Telefonu Şarj Etmek İçin Statik Elektrik Kullanılabilir

Telefonunuzun şarjından memnun değil misiniz? Evet gerçekten şarj bir gün bile yetmiyor. Peki statik elektrikle şarj edebilseydik iyi olmaz mıydı? Statik elektrik belki de hergün karşılaştığımız bir oldu. Mesela kapının kulpunu tuttuğunuzda ya da kazağınızı çıkarırken statik elektrik kıvılcımlarını görebilirsiniz. Statik elektrik enerjisini elektroniklere uygulamak için arkasında yer alan kuvvetleri daha iyi anlamalıyız,” diyor Buffalo Üniversitesi Makine ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. James Chen.

Journal of Electrostatics dergisi Aralık sayısında saçlarımızı havaya kaldıran bu fenomenin, malzemelerin yüzeylerindeki ufak yapısal farklardan kaynaklı, yüzey temasıyla oluştuğu ortaya kondu.

Elde edilen bu veriler ışığında şirketler küçük elektronik cihazlarda daha stabil ve uzun süre dayanan cihazlar üretebilir.

Görsellerde manyezit yüzeyleri(üst) ve baryum titanat(alt) yüzeyin kontağa tepkisini görüyorsunuz. Sonuç olarak her cismini kafes deformasyonları sürtünme esnasında oluşan elektrik yüküne katkıda bulunur.

National Science Foundation tarafından $400,000 bütçeyle desteklenen Chen ve Zayd Leseman triboelektrik etki üzerine araştırma yürütüyor. Bu fenomene göre bir materyal diğer bir materyale dokunduğunda sürtünme ile yüklenmiş oluyor.

Triboelektrik etki eskilerden beri bilinse de, bunu anlamak için gerekli alet ve nanoteknoloji ancak bugünlerde kullanılabiliyor.

Bu problemi çözmek için mekanik, katı mekaniği, malzeme bilim, elektrik mühendisliği ve üretimi gibi bir çok bölüm birlikte çalıştı. Bilgisayar modelleri ve fizik deneyleri sayesinde triboelektrik nanojeneratörler (TENG)tasarlandı , statik elektrikten enerji elde edildi ve kontrolü sağlandı.

“Akıllı telefon ekranı ve parmaklarınız arasındaki sürtünme, bileğini ve kol saatiniz arasındaki sürtünme ve hatta ayakkabınız ile yer arasındaki sürtünme enerji elde etmek için büyük bir potansiyel gösteriyor. Bu sayede normal güç kaynaklarına olan ihtiyaç azaltılabilir.

Kaynak: gercekbilim.com-Oğuz Sezgin

Bu Yazıyı Paylaşın