12 Temmuz 2019 Tarihli Resmî Gazete
Sayı: 30829
CUMHURBAŞKANI KARARI
Karar Sayısı: 1310
Ekli “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Ellerin Desteklenmesine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.
11 Temmuz 2019
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ KAPSAMINDA KIRSAL KALKINMADA UZMAN ELLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN KARAR
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Karar; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren meslek yüksekokulu veya üniversite mezunu genç nüfusun, kırsal alanda istihdamına katkı sağlamak, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri sektörlerinde girişimciliği destekleyerek bu faaliyetlerin uzman kişiler tarafından yapılmasını teşvik etmek, tarımsal üretimin miktarım, kalitesini ve verimliliğini arttırmak, kırsal alanda tarımsal üretim yapan mevcut işletmelere örnek ve önderlik oluşturacak sürdürülebilir yatırımları desteklemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Karar, 2019-2020 yılları için pilot uygulama olarak Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin illerinde kırsal alanda yaşayan/yaşamayı taahhüt eden; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul veya üniversite mezunlarının mahallinde uygulayacağı 5 inci madde kapsamındaki projelere 100 bin TL’ye kadar hibe verilmesine ilişkin hususları kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Karar, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 417 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Kararda geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) Hak sahibi: Değerlendirme kriterleri neticesinde projeyi uygulamaya hak kazanarak hibe sözleşmesi imzalamış, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren meslek yüksekokulu veya üniversite mezunu olan gerçek kişileri,
c) Hibe sözleşmesi: Hak sahibi ile İl Tarım ve Orman Müdürü arasında imzalanarak mühürlenen ve hibeden yararlanma esaslarıyla tarafların yetki ve sorumluluklarını düzenleyen sözleşmeyi,
ç) Kırsal alan: Nüfusu yirmi binden az olan yerleşim birimleri ile 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesinden önce köy tüzel kişiliğine sahip olan ve bu Kararın yürürlük tarihi itibarıyla nüfusu yirmi binden az olan yerleşim birimlerini,
ifade eder.
Desteklenecek proje konuları
MADDE 5- (1) Bu Karar kapsamında aşağıda belirtilen proje konuları desteklenir:
a) Hayvansal üretime yönelik projeler.
b) Bitkisel üretime yönelik projeler.
c) Su ürünleri üretimine yönelik projeler.
ç) Yöresel tanm ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projeler.
d) (a), (b), (c) ve) (ç) bentlerinde belirtilen ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler.
Proje hibe tutarı
MADDE 6- (1) Uygulanacak projelere, proje bütçesine oranla 100 bin TL’ye kadar hibe verilebilir.
(2) Proje bütçesi katma değer vergisi (KDV) hariç hazırlanır.
(3) Hibe ödenebilmesi için hibe sözleşmesinin imzalanması ve proje yatırımının tamamlanması şarttır.
Finansman ve ödemeler
MADDE 7- (1) Bu Karar uyarınca yapılacak hibe ödemeleri için gerekli kaynak Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesinden karşılanır ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığıyla ödenir. Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak yapılan nakdi ödeme tutarının % 0,2’si oranında T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye hizmet komisyonu ödenir.
(2) Bu Karar kapsamında yapılan proje başvuruları, ilgili yıl Bakanlık bütçesinde yer alan ödenek çerçevesinde değerlendirilir.
Desteklemeden yararlanamayacak olanlar
MADDE 8- (1) Tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren meslek yüksekokulu veya üniversite mezunu olmayan kişiler bu Karar kapsamındaki desteklemeden yararlanamaz.
(2) Hak sahipleri, bu Karar kapsamında verilecek hibe desteklerinden sadece bir kez yararlanabilir.
(3) 5 inci maddede belirtilen projeler konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanan bu Karar kapsamında hak sahipliğine aday kişiler, bu Karar ile düzenlenen desteklemeden yararlanamaz.
Denetim ve cezai hükümler
MADDE 9- (1) Bakanlık, bu Karar kapsamında yapılacak destekleme ödemeleri ile ilgili hususların denetimini sağlayacak tedbirleri alır.
(2) Haksız ödendiği tespit edilen destekleme ödemeleri ile ilgili alacaklar 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.
(3) İdari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç olmak üzere desteklemeden haksız yere yararlandığı tespit edilenler, 5488 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi hükmü uyarınca beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmaz.
Uygulamaya ilişkin hususlar
MADDE 10- (1) Bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılacak tebliğ ile belirlenir.
Yürürlük
MADDE 11- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12- (1) Bu Karar hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.