İş Yeri Kirasını Bankadan Ödemeyen Ulvi

Bugün iş hayatının içine girmiş olanların bir çoğu hatırlar Geniş Aile dizisini. Bugün izlemek zorunda kaldığımız ya da izlemek zorunda kalıp izlemediğimiz bir sürü işe yaramaz dizinin yanında keyifle izlenen bir diziydi. Ki sonradan sinema filmleri bile çekildi.

Dizide, ana karakter Cevahir, arkadaşı Ulvi’ye, sık sık ayar tadında sıfatlar verir ve Ulvi’yi eleştirirdi. “Basketbol sahasında voleybol topuyla futbol oynayan Ulvi” ya da “Flash belleğe dua yükleyip muska diye boynuna asan Ulvi” ilk anda hatırladıklarım.

İşte iş yeri kirasını hâlâ daha “elden” ödeyenlerin de bu Ulvi’den farkları yok.

BU İŞİN TEBLİĞİ VAR

Kira ödemeleri 12 yılı aşkın süredir bir tebliğe bağlı. 29/07/2008 tarih ve 26951 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 268 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği, iş yeri ve konut kiralarının nasıl ödenmesi gerektiğini düzenliyor ve daha çok kişinin tebliğ kapsamına girmesi için de, tebliğde yazılı miktarlar o günden bu yana değiştirilmiyor.

TEBLİĞ NE DİYOR?

Tebliğin özeti şu:

-Konutlarda, her bir konut için aylık 500,00 TL ve üzeri kira ödemelerinin,

-Haftalık, günlük veya benzeri şekilde tüm kısa süreli konut kira ödemelerinin,

-İş yerlerinde ise miktara bakılmaksızın kira ödemelerinin,

tahsilatlarının banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılması 01/11/2008 tarihinden bu yana bir zorunluluk, keyfinize kalmış bir uygulama değil.

Mahkeme ve icra yoluyla yapılan tahsilatlar ya da aynî ödemeler ise kapsam dışında.

Örnek vermek gerekirse, 2 eviniz kirada. 1 tanesinin kirası 450,00 TL., diğeri ise 500,00 TL. İlk evinizin kirasını elden alabilirsiniz ama ikinci evinizin kirası 500,00 TL. olduğu için onu banka yoluyla tahsil etmelisiniz.

Bir de iş yeriniz var ve çok insaflı bir ev sahibi olduğunuz için kirası 50,00 TL. Miktarın hiç önemi yok, iş yeri kiranızı bankadan almak zorundasınız. 50,00 TL. olsa bile.

EV SAHİBİNE AYRI, KİRACIYA AYRI CEZA

Tebliğin acıması yok, haberiniz olsun. Tebliğ hükümlerine uyulmazsa ve bu tespit edilirse, hem ev sahibine hem de kiracıya ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesiliyor.

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. inci maddesine göre düzenlenecek olan ceza miktarı, mükellefiyet durumunuza göre 650,00 TL. ile 2.500,00 TL.’den az olmamak üzere, her bir işlem için, yapılan kira ödemesinin % 5’i oranında.

DEVLET FARKINDA DEĞİL Mİ?

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde Devlet kimin nerede oturduğunun da, kimin evini kiraya verdiğinin de, iş yeri kiralık olanı da, iş yeri için ödenen kira miktarını da gayet iyi biliyor. Bu iş yerlerinin kiralarını nasıl ödediğini ya da bu kiraların nasıl tahsil edildiğini bir gün merak eder, huyudur.

Üzerinden 12 yıl geçmiş bir tebliğe rağmen, Geniş Aile dizisindeki Ulvi gibi ayar yemek istemiyorsanız, kira ödemelerinizi ve kira tahsilatlarınızı bankadan yapın.

İş yeri kirasını bankadan ödemeyen Ulvi” olmayın.

Bu Yazıyı Paylaşın