Eğitim Giderleri Ne Olacak?

Salgın dolayısıyla neredeyse son 2 yılı eğitim gideri olmadan ya da her zamankinden daha kısıtlı giderlerle geçirdik. Şu anda ise herkesin iliklerine kadar hissettiği bir eğitim masrafıyla karşı karşıyayız.

Okul değiştirenlerin yeni okul kıyafetleri, dolap paraları, gönüllü “bağışlar”, bitmek tükenmek bilmeyen kırtasiye ihtiyaçları, kareli defterler, harita metotlar, bedava verilip kimse tarafından beğenilmeyen yetersiz kitapların yerine alınan kitaplar, kurslar, servisler, ortak tutulan taksiler derken içinden çıkılmaz işler.

Tabiî bütün bu olağan giderlerin yanı sıra ilçe dışında kazanılan okulların beraberinde getirdiği yurt ve barınma giderleri. Bunlara ek İnebolu’nun Trilyonları Eğitim İçin İlçe Dışında Harcanıyor yazımda da belirttiğim gibi, özel okullara harcanan trilyonlar.

Ama Türkiye’nin, mesela afetler karşısında sergilediği, afeti önlemek için bir şey yapmayıp, yaşanan afetle ilgili her türlü harcamayı yapması gibi, İnebolu da eğitimini daha iyi hale getirip daha az harcama yapmak yerine, harcamayı yapıp sonra “Bunu giderden düşebilir miyiz?” diye sormayı tercih ediyor.

Gelin bakalım, şu harcanan eğitim paralarını giderden düşebiliyor musunuz?

KANUN NE DİYOR?

Eğitim harcamaları 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Diğer İndirimler başlıklı 89. maddesinin 2. fıkrasında konu ediliyor. Madde hükümlerine göre durum şu:

-Beyan edilen gelirin % 10’unu aşmamak,

-Türkiye’de yapılmak,

-Gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak yasal belgelerle (fatura vb.) belgelendirilmek,

kaydıyla, mükellefin kendisi, eşi (aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişiler) ya da küçük çocuklarına (18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocuklar) ilişkin eğitim ve sağlık harcamaları (eğitim için % 10, sağlık için % 10 değil, toplamı için) gider olarak yazılabilir.

Yani sen 40.000 TL. gelir beyan ettiysen, özel okula da yıllık 40.000 TL. verdiysen bunun tamamını matrahtan indiremiyorsun. Öyle bir Dünya yok. Bulursanız bize de haber verin.

Konuyu soru-cevap şeklinde biraz daha açalım:

ÖĞRENCİMİZ YURT DIŞINDA OKUYOR?

Kendisine başarılar diliyoruz, ancak yurt dışında okuyan öğrencilerin okul masrafları bu indirime dahil değil.

KORUYUCU AİLEYİZ

Ne güzel. Ama Koruyucu Aile Yönetmeliği’nin ve Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili maddeleri buna imkân tanımıyor.

İNDİRİME ÖDENEN KDV DAHİL Mİ?

Evet, ödediğiniz eğitim masrafının katma değer vergisi miktarı da, indirilebilecek gider rakamına dahil. Katma değer vergisi ayıklanmıyor.

BARINMA İÇİN EV TUTTUK. KİRANIN DURUMU NEDİR?

Bilhassa üniversite aşamasında, şartlarınız uygunsa ev tutmakla iyi yapmışsınız. Ancak ne yazık ki size iyi haberlerim yok. Ev kirası, apartman aidatları, doğalgaz, elektrik, su ve internet gibi ödemelerin tamamı kapsam dışı.

ÖĞRENCİ YURTTA KALIYOR?

Ömrüm yurtlarda geçti, kızımı da lisede yurtta okuttum. Çok şey kazanacaksınız. Üstelik öğrenci yurtlarına ve pansiyonlara ödenen ücretler de indirim kapsamına dahil.

OKUL ÜCRETİ İÇİNDE YEMEK DE VAR?

Ödediğiniz okul ücretinin içinde yemek ücreti de varsa, ki vardır, yemek ücretleri de kapsam dışı. Hatta alacağınız tevsik edici belgelerde eğitim ve yemek ücretlerini ayrı ayrı yazdırmanızda fayda var, ki ileride herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmayın.

SERVİSE BİNİYORUZ?

Binin ne güzel. Servisler de iyidir. Okul servislerine ödenen ücretler indirim konusu yapılabilir.

ANA OKULLARI, KREŞLER?

Ana okulları ve kreşler için ödediğiniz ücretler de sonuçta eğitim masrafı. Dolayısıyla indirim konusu yapılabilir.

KURSA GİDİYORUM?

Üniversiteyi kazanamamış ve yeniden sınava girmek istemiş ya da dil öğrenme ihtiyacı duymuş ya da sürücü belgesi almayı paşa gönlünüz istemiş olabilir. Bu tür kurslara ve etüt merkezlerine ödedikleriniz indirim kapsamı içerisinde.

KIYAFET GİDERLERİ?

Eğer okulunuzda tek tip kıyafet uygulaması varsa, bu tek tip kıyafet için yapacağınız kıyafet harcamaları indirime dahil. Ancak tek tip kıyafet uygulaması yoksa bu mümkün değil.

HAZIRLIK DERGİSİ ALIYORUZ?

Bu tarz yayınlar için yaptığınız harcamalar kapsama dahil. Sınav stresini atmak için kupon yapıyorsanız bu dahil değil.

İNDİRİLEMEYEN KISMI SENEYE DEVRETSEK?

Böyle bir devir sistemi yok. Sonraki aya devreden kontör sistemi gelirse haber vereceğiz.

BİZ ŞİRKETİZ?

Şirketseniz indirebileceğiniz bir şey yok. Çünkü oğlunuz ya da kızınız sizin çocuğunuz, şirketin çocuğu değil. Siz şirket değilsiniz, gerçek kişisiniz. Şirketiniz de gerçek kişi değil, tüzel kişilik. Eğitim masrafı da şirketin değil sizin şahsi masrafınız.

PEKİ KAPSAM DIŞI OLANLAR NELER?

Spor ve müzik kursları ödemeleri kapsam dışı örneğin. Müzik aletleri, bilgisayarlar, okul aile birliği ve okul koruma derneklerine yapılan bağışlar, vergiden muaf üniversite ya da okullara yapılan eğitim ücretleri, Devlet okullarına ödenen harçlar kapsam dışı.

BELGE!

Akıllara gelebilecek soru sayısı elbette arttırılabilir. Ben başlıklarla işin mantığını da vermeye çalıştım. Ama en altı çizilecek olan konu belge konusu. Yani sizin “Oğlanın okulu için şu kadar verdim, onu masraftan düşelim” demeniz kimse için bir şey ifade etmiyor. Belgesi elinizde olacak, o belgeye göre de işlem yapılacak.

Eğitim masraflarınızı belgelendirmeyi unutmayın, belgeden kastedilenin de ödeme kaydedici cihaz fişi olduğunu düşünmeyin.

Ve İnebolu özelinde işin en önemlisi: Tedaviye harcayacağınız parayı önlem için harcayın.

Bu Yazıyı Paylaşın