07 Mart 2017 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 30000
Milli Eğitim Bakanlığından:
MADDE 1 – 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i), (j), (o) ve (ö) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“i) Eğitim ve sınav aracı (“A1” sınıfı sertifika için): Gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, iki tekerlekli motosikleti,
- j) Eğitim ve sınav aracı (“A2” sınıfı sertifika için): Gücü 11-35 kilovat arasında olan ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, iki tekerlekli motosikleti,”
“o) Eğitim ve sınav aracı (Römork): Motorlu araçla çekilen, yüklü ağırlığı “BE” sertifika sınıfı için 750 kilogramın üzerinde 3.500 kilogramı geçmeyen, “C1E” ve “D1E” sertifika sınıfları için 3.500 kilogramın üzerinde 7.500 kilogramı geçmeyen, “CE” ve “DE” sertifika sınıfları için 12.000 kilogramdan fazla olan insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıtı,
ö) Eğitim ve sınav aracı (Yarı Römork): Yüklü ağırlığı “BE” sertifika sınıfı için 750 kilogramın üzerinde 3.500 kilogramı geçmeyen, “C1E” ve “D1E” sertifika sınıfları için 3.500 kilogramın üzerinde 7.500 kilogramı geçmeyen, “CE” ve “DE” sertifika sınıfları için 12.000 kilogramdan fazla olan insan veya yük taşımak için imal edilmiş, bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan motorsuz taşıtı,”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “müdürlüklerince” ibaresinden sonra gelmek üzere “akan trafikte direksiyon eğitimi dersinin başladığı tarihten itibaren” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin yedinci fıkrasının son iki cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(8) Direksiyon eğitimi dersi sınavında Özel MTSK Modülü üzerinden il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılan değerlendirme sonucunda, kursun bir dönemde “B” sertifika sınıfında sınava giren kursiyerlerinden Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Değerlendirme Formunda (EK-4) kırmızı renkli kutu ile gösterilen davranışlardan başarısız olanların oranının %55 ve üstünde olması durumunda ilgili kurs hakkında Kanunun 7 nci maddesi çerçevesinde işlem yapılır. Ancak kursun değerlendirmeye alınan kursiyer sayısı 10’un altında ise işlem yapılmaz.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 8 – (1) Özel motorlu taşıt sürücüleri kursuna, 5580 sayılı Kanun ve 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda iller ve ilçelerin nüfusu da dikkate alınarak Bakanlıkça kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenir. “G” sınıfı sertifika hariç biri “B” sınıfı sertifika olmak şartıyla en az üç sertifika sınıfı öğretim programı uygulamak üzere kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenir.
(2) Merkez ilçe ve ilçelerin nüfusuna göre merkez ilçe ve ilçede açılacak kurum sayısı belirlenirken Türkiye İstatistik Kurumunun her yıl belirlediği sayılar esas alınır. Nüfusu;
- a) 10.000-20.000 arası olan ilçelerde bir,
- b) 20.001-30.000 arası olan ilçelerde iki,
- c) 30.001-50.000 arası olan ilçelerde üç,
ç) 50.000’den sonraki her 50.000 nüfus için ise üç,
kurum açılmasına izin verilir. Toplam nüfusu 10.000’in altında olan ilçelerde ise kurs açılamaz.
(3) Nüfusu azalan ilçelerde, mevcut kurslar faaliyetlerine devam eder. Ancak bu ilçelerdeki kursların herhangi bir nedenle kapatılması halinde yeni kurs açılması, ikinci fıkra hükümlerine göre belirlenir.
(4) Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her yıl ilan edilen il ve ilçelerin nüfusuna göre kurs açılacak il ve ilçeler, Genel Müdürlüğün internet sitesinde Bakanlıkça Şubat ayı içerisinde ilan edilir. Kurs açılacak il ve ilçeler için kurucular tarafından başvuruların hangi tarih ve saatte başlayacağı başvuru tarihinden en az bir ay önce Genel Müdürlüğün internet sayfasında ilan edilir. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde belirtilen kurucu veya kurucu temsilcisine ait şartları taşıyanlardan kurs açmak isteyenler, başvuru tarihinden itibaren bir ay içerisinde; kurs açmak istediği il ve ilçeyi, kurucu veya kurucu temsilcisinin kimlik, adres, iletişim ve öğrenim durumu bilgilerini, Genel Müdürlüğün internet sayfasında yer alan başvuru ekranından girerek müracaat eder.
