Emlak Vergisi Ödeyecek misiniz?

Eskiden Mayıs ayları yaklaşırken, Mart veya Nisan aylarında şu soru sorulurdu: Ya, bu emlak vergisini ödeme zamanı ne zamandı? Nisan mıydı Mayıs mıydı? Kaç taksitti? Hepsini birden ödesek olur muydu?

Artık işin rengi değişti. Kimse vergi ödemeye talip olmadığı için, sorular emlak vergisi ödeyecek miyim ya da emlak vergisi ödememenin bir yolu var mı ya da yararlanabileceğim bir muafiyet var mı şeklini aldı.

Aslında belediyelerin en önemli gelir kalemlerinden olan emlak vergisi, belediyelerdeki emlak değerleri de yerlerde süründüğü için çok yüksek olmasa da, günün ekonomik şartları zor olduğundan, kaçınılır bir şey halini aldı. Neticede herkes saraylarda oturacak kadar zengin değil tabiî.

Emlak Vergisi 1. taksidinin son ödeme günleri (31 Mayıs) yaklaşırken, kısaca toparlamaya çalışalım ve 2. taksidin son ödeme gününün 30 Kasım olduğunu da hatırlatalım:

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEYECEK OLANLAR

Emlak vergisi ödemeyecek olanlar belli: Gaziler, özürlüler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiç bir geliri olmayan ev hanımları, 18 yaşından büyük işsizler, Türkiye’de kurulu bir sosyal güvenlik kurumundan aylık alan emekliler ve bunların dul ve yetimleri, eğer tek bir konut sahibiyseniz ve sahip olduğunuz bu konut 200 m2 yi aşmıyorsa emlak vergisi ödemezler.

KONUT HİSSELİ İSE?

Önce metrekareye bakılacak. Yani hissenize düşene değil, toplam brüt alan dikkate alınacak. Toplam brüt alan 200 m2 yi aşmıyorsa, hissedarlarınızın durumu ne olursa olsun, siz emlak vergisi ödemiyorsunuz.

YURTDIŞINDAN EMEKLİYSENİZ?

Muafiyetten yararlanmanız mümkün değil. Kanun Türkiye’de kurulu sosyal güvenlik kurumundan yararlananlara bir muafiyet tanıyor. Yurtdışı emeklileri Türkiye’de sahip oldukları konutlar için emlak vergisi ödeyecekler.

FAİZ GELİRİ OLANLAR?

Emeklilik gelirinizin dışında ayrıca faiz geliriniz de olabilir. Eğer bu geliriniz 40.000 TL.’yi aşmıyorsa yine bu muafiyetten yararlanıp emlak vergisi ödemezsiniz. Başkaca geliriniz olmadığını, faiz geliriniz varsa da bunun 40.000 TL. altında olduğunu belgelemek zorunda olan da sizsiniz.

BİRDEN FAZLA KONUTUNUZ VARSA?

Muafiyet sadece tek konutu olanlar için geçerli. Bu konutta oturup oturmamanız bir fark yaratmıyor ama, bu konutun dışında başka bir konutta diyelim ki % 1 hisseniz var ise, her iki konut için de emlak vergisi ödemek zorunda kalıyorsunuz.

BİR EVİM BİR DE YAZLIĞIM VAR?

Yani aslında 2 tane konutunuz var. Birine ev birine yazlık diyen sizsiniz. Dolayısıyla bir muafiyet söz konusu değil. Ama bunlardan birini ev hanımı olan karınızın üzerine yaparsanız, o da yılın tamamını o adreste geçirirse, bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.

BİR EVİM ON TANE DE İŞYERİM VAR?

İşyerlerinden elde ettiğiniz bir gelir yoksa konutla ilgili muafiyetiniz devam ediyor.

EŞİNDEN DOĞRU EMEKLİ AYLIĞI ALANLAR?

Bu emekli aylığı Türkiye’de kurulu bir sosyal güvenlik kurumundan alınıyorsa, sorun yok. Emlak vergisi ödenmeyecek.

EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞIYORSANIZ?

Bu sizin bir geliriniz olduğunu gösterir. Dolayısıyla emekli olsanız dahi, geliriniz olduğu için muafiyetten yararlanamazsınız.

MUAFİYETİ BİLMEDEN ÖDENEN EMLAK VERGİSİ GERİ ALINABİLİR Mİ?

5 yıl geçmişe kadar bu emlak vergilerini, bağlı olduğunuz ilçe belediyesine başvurarak geri alabilirsiniz. Belediyenin konuyla ilgili bazı belgeler isteyeceği kesin.

Hal böyle. Sorular çoğaltılıp çeşitlendirilebilir. Ancak ana nokta emeklilik maaşınız dışında bir geliriniz var mı yok mu, konut sayınız 1 mi 1 den fazla mı? Belediyelerin ilgili müdürlükleri gerisini getirecektir.

Bu Yazıyı Paylaşın