Yapay Zekâ, Kalp Krizi Geçirme Riskini 10 Yıl Önceden Tespit Edebiliyor

Yapay zeka teknolojisi sayesinde kalp hastalarının erken teşhis ile iyileştirilebileceği ve binlerce hayatın kurtarılabileceği öngörülüyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırma yapay zekanın bir kişinin gelecek 10 yıl içinde kalp krizi geçirme riskini tahmin etmek için kullanılabileceğini ortaya koydu.

İngiliz Kalp Vakfı’nca finanse edilen ve Oxford Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü çalışma, koroner bilgisayarlı tomografi tarama sonuçlarının yapay zeka ile nasıl iyileştirilebileceğini araştırdı. Bu taramalar damarlardaki tıkanıklıkları veya daralmaları tespit etmek için kullanılıyor.

Damarlarda “önemli” daralma görülenlerin ciddi bir kalp krizi geçirme olasılığının daha yüksek olduğu biliniyor. Ancak araştırma sonuçları, damarlarda önemli daralma olmayan hastaların da ölümcül kalp krizi geçirdiğini gösterdi. Üstelik bu riski taşıyan hasta sayısının, önemli daralma görülen hastalara göre iki kat fazla olduğu anlaşıldı.

Göğüs ağrısıyla gelenlere dikkat!

Göğüs ağrısıyla hastaneye başvuranların genellikle rahatlatılarak evlerine gönderildiğini belirten araştırma ekibinin başındaki Prof Charalambos Antoniades, çalışmada bu şekilde evlerine gönderilen bazı hastaların kalp damarlarında herhangi bir hastalık belirtisi olmasa bile, önümüzdeki on yıl içinde kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

“Burada, hekimlere doğru bir risk tablosu sunmanın birçok kalp hastasının tedavi sürecini değiştirebileceğini ve potansiyel olarak iyileştirebileceğini gösterdik,” diyen Prof Antoniades, yapay zeka kullanımının kalp krizinden kaynaklanan binlerce ölümün önüne geçmede yardımcı olacağını vurguladı.

KAYNAK:euronews.
Bu Yazıyı Paylaşın