(5) Her il ve ilçe için müracaat eden kurucu veya kurucu temsilcisine ait kimlik bilgileri, öğrenim durumu ve adli sicil sorgulaması başvuru önceliğine göre Genel Müdürlükçe yapılır. Sorgulama sonucunda kurs açmasında sakınca görülmeyen müracaat sahiplerinin, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen belgeleri üç ay içerisinde tamamlayıp il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne vermesi gerektiği Genel Müdürlükçe ilgili valiliğe, valilikçe de müracat sahibine yazı ile bildirilir. Kurs açmak üzere müracaat eden kurucu veya kurucu temsilcisi, verilen süre sonuna kadar belgelerini eksiksiz olarak teslim etmezse veya il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce yapılan inceleme sonucunda belgelerinin ilgili mevzuata uygun olmadığı tespit edilirse bu durum yazı ile müracaat sahibine bildirilir ve yazı ekinde belgeler iade edilir. Ayrıca konu hakkında Genel Müdürlüğe bilgi verilir. Bu kurucu veya kurucu temsilcisine iki yıl süre ile kurs açmak için Genel Müdürlüğün internet sayfasında yer alan başvuru ekranı girişine izin verilmez.
(6) Genel Müdürlüğün internet sayfasında yer alan başvuru ekranına aynı il veya ilçe sınırları içinde birden fazla kurs açma müracaatı olması durumunda, müracaat eden farklı kişiler ilk müracaattan itibaren sıralanarak farklı kişiler tarafından açılacak kurs sayısı kadar müracaat edilmesi halinde tümüne, farklı kişiler tarafından açılacak kurs sayısından fazla müracaat edilmiş olması halinde ise başvuru sırasına göre beşinci fıkra hükümleri doğrultusunda işlem başlatılır. Müracaat edenlerin belgelerinin iade edilmesi durumunda sırasıyla sonraki müracaat edenler için aynı işlem uygulanır.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında geçen “maarif müfettişleri” ibaresi “Bakanlık maarif müfettişleri/Bakanlık maarif müfettiş yardımcıları/il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürleri veya il millî eğitim müdürlüğünce görevlendirilen başka personel tarafından” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “deneyim şartı aranmayan sertifika sınıflarında sürücü sertifikasının fotokopisi.” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, birinci fıkrasının (a) bendinin (7) numaralı mülga alt bendi ile (b) bendinin (6) numaralı mülga alt bendi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş, birinci fıkrasının (b) bendine aşağıdaki (7) numaralı alt bent eklenmiş ve birinci fıkrasının (b) bendinin sonunda yer alan “istenir.” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“7) 18 yaşını doldurmamış kursiyerler için veli/vasi muvafakatnamesi,”
“6) 18 yaşını doldurmamış kursiyerler için veli/vasi muvafakatnamesi,
7) Sürücü belgesi almasına engel teşkil edecek bir sabıkasının olmadığına dair emniyet müdürlüklerinden alacağı belge,”
“Kayıt için istenen belgeler kurs tarafından kayıt esnasında Özel MTSK Modülüne tarattırılır, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince belgelerin kontrolü yapılarak uygun görülenler Özel MTSK Modülü üzerinden onaylanır. Tarama ve onaylama işleminde eksik ve hata olması durumunda ilgililer hakkında gerekli işlem yapılır.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “direksiyon eğitimi dersi ile her teorik ders için ayrı ayrı olmak üzere” ibaresi “Teorik derslerin toplam” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasındaki ikinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiş, aynı maddeye birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki ikinci fıkra eklenerek diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiş, aynı maddenin teselsül ettirilen dördüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Kurs tarafından, başarısız olan kursiyerler için 45 gün içerisinde üç defa daha ön sınav yapılır. Dört sınav sonucunda da başarısız olan kursiyerler, yeniden 45 gün içerisinde akan trafikte yapılan direksiyon eğitimi dersinin tamamını alarak tekrar ön sınava aynı usulle girerler.”
