Motorlu Taşıt Vergisi’nde Taksit ve İndirim İmkânı

Her yıl iki taksit halinde ödediğimiz Motorlu Taşıt Vergisi(MTV)’nin ikinci taksidinin ödeme süresi başladı ve  31.07.2019 Çarşamba günü sona eriyor.

KAÇ LİRA ÖDENECEK?

Ödeyeceğiniz MTV’nin kaç lira olduğunu burada yazmak ciddi anlamda zaman kaybı, çünkü liste gerçekten uzun. Üstelik artık ilk iktisap tarihinin 01.01.2018 öncesi ve sonrası olması da önem kazandı, MTV listesi daha da uzadı. Zaten Gelir İdaresi Başkanlığı da bu konuda güzel bir uygulama kullanıyor. Bu uygulamayı kullanırken bilmeniz gerekenler araç tipi, araç yaşı, motor silindir hacmi ve iktisap tarihi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinde Hesaplamalar başlığı altında aracınıza ait bilgileri girerek ödemeniz gereken Motorlu Taşıt Vergisi’ni öğrenebilirsiniz.

NASIL ÖDENECEK?

Peşin olarak ödeyebileceğiniz gibi banka kredi kartları taksit imkânı da sunuyor. Eskiden bu taksitlemeden yararlanabilmek için ödemeyi bankaların internet şubelerinden yapmanız mecburiydi. Ancak artık böyle bir mecburiyet yok. Motorlu Taşıt Vergisi ödemesini Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan direkt olarak yapsanız da bankalar taksitlemeyi kendileri yapıyorlar. Siz ekranda tek çekim olarak görüyorsunuz ama ekstrenize taksitlenerek geliyor. Ödeme öncesi anlaşmalı banka ve kartları kontrol etmenizde fayda var.

HANGİ BANKA KAÇ TAKSİT?

Ben tespit edebildiklerimi ya da çok kullanıldığına inandığım bankalara ait taksit sayılarını yazacağım:

Ziraat Bankası 3 taksit (100 TL üzeri)
İş Bankası 2 taksit (300 TL üzeri)
Denizbank 3 taksit
Qnb Finansbank 2 taksit
Yapı Kredi 2 taksit (100 TL üzeri)
Akbank 2 taksit (Mobil 3 taksit)
Garanti Bankası 3 taksit
Halk Bankası 3 taksit

SIKINTI LİMİTLERDE

Tabii kredi kartıyla taksit imkânının getirilmesi iyi de, kredi kartlarında limit bulabilmek mümkün mü onu bilemiyorum. Son dönemde bilhassa nakit avans kullanımının artması ve kartların asgari ödemelerle götürülebiliyor olması da bugünün gerçeği. Bir de buna yapılandırma yoluna gidildiği için kartların kapatılmış olmasını eklersek, kartla ödeme yapmak da zor gözüküyor. Yine de taksitlemenin, bilhassa birden fazla ticari aracı bulunanlara bir nefes aldıracağı da kesin.

YA İNDİRİM?

İndirimin özeti de şu: Ödeyeceğiniz MTV bedeli, aracınızın kasko değerinin % 5’inden daha fazla olamaz. Bu indirim hakkı kimlere tanınmış, nasıl yararlanılacak bunlara bir bakalım.

KİM NASIL YARARLANABİLİR?

Öncelikle aracınız otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzerlerinden olmalı. Kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüsler bu indirimin kapsamında değil.

Aracınızın kasko değerinin yüzde beşi, ödemeniz gereken MTV’den daha yüksek ise yapılacak bir şey yok. Ancak, aracınızın kasko değerinin yüzde beşi, ödemeniz gereken MTV’den daha düşük ise, o zaman bir alt kademedeki vergiyi ödüyorsunuz.

Aracınızın kasko değerini sigorta acentanızdan öğrenebileceğiniz gibi, internet üzerinden de öğrenebilirsiniz.

KASKO SİGORTANIZ YOK MU?

“MTV indirimi kasko değeri üzerinden yapılıyor, benim aracımın kaskosu yok.” diye endişelenmeyin. Aracınızın kasko sigortası olsun olmasın hiç fark etmez, iki kapı dört teker bu iş için yeterli. Çünkü her aracın bir kasko değeri var.

NE YAPILACAK?

İndirimli MTV tarifesinden yararlanabilmeniz için, MTV’yi henüz ödemediyseniz, hemen yetkili bir sigorta acentasından edinebileceğiniz kasko sigorta değeri bildirim formu ile vergi dairenize başvurun. Ödeme yaptıysanız da, yine aynı forma bir de düzeltme dilekçesi ekleyin ve ödediğiniz fazla bedeli geriye alın.

YA GEÇMİŞ YILLAR?

Zaman aşımı 5 yıl olduğuna göre 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yine aynı hesaplamaya göre ödediğiniz fazla MTV varsa, bunları da aynı şekilde bir düzeltme dilekçesi ve kasko sigorta değeri bildirim formu ile yapacağınız başvuru sonucu geri alabilirsiniz.

Ancak bilin ki başvuru şart. Yani siz başvurmadığınız sürece harekete geçecek bir mekanizma yok.

Bu Yazıyı Paylaşın