Fî tarihinde Banyo Yaparken TRT Bandrolü Ödüyor Olabilirsiniz başlıklı bir yazı yazmıştım.
Yazının maksadı varlığının bile sorgulanması gereken TRT isimli bir kamu kurumuna, “radyo ve/veya TV’li banyo sistemleri üzerinden nasıl bir maddî kaynak sağlandığını ve bunun nasıl bizim cebimizden “çekildiğini” vurgulamaktı.
Meğer o günler iyi günlerimizmiş.
3093 SAYILI KANUN
15/12/1984 tarihli ve 18606 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu ile bu kurumun nerelerden gelir alacağı belirlenmiş. İthal edilen elektronik cihazlardan tutun da kullandığımız elektriğe kadar, televizyon, radyo her yerden bir pay alıyor. Diğerleri diye geçiştirilen cihazlar da var. TRT payı olmasa bütün bu cihazları daha ucuza alacağımızdan da matematik olarak bir şüphemiz yok.
Ama durun. Vergi icat etmekte özel tüketim vergisinin katma değer vergisini alarak zirveye ulaşan ve vergiyi vergilendiren Devletimiz, burada da yeni bir çığır açıyor ve……
2015/7757 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI
09/07/2015 tarih ve 29411 sayılı Resmî Gazete’de 3093 Sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu Uyarınca Radyo, Televizyon, Video ve Birleşik Cihazlar ile Bunların Dışında Kalan Radyo ve Televizyon Yayınlarını Almaya Yarayan Her Türlü Cihazdan Alınacak Bandrol Ücretlerine İlişkin Karar yayımlanıyor.
Karar, alınacak bandrol ücretlerini düzenliyor. Düzenlerken bazı açıklamalarda da bulunuyor ve hangi cihazdan yüzde kaç bandrol ücreti alınacağını da listeliyor. Listeye bir bakıyorsunuz ki, televizyon, radyo, video, müzik setleri, cep telefonu, uydu alıcıları, taşıtlardaki radyolar derken işin içine üzerinde radyo veya televizyon olan diğer cihazlar da giriyor.
Işıldak, saat, kulaklık, fotoğraf makinesi, adımsayar, navigasyon cihazı, koşu bandı, buzdolabı, ev sinema sistemi, bilgisayarlardaki tv ve radyo kartları, kalem ve sıkı durun hatta duşakabinler.
Ama yıl Milattan Sonra 2022. Bir internet efsanesine dönüşen “çok şükür kötü günleri geride bıraktık, şimdi sırada daha kötü günler var” mottosu kapımızı çalıveriyor.
VE 5610 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARI YAYIMLANIYOR…
26/05/2022 tarih ve 31847 sayılı Resmî Gazete’de 3093 Sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu Uyarınca Radyo, Televizyon, Video ve Birleşik Cihazlar ile Görsel ve/veya İşitsel Yayınları Alabilen Her Türlü Cihazdan Alınacak Bandrol Ücretlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 5610 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanıyor.
Karar ilk bakışta cep telefonlarının, kara ve diğer taşıtlardaki radyo ve ses sistemlerinin ve diğer cihazlardaki ses ve görüntü sistemlerinin bandrol oranlarını % 100 oranında arttırmakla kalıyor gibi görünüyor.
Ama karardaki “bandrole tabi cihazlar” ifadesi, bandrol listesinde bomba gibi patlıyor.
BİLGİSAYAR, TABLET VE AKILLI SAATLERE TRT PAYI!
İlgili bandrol listesine yeni bandrole tabi cihazlar eklenmiş. Bu cihazlar % 4 oranında bandrole tabi olarak belirlenen bilgisayar ve tabletlerle, % 14 oranında bandrole tabi olarak belirlenen akıllı saatler.
Yani 10.000,00 TL. lik bir bilgisayar alıyorsunuz ve bunun 400,00 TL. si TRT denilen kuruma gidiyor. Ya da aynı fiyata aldığınız bir akıllı saatin düz hesap 1.400,00 TL.si TRT’ye gidiyor.
Bu pay olmasa, bütün bu ürünleri aynı oranda daha ucuza alacaksınız.
Üstelik, üzerinden TRT’ye pay ödediğiniz tablet bilgisayar eğitim harcaması olarak kabul edilmiyor, akıllı saatin katma değer vergisi indirim konusu yapılamıyor ve gider olarak yazılamıyor.
NEYSE…
Siz Diriliş, Teşkilat, Payitaht Abdülhamid dizilerinden devam edin.
Siz eğlenirken, onlar da bayağı gülüyorlardır.
Bir ara zaplarken “Uyanış” dizisine de denk gelirsiniz belki.