“(2) Teorik sınava elektronik sınav (e-Sınav)’la girmek isteyen kursiyerler sınavda başarısız olmaları durumunda bir sonraki sınav için en erken 15 gün, en geç 45 gün içinde randevu alarak sınava girmek zorundadırlar. Belirtilen süreler içerisinde sınava girmeyen kursiyer bir sınav hakkını kullanmış sayılır.”
“İkinci dört sınav hakkını kullanacak kursiyerler için de birinci fıkradaki ön sınav ile ilgili uygulamalar yapılır.”
“(6) İlk dört sınav hakkını manuel vitesli sertifika sınıfı aracında kullanan kursiyer, istemesi halinde aynı sınıfın otomatik şanzımanlı sertifikasını almak üzere direksiyon eğitiminde ve ikinci dört sınav hakkında otomatik şanzımanlı araç kullanabilir.”
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin yedinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“(2) Üniversite ve yüksekokullar ile lise ve dengi okullarda zorunlu trafik ve çevre, ilk yardım ve araç tekniği derslerinden başarılı olduklarını belgeleyenler, belgelendirdikleri derslerden; 22/5/2002 tarihli ve 24762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlk Yardım Yönetmeliği gereğince ilk yardımcı sertifikasına sahip kişiler ilk yardım dersinden istemeleri hâlinde eğitime tabi tutulmazlar, sadece sınavlara girerler.
(3) 2918 sayılı Kanunun 118 inci maddesi gereğince sürücü belgelerinin iki ay süre ile geri alınması sonucu eğitime alınacak sürücüler, bu iki aylık süre içinde özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında teorik derslerin tamamına devam ederler. Bu kursa devam edenlere kurs müdürlüğünce belirtilen eğitimi aldıklarına dair belge verilir.”
“Ayın onuncu günü hafta sonu veya resmî tatil olması durumunda takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar grup açılmasına izin verilir.”
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasının (ç) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde ve aynı fıkranın (d) bendinde yer alan “10” ve “20” ibareleri “12” ve “22” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Kursta kullanılacak direksiyon eğitimi ve sınav araçlarının kursun kurucusu adına kayıtlı olması, eğitim ve sınavda her an kullanılmaya hazır bulundurulması gerekir.”
“ç) Direksiyon eğitim ve sınav aracının üst kısmına, mavi zemin üstüne beyaz yazı ile ön ve arkasında eğitim esnasında sadece “Sürücü Adayı Eğitim Aracı” sınav esnasında ise sadece “Sürücü Adayı Sınav Aracı” ifadesi bulunan ve görülebilir net alanının yüksekliği 15 cm, eni 60 cm ebadında fosforlu veya ışıklı levha konulur.”
“e) Sınavda kullanılmak üzere Sınav Yürütme Komisyonuna bildirilen aracın sınav günü arıza yapması veya millî eğitim müdürlüğünce geçerli sayılabilecek bir nedenle sınavda kullanılamaması hâlinde şartları haiz o ilçede kursa ait başka bir araçla; kursun başka aracı bulunmaması hâlinde bir başka kursa ait araçla o günkü sınav yapılabilir. Sınava başlamadan veya sınav anında aracın arıza yapması hâlinde kursiyerin sınav hakkı saklı kalır. Bu kursiyerlerin bir sonraki sınav ücreti kurs tarafından karşılanır.”
“(4) Kurslarda uygulanan sertifika sınıfı programına göre;
- a) “B” sertifika sınıfı için en az dört direksiyon eğitim ve sınav aracı (en az bir tanesi manuel şanzımanlı olmak üzere, manuel veya otomatik şanzımanlı),
- b) “M”, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sertifika sınıfları için en az birer direksiyon eğitim ve sınav aracı (en az bir tanesi manuel şanzımanlı olmak üzere manuel veya otomatik şanzımanlı),
- c) “F”, “C”, “C1”, “CE”, “D1” ve “D” sertifika sınıfları için en az birer direksiyon eğitim ve sınav aracı,
bulunması zorunludur.”
