Evlenmeden Evlilik Tazminatı Alınmaz

Yaz geldi. Düğün dernek sezonu açıldı. Üstelik bu yıl, salgın sebebiyle önceki 2 yıldan bekleyen düğünleri de düşünürsek, evlilik sayısında bir artış olabilir.

Kıdem tazminatı alınmasının haklı gerekçelerinden biri olan ve halk arasında “evlilik tazminatı” olarak da bilinen tazminatın nasıl ve ne zaman alınacağı konusunda yine sorular sorulmaya başlandı.

Ayrıntıya boğmadan, yapılabilecek hataları da önleme adına kısaca özetleyelim:

KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANMA

Çeşitli sebeplerle işten istifa eden çalışanın aslında kıdem tazminatı hakkı olmadığını biliyoruz.

Bunun bazı istisnaları var elbette. İşte kadın çalışanın evlilik sebebiyle istifası da bu istisnalardan biri.

1475 Sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte olan tek maddesi Kıdem Tazminatı’nı düzenleyen 14. maddesi.

Bu maddenin 5. fıkrasının devamında kadın işçinin evlilik sebebiyle işten ayrılmasında kıdem tazminatı ödemesi yapılacağı yazılı.

ŞARTLAR NELER?

İlk şart, yukarıda da yazdığımız gibi, KADIN olmak. Erkek çalışanların böyle bir hakları yok.

İkinci şart, kadın çalışanın EVLENMİŞ olması. Yani siz evlenmeden, örneğin nişanlıyken “evleneceğim” diye istifa ederseniz sadece istifa etmiş olursunuz. Bu talepte bulunabilmek için evlenmiş olmalısınız.

Üçüncü şart, işten ayrılma talebinizi, evlendiğiniz tarihten itibaren 1 YIL İÇİNDE “evlilik sebebiyle işten ayrılma olarak” iş yerinize bildirmelisiniz. İşleri kolaylaştırmak adına, evlendiğiniz tarihi gösterir bir belgeyi işyerinize talebinizle birlikte teslim etmenizde fayda var.

Çünkü evlilik tarihi dediğimiz şey, size verilen evlilik cüzdanındaki evlenme tarihidir. Düğün tarihi ya da imam nikâhı tarihi burada verilen süreyi ilgilendirmez. Eğer 1 yıllık süreyi geçirirseniz ne yazık ki bu hakkınızı da kaybetmiş olursunuz.

Dördüncü şart, evlilik sebebiyle işten ayrılma talebinde bulunduğunuz tarihte KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANACAK SÜREYİ DOLDURMUŞ OLMANIZ. Yani siz evlenmeden 1 ay önce çalışmaya başlayıp evlendikten 3 ay sonra da evlilik sebebiyle işten ayrılmaya kalkarsanız, kıdem tazminatı hakkı kazanmanız gereken 1 yıllık süreyi doldurmadığınız için kıdem tazminatı da alamazsınız.

NE KADAR TAZMİNAT ALACAKSINIZ?

Kıdem tazminatı hesaplaması son alınan aylık brüt ücretin, o işyerinde geçirdiğiniz süre ile çarpımı sonucu bulunuyor. 1 yıl için 1 aylık brüt asgari ücret kadar kıdem tazminatı alırsınız. Yıllardan artan ay ve gün de oranı nispetinde hesap edilir.

EVLİLİK TAZMİNATI ALIP YENİDEN ÇALIŞABİLİR MİSİNİZ?

Evet çalışabilirsiniz. Hatta iş bulduysanız hemen ertesi gün bile çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bilhassa kıdem tazminatı ödemesi yapan işyerleri bu konuda çalışanları “Bak başka yerde çalışamazsın, çalışırsan şikâyet ederim.” diye korkutsalar da bunun yasal herhangi bir dayanağı yok.

Yasal bir dayanağı olmadığı gibi Yargıtay’ın bunun yapılabileceği ile ilgili kararları da mevcut.

ÖMÜR BOYU MUTLULUKLAR

Bu bilgiler ışığında, bilhassa sıkça yapılan ve hatta evlilik harcamaları bütçesine bile dahil edilen bu tazminatın, evlilik öncesi alınabileceği hatasını yapmayacağınızı düşünüyorum.

Ömür boyu mutluluklar.

Bu Yazıyı Paylaşın