İnebolu’da bir tüccarımızın 1900 yılı Ocak ayında tahakkuk etmiş sosyal güvenlik prim borcu olduğunu “113 Yıllık Gecikme Zammı” başlığıyla yazalı 3 yıl olmuş. Bu gecikme zammı borcu artık 116 yıllık oldu ve bu seferki yapılandırma işlemleri sırasında da önümüze geldi. Yazıyı hatırlamakta fayda var.
[divider style=”shadow” top=”30″ bottom=”30″]
Duymadıysanız duyun görmediyseniz görün, çünkü İnebolu’da bir tüccar 113 yıllık gecikme zammı ile karşı karşıya.
Türk’ün Ateşle İmtihanı misali, Türk’ün teknoloji ile olan imtihanı bitmek bilmiyor. Devlet kurumlarının teknolojiye ayak uydurmak için kayıtlarını bilgisayarlara geçirmeye başladığı günden bu yana devam eden bu imtihan, en sonunda vatandaşın 113 yıllık gecikme zammı ile karşılaşmasına kadar vardı.
1900 YILINDAN PRİM BORCU
Bir tüccarımızın “Bana bir kuruma vermek üzere borcu yoktur yazısı lazım.” demesiyle başlayan macera bizim “Borcu yoktur yazısını alamadık, çünkü 1900 yılının Ocak ayından borcun gözüküyor.” dememizle neticelendi. Tüccarımız kahkahalarla güldü, “Yahu” dedi, “Ben 1900 yılında ne anamdaydım ne babamdaydım, olsa olsa portakal ağacındaydım.”
“Valla ben orasını bilmem, senin 1900 yılından borcun gözüküyor, bunu bu tarihe kadar ödemeden gelebilmiş olduğun için de ayrıca tebrik ederim.” dedim. “Siz şaka falan mı yapıyorsunuz?” deyince de aşağıdaki ekran görüntüsünü kendisine gösterdim.
AMAN ÖDEYELİM
Hayretler içinde kalarak “Aman ödeyelim, sorgusuz sualsiz ödeyelim bunu.” dedi. “Sormaya kalksak iş İstanbul’un Fethi’ne kadar gider, gözünü seveyim uğraştırma beni.”
Evet ödemesine ödeyelim ama, bu iş nasıl oluyor bunu da anlamak lazım. Belli ki bu borç bir yerlerden kalmış, 1900 yılından sisteme girişi de yapılmış. Ama 113 yıllık gecikme zammını vatandaşın sırtına sarmanın da pek bir alemi yok. Şimdi ödesen bir türlü ödemesen bir türlü.
Biz 100 küsur yıllık liman falan derken, meğer ilçemizde 100 küsur yıllık ne cevherler varmış da biz farkında değilmişiz.
[divider style=”shadow” top=”30″ bottom=”30″]
İşte bu yazının üzerinden 3 yıl geçti. Önce “Ödeyelim” diyen tüccarımız, sonra kızdı “Ödemiyorum.” dedi, ödemedik. Gecikme zammı 116 yıllık olarak önümüzde duruyor.
Arayan yok, soran yok, ödeyen yok, bu borcun 1900 yılında nasıl tahakkuk ettiğini bilen yok. 8 lira borca 153,01 lira gecikme zammı, 116 yıldır kurtlanmadan orada duruyor.