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümleler eklenmiş, aynı maddenin altıncı fıkrasında yer alan “zorunludur.” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiş ve aynı fıkrada yer alan “Bu fıkra hükümlerine aykırı olarak kursiyere araç kullandırdığı tespit edilen usta öğreticilere yapılan inceleme ve soruşturma sonucuna göre kurslarda bir yıl süreyle görev verilmez.” cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
“Belgenin başlama tarihi, kursiyerin akan trafikte eğitime başladığı tarih; bitiş tarihi ise altı ay sonraki tarihtir. İlk dört hakkını tamamlayan veya belgesinin geçerlilik süresi tamamlanan kursiyerler için akan trafikte eğitime/sınava başlamadan önce belge yeniden düzenlenir.”
“Bu fıkra hükümlerine aykırı olarak kursiyere araç kullandırdığı tespit edilen usta öğreticilere, yapılan inceleme ve soruşturma sonucuna göre millî eğitim müdürlüğünce yapılacak, kursun katıldığı ilk beş sınavda görev verilmez. Aynı işlemin ikinci kez tekrarlanması halinde bu kişilere, on sınavda; üçüncü kez tekrarlanması halinde ise bir yıl görev verilmez. Ayrıca bu kişiler hakkında gerekli işlem yapılır. Görev verilmeme işlemi, inceleme ve soruşturma sonucuna göre alınacak onay tarihinden itibaren ilk uygulama sınavında uygulanır.”
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “araç tekniği dersi ile” ibaresinden sonra gelmek üzere “trafikte sorumluluk bilincinin oluşması, yardımlaşma, sabır ve öfke yönetimi gibi konuları içeren” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Kursta yüz ceza puanının doldurulması, uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisinde araç kullanılması, alkollü olarak araç kullanılması veya hız sınırının aşılması gibi kural ihlalleri nedeniyle sürücü belgesi geri alınanlara eğitim personeli olarak beş yıl süreyle görev verilmez, görevli iken sürücü belgesi geri alınanların da görevine son verilir.”
MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Direksiyon eğitimi dersi için en az dört eğitim personeli olmak üzere yeterli sayıda eğitim personeli,”
MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) İlk yardım dersi için İlk Yardım Yönetmeliği kapsamında alınmış ilk yardım eğitmeni sertifikası veya ilk yardım kurs bitirme belgesi ile birlikte eğiticilerin eğitimi kurs bitirme belgesi sahibi olmak,”
MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında (EK-3) veya (EK-4) formu kullanılır. “M”, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sınıfı sertifikanın sınavına, EK-7’de yer alan krokide belirtilen şekilde düzenlenmiş alanda başlanır. “B1” sınıfı sertifikanın sınavında kursiyer Sarı Çizgi üzerinden geçirilmez. Bu alanda başarılı olan kursiyerlerin sınavına akan trafikte devam edilir. Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu, akan trafikte kursiyerle cep telefonu haricinde uygun iletişim aracı ile iletişim kurar. Diğer sertifika sınıflarının sınavının tamamı akan trafikte yapılır. Sınavlarda başarı gösterenlere Özel Motorlu Taşıt Sürücüsü Sertifikası (EK-6) verilir.”
“(7) Direksiyon eğitimi dersinin sınav süresi 35 dakikadan az olamaz. 35 dakikalık sürenin ilk beş dakikasında kursiyere aracı tanıma ile ilgili (EK-3) veya (EK-4) formlarında yer alan sorular sorulur. Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilir. Akan trafikte kursiyerin başarısız olması halinde aracı, kursun usta öğreticisi sınavın başlama yerine getirir. Her kursiyerin direksiyon eğitimi dersi sınavından sonra 5 dakika ara verilir.
(8) Sınavlarda komisyonların veya diğer görevlilerin çalışmasını tehdit, hakaret veya zor kullanarak engelleyen ya da engellettiren, başkasının yerine sınava giren veya başkasını kendi yerine sınava sokanlar direksiyon eğitimi dersi uygulama ve değerlendirme komisyonu tarafından tutanakla tespit edilir. Bunlar hakkında 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 5 inci maddesi çerçevesinde işlem yapılır. Ayrıca bu durum il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce sınav tarihinden sonraki ilk iş gününden itibaren Özel MTSK modülüne girilerek söz konusu kursiyerin sınav tarihi itibarıyla iki yıl süre ile kayıtları dondurulur. Tespit tarihinden itibaren iki yıl geçmedikçe bu kişilerin kurslara tekrar kaydı yapılmaz.”
MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci, beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) İl millî eğitim müdürü, direksiyon eğitimi dersi uygulama ve değerlendirme sınavında il sınav sorumlusu olarak görev yapar. İl sınav sorumlusu, kursların iş ve işlemlerini yürütmekle görevli il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürünü il sınav sorumlusu yardımcısı olarak görevlendirir. İl millî eğitim müdürü, il sınav sorumlusu olarak il sınav sorumlusu yardımcısı ile direksiyon eğitimi dersi uygulama ve değerlendirme sınavında sınav yürütme komisyonlarını denetleyerek iş ve işlemlerin ilgili mevzuata uygun yapılmasını sağlar. Direksiyon eğitimi dersi uygulama ve değerlendirme sınavında il sınav sorumlusu ve yardımcısının görevleri Genel Müdürlükçe belirlenir. Merkez ve diğer ilçelerde, Genel Müdürlükçe belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde sınav sürecini kontrol etmek ve denetlemek üzere il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü/maarif müfettişi/maarif müfettiş yardımcısı görevlendirilir.”
“(5) İl sınav sorumlusu yardımcısı, sınav yürütme komisyonu başkanı ve sınav sürecini kontrol edecek ve denetleyeceklerden görevine gelmeyen, geç gelen veya sınavda ilgili mevzuatta belirtilen görevleri yapmayan veya mevzuata aykırı hareket edenlere gerekli inceleme ve soruşturma sonucuna göre il sınav sorumlusu tarafından tespit tarihinden itibaren yapılacak üç sınavda görev verilmez. Bu kişilere; ikinci kez tekrarlanması halinde altı sınavda, üçüncü kez tekrarlanması halinde ise bir yıl görev verilmez. Ayrıca bu kişiler hakkında gerekli yasal işlem yapılır. Görev verilmeme işlemi, inceleme ve soruşturma sonucuna göre alınacak onay tarihinden itibaren ilk uygulama sınavında uygulanır.
(6) Sınav yürütme komisyonu üyeleri, direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu başkan ve üyeleri, sınavda görevli diğer personel ve direksiyon usta öğreticilerinden görevine gelmeyen, geç gelen veya sınavda ilgili mevzuatta belirtilen görevleri yapmayan veya aykırı hareket edildiği gerekli inceleme ve soruşturma sonucunda tespit edilenlere sınav yürütme komisyonu başkanı tarafından tespit tarihinden itibaren yapılacak üç sınavda görev verilmez. Bu kişilere; ikinci kez tekrarlanması halinde altı sınavda, üçüncü kez tekrarlanması halinde ise bir yıl görev verilmez. Ayrıca bu kişiler hakkında gerekli işlem yapılır. Görev verilmeme işlemi, inceleme ve soruşturma sonucuna göre alınacak onay tarihinden itibaren ilk uygulama sınavında uygulanır.”
MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “240,” ibaresi “250,” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “EK-3 veya EK-4’te yer alan form” ibaresi “(EK-3) veya (EK-4) formu” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) Sınavda bir günde kursun bütün kursiyerlerinin sınava alınması ve aynı günde alınan kursiyer sayısı dikkate alınarak kurstaki araçların görevlendirilmesi yapılır. Aynı kursun kursiyerlerinin sınavının ikinci günde de yapılması durumunda, ilk günde görevlendirilmeyen araçlar ve usta öğreticiler görevlendirilir. Araçların yetmemesi durumunda ilk gün görevlendirilen araçlara da görev verilir.”
MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve diğer personel” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve ikinci fıkrasında yer alan “gereği bir yıl süre ile görev verilmeyen direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu başkan ve üyesine, bir yıl sonunda” ibaresi “doğrultusunda bahsedilen davranışları üçüncü kez yaptığı tespit edilen ve bir yıl süreyle görev verilmeyen direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu başkan ve üyesine,” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(EK-3) veya (EK-4) formu elektronik ortamda düzenlenmiş ise elektronik ortamda değerlendirerek onaylar.”
