisat değişmesi, kombi bağlanması, abone bağlantı bedeli, güvence bedeli gibi masrafları karşılamak için parayı hazırlamak. Tesisat ve kombi tam olarak neye patlar bilmiyorum ama, abonelik ve güvence bedeli, firmanın verdiği bilgiye göre bugünün tarifeleriyle yaklaşık 1.552,13 TL ile 1.587,46 TL arasında değişecek gibi duruyor.
8’DEN AZ DAİRESİ BULUNAN APARTMANLAR
8’den az dairesi olan apartmanların durumu da kolay gibi duruyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun yönetim hükümlerine dahil olmadıkları için, bireysel olarak başvuruda bulunup bireysel kombilerini kurdurabilirler.
8 VE DAHA FAZLA DAİRESİ BULUNAN APARTMANLAR
8 ve daha fazla dairesi bulunan apartmanlar, bugüne kadar bu işi yönetimsiz olarak sürdürmüş olsalar da, aslında Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine bağlılar. Bir yönetimleri ve vergi numaraları olmak zorunda. Zaten doğal gaz için başvurduklarında da kendilerinden apartmana ait vergi numarası da istenecek. İşte bu noktalara geldiğinde önünüze Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ilgili 42. maddesi gelecek.
“Yenilik ve İlaveler” başlıklı “Faydalı Olanlar” alt başlıklı bu maddede şöyle deniyor: “Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.”
Yani toplanacaksınız, önce doğal gaza geçilip geçilmeyeceğini oylayacaksınız, sonra da merkezî sistem mi ferdi sistem mi buna karar vereceksiniz. Sayı ve arsa payı çoğunluğu dediğine göre de yapılacak oylamada 1 fazla oy çıkması alınacak karar için yeterli olacak ve aksi yönde oy kullananlar da bu karara uyacaklar.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken konulardan biri de şu: Sayı ve arsa payı çoğunluğu diyerek çifte çoğunluktan bahsediliyor. Yani, siz ilk toplantıyı yapmışsınız, kimse gelmemiş, ikinci toplantıya gelenlerle bu kararı alırız derseniz, yanılırsınız. Çünkü ikinci toplantıda sayı çoğunluğunu sağlarsınız ama arsa payı çoğunluğu şartı yerine getirilmemiş olur.
Oylamada eşitlik varsa, bu da büyük bir sıkıntı gibi gözüküyor, çünkü karar alınamamış oluyor. Belki oylama öncesi “Eşitlik halinde kura yoluna başvurulacaktır.” şeklinde oy birliğiyle bir karar alırsanız, bir nebze faydası olabilir.
SİTELER
İşte işin en karışık noktası da burası olacak. Evet, siteler de 8 ve daha fazla dairesi bulunan apartmanlar gibi Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine tâbiler. Uzun süredir de bunu uyguluyorlar. Ancak bazı siteler için Kat Mülkiyeti Kanunu’nun aynı 42. maddesi bir sürpriz barındırıyor.
Bu maddede Yenilik ve İlaveler-Faydalı Olanlar başlığı altında ayrıca şu ifade var: “……..Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır.”
Yani toplanacaksınız, önce doğal gaza geçilip geçilmeyeceğine oy çokluğuyla karar vereceksiniz, sonra merkezi sistem mi ferdi sistem mi buna karar verirken oy birliğiyle karar vermelisiniz. Bir tek kişi “Ben doğal gaza geçmeyi kabul ediyorum, ancak ferdi sisteme geçmeyi kabul etmiyorum, merkezî sistem devam etsin.” derse merkezî sistemle devam edeceksiniz.
Kaldı ki yine yukarıda yazdığımız sayı ve arsa payı konusunda dikkat etmeniz lazım.
YOLUMUZ UZUN
Şu değişikliklerin ne mahkemelere yol açacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Ortalık içtihattan geçilmiyor bilesiniz. Neticede yolumuz uzun. Nereye çıkacağı da aslında belli değil. Zihin jimnastiği yapıyoruz, kahve dedikodusu dinliyoruz, laftan yapılmış börek yiyoruz o kadar.