Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirlerin Alınması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 128)

03 Mart 2023 Tarihli Resmî Gazete

Sayı: 32121

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ

Kararname Numarası: 128

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin amacı, 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla ilan edilen olağanüstü hal kapsamında mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları, göç ve idari yaptırımlar hakkında bazı tedbirlerin alınmasıdır.

Mahalli idareler ve diğer kuruluşlara ilişkin tedbirler

MADDE 2- (1) Olağanüstü hal ilan edilen illerde fiili imkânsızlık bulunması halinde il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri meclis toplantıları 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren 31/3/2023 (bu tarih dâhil) tarihine kadar yapılmayabilir.

(2) Merkezleri olağanüstü hal ilan edilen illerde olan veya depremlerin meydana getirdiği hasarları ortadan kaldırmaya yönelik bu illerde faaliyette bulunan demekler bakımından, 4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanununa göre bildirim ve beyannamelerin verilme süresi 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren olağanüstü hal süresince durur. Bu süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Söz konusu derneklerin 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren olağanüstü hal süresince yapılması gereken genel kurul toplantıları bu sürenin sonuna kadar yapılmayabilir. Genel kurul toplantıları yapılmadığı takdirde, olağanüstü hal süresinin bitimini müteakip genel kurulun toplanmasına ilişkin işlemlere başlanır. Mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurul toplantısına kadar devam eder. Bu fıkra hükmü 5253 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde sayılan diğer kuruluşlar bakımından da uygulanır.

(3) Olağanüstü hal ilan edilen illerde 23/6/1983 tarihli ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu kapsamında izin verilen yardım toplama faaliyetleriyle ilgili bildirim süreleri 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren olağanüstü hal süresince durur. Bu süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlar.

(4) Demekler, 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren tüzüklerinde yer alan amaç ve çalışma konularına bakılmaksızın yaşanan afete ilişkin faaliyette bulunabilirler. 5253 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı sivil toplum kuruluşları da faaliyet izni verilen yer ve faaliyet konusuna bakılmaksızın 6/2/2023 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren olağanüstü hal süresince yaşanan afete ilişkin faaliyette bulunabilirler. Bu faaliyet gerekli hallerde İçişleri Bakanlığınca sınırlandırılabilir.

(5) Türkiye’de faaliyette bulunma izni olmayan ancak olağanüstü hal ilan edilen illerde yaşanan afete ilişkin faaliyette bulunmak isteyen yabancı sivil toplum kuruluşlarına 5253 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde yer alan usule ilişkin işlemler beklenmeksizin İçişleri Bakanlığı tarafından olağanüstü hal süresince izin verilebilir.

Tamamı için tıklayınız.

Bu Yazıyı Paylaşın