ABD’de yer alan Stanford Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, vegan bir beslenme biçimini uygulayan ikiz kardeşlerde, et ve süt ürünleri de tüketen kardeşlere göre “önemli ölçüde” daha düşük kolesterol, daha iyi kan şekeri düzeyleri ve sadece iki ay içinde daha fazla kilo kaybı yaşandığı tespit edildi.
Veganlığın anemi ve depresyon gibi diğer sağlık sorunlarıyla olan bağlantılarına rağmen araştırma ekibi; kolesterol, kan şekeri ve kilo gibi risk faktörleri olması nedeniyle bu bulguların kalp hastalığı riskini düşürdüğüne inanıyor.
Araştırmaya yaş ortalaması 39 olan 22 çift, tek yumurta ikizi dahil edildi. Katılımcıların yüzde 77’si kadındı. Katılımcıların hiçbirinde kardiyovasküler hastalık yoktu ve obez değillerdi. Ortalama beden kitle endeksleri 25,9’du, bu da katılımcıların normalden biraz fazla kilolu olduğunu gösteriyor.
DAHA FAZLA KİLO VERDİLER
Araştırmacılar, her çiftten bir ikizin vegan beslenmesini, diğer ikizin ise daha tipik bir hepçil beslenmesini izlemesini istedi.
Her iki diyet de sebzeleri, baklagilleri, meyveleri ve tam tahılları içeriyordu. Beyaz ekmek ve makarna gibi karbonhidratlar araştırmaya dahil edilmedi.
Sonuçlara göre, veganlar için başlangıç LDL kolesterol seviyesi 110,7 mg/dl ve hepçiller için 118,5 mg/dl idi. Çalışmanın sonunda seviyeler sırasıyla 95,5 ve 116,1’e düştü.
Vegan katılımcılar insülin seviyelerinde yaklaşık yüzde 20’lik bir düşüş görüldü. Ayrıca veganlar hepçillerden 4,2 kilo daha fazla kaybetti.
Araştırmada yer alan Dr. Christopher Gardner, “Bu sonuçlara dayanarak ve uzun ömür hakkında düşünerek, çoğumuz daha bitki bazlı bir beslenmeye yönelmenin faydasını görebiliriz.”
“Bu, vegan beslenmeyi seçen herkesin uzun vadeli sağlıklarını iki ay içinde iyileştirebileceğini ve en fazla değişikliğin de ilk ayda görüldüğünü gösteriyor.” dedi.