KÖYDES'ten İnebolu'nun Payına Ne Düşmüş?

Aslında direkt mevzuatın işleyişiyle ilgili bir konu değil ama, mevzuatın neticesi. Değinmeden geçilecek bir şey de değil. Geçtiğimiz hafta İnebolu’nun yerel basınında KÖYDES ödeneği ile ilgili 2 ayrı haber vardı. Her iki haberin başlıklarını birleştirecek olursak özetle ödeneğin 3 katına çıkarak 1 rekor kırdığını söyleyebiliriz. Her iki haber de neticede doğru. Haberlerin devamında da İnebolu’nun ve diğer ilçelerin paylarına ne düştüğü rakamsal olarak yazılı:

PEKİ İNEBOLU ÖZELİNDE NE OLMUŞ?

Ödenek 3 katına çıkmış, üstelik rekor kırılmışken insan haliyle İnebolu’nun bundan istifadesinin ne olduğunu biraz daha inceleme ihtiyacı duyuyor. Eğer sadece ödeneğin miktarlarını konuşursanız doğru yere varamazsınız. Bir ülke insanının genel durumunu görmek için de öyle yapmıyor muyuz? Sadece dönen parayı bilmemiz yetmiyor. Kişi başına düşen milli gelir rakamına bakıyoruz. Milli gelir rakamını bilmek bile aslında adil bir yaklaşım değil ama, en azından ortalamanın görülebilmesi için gerekli.

KAÇ KİŞİYE KAÇ LİRA?

Yerel basınımız ilçelerin paylarını açıklamış, ama asıl yapılması gerekeni yapmamış. Bu rakamların tek başına bir anlamı yok. Sorulacak ve merak edilecek olan kaç kişiye kaç lira verilmiş? Yani hangi ilçede 1 kişiye ne kadar ödenek verilmiş? İşte oraya bakınca karşımıza çıkan tablo şu:

YANİ ÖZETLEYECEK OLURSAK…

KÖYDES’ten Azdavay köylüsüne kişi başına 673,90 Türk Lirası düşerken, İnebolu köylüsüne 274,93 Türk Lirası düşmüş. Yetmemiş…

Ödenek 3 katına çıksa da, rekorlar kırılsa da, köy nüfusunun kişi başına düşen KÖYDES ödeneği miktarında Gazi, Şanlı, Yiğit İnebolumuz sondan 4.sıradaki yerini almış. O da yetmemiş…

Kastamonu il ortalamasının altında kalmış. O hiç yetmemiş…

Köy nüfusu en yüksek 3. ilçeyken, en az ödenek verilen 4.ilçe olmuş.

Doğudaki bazı illerin bazı ilçeleriyle mukayese yapıldığında ortaya çıkan sonuçları buraya yazmıyorum. Nasıl olsa bir şey değişecek değil.

Benim tek anladığım ya İnebolu köylerinin sorunu kalmamış, ya sorun artık kimsenin umurunda değil ya da İnebolu köylerinin bu kısır döngüsü hiç bir yere anlatılamıyor.

Ne demişti rahmetli Süleyman Demirel? “Siz daha iyi yaşamak istemezseniz, biz sizi daha iyi yaşatamayız.”

Bu Yazıyı Paylaşın