“(3) Başkan ve üye tarafından ayrı ayrı düzenlenen ve imzalanan (EK-3) veya (EK-4) formunda kursiyerin başarılı görülmesi hâlinde kursiyer sınavda başarılı sayılır. Kursiyeri, başkan veya üyeden birisinin başarılı diğerinin ise başarısız olarak değerlendirmesi durumunda başkanın değerlendirmesi esas alınır. Başarılı veya başarısız her kursiyer için ayrı bir (EK-3) veya (EK-4) formu doldurulup başkan ve üye tarafından imzalanır. Başarısız olan kursiyerin başarısız olma nedeni formların ilgili bölümüne yazılır. Bu formlar sınav yürütme komisyonuna teslim edilir.”
MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “telsiz ve benzeri” ibaresi “cep telefonu hariç uygun” şeklinde ve dördüncü fıkrasında yer alan “aday” ibaresi “kursiyer” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Sınavda kursiyer;
- a) Araç bilgisini ölçmeye yönelik sorulara cevap verir.
- b) Aracı çalıştırır ve hareket ettirir.
- c) Sınavın yapıldığı güzergâhta aracın cinsi ve yol için belirlenen azami hız sınırına ulaşır.
ç) Konilerin veya araçların arasına yola paralel olacak şekilde geri geri giderek park eder.
- d) Çıkış eğimli yolda aracı durdurup yeniden ileri doğru hareket ettirir.
- e) Uygun yolda aracı asgari 25 metre geri viteste kullanır.
- f) Sinyalize edilmiş dönel/akıllı kavşakta sağa veya sola dönüşler yapar.
- g) Gerektiğinde aracın silecek, ışık ve havalandırma gibi kumanda düğmelerini kullanır.
ğ) Dönel/akıllı/üç veya daha fazla kollu kontrollü ve kontrolsüz kavşaklara kuralına uygun olarak yaklaşır, kavşağı geçer veya dönüş yapar.
- h) Sınav güzergâhının uygun alanında 30 km hıza ulaştıktan sonra ani fren yapar.
ı) Geri geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola 90 derecelik açı ile dönüş yapar.
- i) Trafik kurallarına uyar ve sürüş esnasında aynaları kontrol eder.
- j) EK-4 formda belirtilen davranışlara ilişkin diğer uygulamaları yapar.”
MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “mesafelere” ibaresi “ölçülere” şeklinde ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(2) Krokide belirtilen alanda kursiyer;
- a) Araç bilgisini ölçmeye yönelik sorulara cevap verir.
- b) Krokide belirtilen alanda motoru çalıştırır ve hareket ettirir.
- c) Sağdan başlayarak dokuz koni arasında slalom yapar.
ç) Konilerin bitiminde yedi metre çapındaki iki çember içerisinde sekiz çizer.
- d) 20 metre uzunluğunda 20 cm genişliğindeki sarı çizgi üzerinde düzlemesine denge sağlama hareketi yapar (“B1” sertifika sınıfı hariç).
- e) “M” sertifika sınıfı araçlar için azami 30 km, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sertifika sınıfı araçlar için azami 50 km hıza ulaşır.
- f) Fren yapar ve durur.
- g) 20 km hıza ulaştıktan sonra önüne konulan 1 metre genişliğindeki engele 2 metre kala sağdan veya soldan kaçar. Engeli 2 metre geçtikten sonra tekrar yoluna girer. Engelden 50 cm’den daha fazla açıktan gidemez.
ğ) 20 km hıza ulaştıktan sonra ani fren yapar.
- h) (EK-3) formunda belirtilen davranışlara ilişkin diğer uygulamaları yapar.”
“(4) (EK-7)’deki krokide belirlenen alanda yapılan değerlendirmeler tek seferde tamamlanır.
(5) Sınavın akan trafikte yapılan bölümü (EK-3) formuna göre yapılarak değerlendirilir. Bu aşamada:
- a) Sınavın yapıldığı güzergâhta aracın cinsi ve yol için belirlenen azami hız sınırına ulaşır.
- b) Sinyalize edilmiş dönel/akıllı kavşakta sağa veya sola dönüşler yapar.
- c) Dönel/akıllı/üç veya daha fazla kollu kontrollü ve kontrolsüz kavşaklara kuralına uygun olarak yaklaşır, kavşağı geçer veya dönüş yapar.
ç) Trafik kurallarına uyar ve ayna kontrollerini yapar.
- d) (EK-3) formunda belirtilen davranışlara ilişkin diğer uygulamaları yapar.”
