KDV İndiriminin Faturası Lokantalara Kesildi

Bir süredir önü arkası alınamayan fiyat artışlarının, bilhassa temel gıda maddelerinde de önlenemez bir yükselişe yol açması, her gün yeni “önlem”lerin alınmasını gerektirir hale geldi.

Bunun son örneği de dün yürürlüğe girdi. Temel gıda maddelerindeki katma değer vergisi oranı % 8’den % 1’e düşürüldü.

NE OLDU?

13 Şubat 2022 tarih ve 31749 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5189 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”da değişiklik yapıldı.

Bu karara göre, kabaca aşağıdaki ürünlerin katma değer vergisi % 1 oldu:

1. Ananas fidanı

2. Anason, çin anasonu, rezene, kişniş, kimyon

3. Arpa

4. Baklagiller (kabuklu veya kabuksuz) (taze veya soğutulmuş)

5. Balık filetoları ve diğer balık etleri

6. Balıklar (dondurulmuş)

7. Balıklar (kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş)

8. Balıklar (taze veya soğutulmuş)

9. Buğday glüteni

10. Buğday unu veya mahlut unu

11. Buğday ve mahlut

12. Canlı atlar, eşekler, katırlar ve bardolar

13. Canlı balıklar (süs balıkları hariç)

14. Canlı domuzlar

15. Canlı koyun ve keçiler

16. Canlı kümes hayvanları

17. Canlı sığırlar

18. Çavdar

19. Çay

20. Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları

21. Diğer meyveler

22. Diğer sebzeler (taze veya soğutulmuş)

23. Diğer şekerler (kimyaca saf laktoz, maltoz, glikoz ve fruktoz

24. Diğer şekilde işlenmiş hububat taneleri

25. Domates (taze veya soğutulmuş)

26. Domatesler

27. Dondurma ve yenilen diğer buzlar

28. Ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçi mamulleri

29. Elma, armut ve ayva (taze)

30. Et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızları

31. Etten, sakatattan veya kandan yapılmış sosisler ve benzeri

32. Geçici olarak konserve edilmiş fakat bu halleriyle derhal yenilmeye elverişli olmayan sebzeler

33. Havuçlar, şalgamlar, kırmızı pancar, teke sakalı, kök

34. Hazırlanmış veya konserve edilmiş et, sakatat veya kan

35. Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar

36. Hıyarlar ve kornişonlar (taze veya soğutulmuş)

37. Hindiba bitkisi ve kökleri

38. Hububat unları (buğday unu veya mahlutunu hariç)

39. Hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması ile elde edilen gıda maddeleri

40. Hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar

41. Hurma, incir, ananas, avokado armudu, guava armudu, mango

42. İnsan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olan yağlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar

43. Kabuklu hayvanlar

44. Kahve, çay ve paraguay çayı hülasası, esans ve konsantreleri

45. Kakao dane ve kırıkları

46. Kakao içermeyen şeker mamulleri

47. Kakao kabukları, iç kabukları, zarları ve diğer kakao döküntüleri

48. Kakao tozu (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler içermeyenler)

49. Kakao yağı (katı ve sıvı)

50. Kamış veya pancar şekeri ve kimyaca saf sakkaroz

51. Kara buğday, darı, kuş yemi, diğer hububat

52. Karanfil (bütün halindeki meyve, tane ve sapları)

53. Kavunlar (karpuzlar dahil) ve papaya

54. Kayısı, kiraz, şeftali (nektarin dahil), erik ve çakal eriği

55. Köklendirilmemiş çelik ve daldırmalar, meyveleri veya sert kabuklu meyveleri

56. Kuru baklagiller (kabuksuz)

57. Kuru baklagillerin un, ezme ve tozları

58. Kurutulmuş sebzeler

59. Kuş ve kümes hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve yumurta sarıları

60. Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları

61. Küçük hindistan cevizi, küçük Hindistan cevizi kabuğu ve kakule

62. Kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı

63. Lahanalar, karnabaharlar, alabaşlar, yaprak lahanalar ve benzeri

64. Malt

65. Malt hülasası

66. Mantar

67. Mantarlar ve domalan

68. Manyok, ararot, salep, yer elması, kök ve yumrular

69. Marul ve hindiba

70. Meyve suları (üzüm şırası dahil) ve sebze suları

71. Meyveler (kurutulmuş)

72. Meyveler ve sert çekirdekli meyveler

73. Mısır

74. Muz

75. Nişastalar

76. Normal sofra tuzu, rafine sofra tuzu

77. Paraguay çayı

78. Patates (taze veya soğutulmuş)

79. Patates unu, ezmesi, tozları, flokonları, granülleri ve pelletleri

80. Peynir ve lor

81. Peyniraltı suyu

82. Pirinç

83. Reçeller, jöleler, marmelatlar, meyve püresi ve meyve pastaları

84. Sebze ve çilek fideleri

85. Sebze ve meyveler, bunların tohum, çekirdek ve sporları, nane, şeker kamışı, pamuk tohumu ve çiğiti

86. Sebzeler

87. Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler ve yenilen diğer bitki parçaları

88. Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler, meyve kabukları

89. Sirkeler ve asetik asitten elde edilen sirke yerine geçen maddeler

90. Soğanlar, şalotlar, sarımsaklar, pırasalar ve diğer soğanımsı

91. Soslar ve müstahzarları, çeşni ve lezzet verici karışımlar

92. Sular (tabii ve suni mineral sular ve gazlı sular dahil)

93. Süt ve krema

94. Sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar

95. Şeker ekstraksiyonundan veya rafinajından elde edilen melaslar

96. Tabii bal

97.Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri

98.Tanedarı

99.Tapyoka ve nişastadan hazırlanan tapyoka benzerleri

100. Tarçın ve tarçın ağacının çiçekleri

101 .Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan gıda müstahzarları

102. Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan meyveler ve bitki parçaları

103. Tavşanlar, geyikler, dağ keçisi, keklik, devekuşu, bıldırcın, çulluk, yabani ördek ve kazlar, sülün, beç tavuğu

104. Turunçgiller (taze veya kurutulmuş)

105. Turunçgillerin veya kavunların (karpuzlar dahil) kabukları

106. Üzüm şıraları

107. Üzümler (taze veya kurutulmuş)

108. Vanilya

109. Yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları

110. Yayıkaltı süt, pıhtılaşmış süt ve krema, yoğurt, kefir

111. Yenilen ağaçlar, çalılar

112. Yulaf

113. Yumuşakçalar

114. Zencefil, safran, zerdeçal, kekik, defne yaprakları

115. Zeytin küspesi (pirina) ve zeytin yağı üretiminden arta kalan diğer artıklar

OLDU AMA…

Evet, bu ürünlerin katma değer vergisi % 1 oldu ama, bir şey daha oldu:

Bu ürünlerden yemek/yiyecek üreten lokanta, kafe, kafeterya, çay bahçesi, pastane, kebapçı benzeri işletmelerin katma değer vergisi % 8 olarak kaldı.

Yani % 1 KDV ile aldıkları malzemeyi yemek/yiyecek haline getirip sattıklarında % 8 KDV alacaklar.

Bu da çok da uzak olmayan bir vadede katma değer vergisi ödemelerinin çıkmasına yol açacak.

YILLAR ÖNCE DÜZELTİLMİŞTİ…

Bu sorun yıllarca yemek satışı yapan işletmelerin başını ağrıtmış, daha sonra yapılan düzenlemelerle düzeltilmişti.

Şimdi dönüldü dolaşıldı yine aynı yere gelindi.

Bir bakıma katma değer vergisi indiriminin faturası lokantalara kesildi.

Gerçi bütün bu ürünlerin katma değer vergisi değişikliği yapılacağına, enerji kalemlerinde katma değer vergisi indirimi yapılsaydı, bundan daha etkili olurdu, orası da ayrı.

Elektrik, tüpgaz, doğalgaz, kömür, akaryakıt vb. kalemlerdeki katma değer vergisi % 1’e indirilseydi daha iyi olmaz mıydı?

Ne yapalım? Lokantalar da alırken kazanacaklarını varsaysınlar bir müddet.

Bu Yazıyı Paylaşın