Siteyi takip edenler Basit Usul=Fasit Usul başlıklı yazımı hatırlarlar. Bu yazının kısa özeti şuydu: “Basit usule tanınan ayrıcalıklar öyle bir noktaya geldi ki, vergi sistemini ve eşitliğini tehdit eder hale geldi.” Meğer ki bana göre daha da beter hükümler içeren düzenlemeler bizleri bekliyormuş. İşte bu düzenlemeler 29.01.2016 tarihli ve 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile gerçekleştirildi.
BASİT USUL 8.000.- TL’YE KADAR VERGİ ÖDEMEYECEK
6663 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89.maddesinin 1.fıkrasına eklenen bentle, ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8.000.- TL.lik kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Dolayısıyla zaten “çok” vergi ödeyen basit usul mükellefleri artık neredeyse hiç vergi ödemeyecekler, çünkü 8.000.- TL. gelir beyan eden basit usul mükellefi zaten yok.
UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Uygulama 01/01/2016 tarihinden itibaren elde edilen gelirlerle birlikte başlıyor. Kanun bu 8.000.- TL.lik rakamın her yıl yeniden belirlenebilmesi ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı’na da yetki veriyor. Yani Devlet mükelleflerin biraz daha sistemin dışına doğru çıkmasına karar verirse bu rakamı yükseltebilir.
İNANILMAZ HAKSIZLIKLARIN YOLU AÇILIYOR
Her yerde olduğu gibi İnebolu’da da durum şu anda şöyle: 2016 yılı devam ediyor. Yan yana 3 dükkân var. Bunlardan biri gerçek usulde diğeri basit usulde gelir vergisi mükellefi. Ortadaki de tek kişilik limited şirket. İşler her yıl iyi olacak değil ya. Bu yıl şirketin de işleri iyi gitmiyor ve 3 işletme de 7.900.- TL kâr ediyorlar. Basit usul olan hiç vergi ödemezken, kendisinden en ufak bir farkı olmayan gelir vergisi mükellefi 1.185.- TL. vergi ödüyor. Şirket ise, sanki şirket olmak çok büyük bir kabahatmiş gibi 1.580.- TL. vergi ödüyor. Bu hak mı adalet mi vergi eşitliği mi? Hadi bunu bir kenara bırakalım, bir asgari ücretli bile yılda ortalama 2.500.- TL. gelir vergisi kesintisine uğrarken, basit usul hiç vergi vermiyor.
İŞLETMELER BASİT USULE YIĞILIR
Daha önceki uygulamalar bile işletmelerin basit usule geçmek için gereken şartları “hazırlamalarına” yol açmıştı. Son 2 yılda gerçek usulden basit usule geçen gelir vergisi mükelleflerinin haddi hududu kalmadı. Şimdi yine basit usul mükelleflerine tanınan bu vergi istisnası ile birlikte kim bilir neler olacak? 1 yıl içinde neler olduğunu yine burada yazarız, ama şu bilgi bile sistemin nasıl delik deşik hale geldiğinin göstergesidir:
Aralık 2014 Basit Usul Mükellef Sayısı: 730.956
Ocak 2016 Basit Usul Mükellef Sayısı: 749.414
Gerisini siz düşünün.