MADDE 24 – Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Karayolları Trafik Yönetmeliğinin geçici 10 uncu maddesi kapsamına giren sürücü belgesi sahibi olup farklı bir sınıfın motorlu taşıt sürücü sertifikası almak isteyenler Tablo 2’de, bunların dışındaki sürücü belgesi sahiplerinden farklı bir sınıfın motorlu taşıt sürücü sertifikası almak isteyenler ise Tablo 1’de istedikleri sertifika sınıfının şartlarını taşımak kaydıyla aşağıdaki tablolarda belirtilen ders saati sayısı kadar direksiyon eğitimi dersini alırlar:
“(5) Farklı bir sınıf sertifika alacakların direksiyon eğitimi dersleri, direksiyon eğitim alanında veya simülatör üzerinde yapılmayıp tamamı akan trafikte yapılabilir.”
MADDE 25 – Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Aralık” ibaresi “Kasım” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Komisyon tarafından tespit edilen ders saati ücretinden az olmamak üzere kurslar tarafından belirlenen ders saati ücreti Ocak ayı sonuna kadar Özel Öğretim Kurumları Modülüne girilir.”
“(4) İkinci fıkradaki hükme aykırı hareket eden kurslara, Kanunun 7 nci maddesi çerçevesinde işlem yapılır.”
MADDE 26 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Sürenin son günü hafta sonu veya resmî tatil olması durumunda bu süre ilk iş günü mesai bitimine kadar uzatılır.”
MADDE 27 – Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrasında geçen “maarif müfettişlerince” ibaresi “Bakanlık maarif müfettişleri/Bakanlık maarif müfettiş yardımcıları/ müdür yardımcısı/şube müdürleri veya il millî eğitim müdürlüğünce görevlendirilen başka personel tarafından” şeklinde ve beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(5) Büyükşehir statüsündeki illerde; ilçe millî eğitim müdürlüklerince, büyükşehir statüsünde olmayan illerde; merkez ilçede il millî eğitim müdürlüklerince, diğer ilçelerde ise ilçe millî eğitim müdürlüklerince, kurslarda verilen teorik ve direksiyon eğitimlerini, kursiyerin eğitime gelip gelmediğini, her dönem bu Yönetmelikte belirlenen standartlara uygun olarak verilip verilmediğini inceleyerek kontrol eder. Genel Müdürlükçe bu eğitimler ile kursiyerin eğitime gelip gelmediğini inceleyip kontrol etmek amacıyla Bakanlık görevlisi görevlendirilebilir. Devam-devamsızlık kontrolü ile ilgili görevlendirmelere ilişkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe belirlenir.”
MADDE 28 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
“Mevcut ve başvurusu bulunan kursların ilçe nüfusuna göre durumu ile 2017 yılı kurs sayısı ilanı
GEÇİCİ MADDE 8 – (1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan kurslar ile kurs açmak için millî eğitim müdürlüklerine bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce müracaat edenler için 8 inci maddenin ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralarındaki hükümler uygulanmaz.
(2) 2017 yılında kurs açılacak il ve ilçelerin ilanı bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde yapılır.
Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyelerinin durumu
GEÇİCİ MADDE 9 – (1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce 31 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen eğitimi almayan veya eğitim sonucunda yapılan sınavda başarısız olanlara altı ay içerisinde yapılacak hizmet içi eğitime katılıp yapılan sınavda başarılı olmaları halinde direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev verilebilir.
Direksiyon eğitim ve sınav araçlarının levhası
GEÇİCİ MADDE 10 – (1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan kurslar, direksiyon eğitim ve sınav araçlarını üç ay içerisinde 17 nci maddenin ikinci fıkrasının (ç) bendine uygun hale getirirler.”
MADDE 29 – Aynı Yönetmeliğin EK-3, EK-4, EK-6 ve EK-7’si ekteki şekilde değiştirilmiş ve EK-8’de yer alan “rica” ibaresi “arz” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 30 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 31 – Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin | ||
Tarihi | Sayısı | |
29/5/2013 | 28661 | |
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin | ||
Tarihi | Sayısı | |
1- | 20/6/2013 | 28683 |
2- | 4/3/2014 | 28931 |
3- | 18/6/2014 | 29034 |
4- | 27/8/2014 | 29101 |
5- | 28/5/2015 | 29369 |
6- | 5/12/2015 | 29553 |