Tüm Kira Ödemeleri Banka Yoluyla Yapılacak

Son olarak bundan yaklaşık 1 yıl önce “Ev Kiramı Elden Alıyorum, Çünkü 500 ₺ den Düşük” Diyen Var mı? başlıklı bir yazıyla hem ev hem de işyeri kiralarının ödenmesi ile ilgili uyarıcı bir yazı yazmıştım.

Şimdi kira ödemeleri ile ilgili yeni bir yazı yazma mecburiyeti doğdu.

Çünkü bu ve daha önceki yazılara dayanak olan 268 Seri Nolu Gelir Vergisi Tebliği yürüklükten kaldırıldı ve kira ödemelerini düzenleyen 328 Seri Nolu Gelir Vergisi Tebliği 17 Ekim 2024 tarih ve 32695 nolu Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TEBLİĞ NE DİYOR?

(1) Konutlarda ve iş yerlerinde, konutunu ve iş yerini kiraya verenler ve bunları kiralayanların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunludur.

(2) Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamındadır

(3) Konut ve iş yerini kiraya verenler ve bunları kiralayanların, kira bedeline ilişkin mahkeme ve icra yoluyla veya ayni olarak yaptıkları tahsilat ve ödemeler tevsik zorunluluğu kapsamında değildir.

(4) Hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tamamının kiraya verenlerden birine bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla ödenmesi durumunda, tevsik zorunluluğunun yerine getirildiği kabul edilir.

(5) Bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracı kılınmak suretiyle; para yatırma, havale, EFT, çek, banka ve kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden, bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır. Kişilerin kira ödemelerini; banka şubelerine giderek T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası, ad soyad/unvan bilgileri ve “kira ödemesi” açıklamasıyla kiraya verenin hesabına yatırması durumunda da tevsik yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılır.

CEZALAR

Yalnız cezalar öyle bildiğiniz gibi değil.

Tavsiyemiz “bir defadan bir şey olmaz” gibi bir umursamazlık içine girmemeniz.

Tebliğe göre kira ödemelerini finans sistemi üzerinden yapmayanlara aşağıdaki cezalar uygulanacaktır:

— Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 20.000 Türk lirasından,

— İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10.000 Türk lirasından,

— Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 5.000 Türk lirasından,

az olmamak üzere işleme konu tutarın %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Gözden kaçırılmaması gereken en önemli nokta ise tevsik zorunluluğuna uyulmayan işlemler için cezalar ayrı ayrı kesilecektir. Yani hem kira alana hem de kira verene uygulanacaktır.

Ancak, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon Türk lirasını geçemeyecektir.

Tevsik zorunluluğuna aykırı bir şekilde ödeme yapanların; durumu, ödemeyi takip eden beş iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi halinde, ödemede bulunan adına bu düzenleme uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.

TAVSİYE

Hal böyleyken elden kira alma/verme işini bir kere daha düşünün.

Konu öyle bir noktaya geldi ki 3 kuruşu vergi dışı bırakma derdindeyken 5 kuruşun cebinizden çıkmasıyla karşı karşıya kalmanız muhtemeldir.

Demedi demeyin.

Bu Yazıyı Paylaşın