Kontrollü Ortamda Yetiştirilen Marul İki Kat Daha Verimli

Bilim insanları dikey tarım gibi kontrollü ortamlarda yetiştirilen sebzelerin tarlada yetiştirilenlere göre çok daha verimli olduğunu ortaya koydu. Bu sebzelerin yetişme hızı da daha yüksek.

Surrey Üniversitesi’nce yapılan yeni bir araştırmaya göre, yapay ortamlarda marul yetiştirmek, geleneksel tarla bazlı yöntemlere göre iki kat daha fazla mahsul ile sonuçlanıyor. Yapılan meta analiz çalışması ayrıca yapay ortamlarda marulun daha hızlı yetiştiğini, yetişme hızının yaz aylarında %50, kışın ise %300’e kadar daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, kontrollü ortamda tarım sistemlerinin bu sistemlerde yaygın olarak yetiştirilen yüksek değerli bir ürün olan marul üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla 120’den fazla makale inceledi.

Kontrollü ortamda tarım, tarladakine göre iki kat daha verimli

Çalışma, ortalama olarak kontrollü ortam yöntemlerinin tarlada yapılan tarıma kıyasla iki kat fazla verim sağladığını ortaya koydu (metrekare başına 1,88 kg’a karşı 3,68 kg). Araştırmacılar ayrıca bu sistemlerde üretilen mahsullerin yetişme süresinin ortalama 40 gün olduğunu buldu. Bu süre tarla bazlı yetiştirmede 60-120 günlük ortalama süreden çok daha kısa.

Bunun yanında mahsullerin istiflenmiş katmanlar halinde yetiştirildiği dikey tarım yöntemlerinin kullanılmasının, tarlaya dayalı tarıma göre önemli ölçüde daha yüksek verim (metrekare başına 6,88 kg) sağladığını buldu.

Üretim süresi tarlaya göre çok daha kısa

Bilim insanları, iklim değişikliğinin küresel gıda güvenliğinin kaybolması da dahil olmak üzere çok sayıda korkutucu sonucu olduğunu, kontrollü ortamda yürütülen tarımın dar alanlar veya olumsuz iklim koşullarına rağmen ürün yetiştirilmesine olanak sağlayabileceğini söylüyor. Kontrollü ortamda tarımın ürün verimi ve yetişme hızı üzerindeki faydalarını ölçmek, bu teknolojinin topluma nerede ve ne zaman en fazla değeri sağlayabileceğine dair bir anlayış geliştirmek için büyük önem taşıyor.

Plant dergisinde yayınlanan çalışmanın detaylarına buradan ulaşılabiliyor.

KAYNAK:gıdahattı
Bu Yazıyı Paylaşın