KASİAD’tan Haklı İstek: Milli Parklar Bölge Müdürlüğü Derhal Kastamonu’da Kurulmalıdır

Kastamonulu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Kastamonu Şubesi’nden “Milli Parklar Bölge Müdürlüğü” çıkışı geldi.

KASİAD Kastamonu Şubesi, Kasım ayı olağan toplantısını yönetim kurulu üyesi Enis Koç’un ev sahipliğinde Sofulular Konağı’nda gerçekleştirdi. Gündemdeki gelişmelerin enine boyuna değerlendirildiği toplantıda, ayrıca Milli Parklar Bölge Müdürlüğü üzerine de fikir alışverişinde bulunuldu.

KASİAD Kastamonu Şubesi Başkanı Ahmet Katar, Türkiye genelinde toplam 45 milli park olduğuna, bunların da 3’ünün Kastamonu’da bulunduğuna dikkat çekti. Ilgaz Dağı Milli Parkı, İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parkı ile Kastamonu’nun Milli Park zengini bir kent olduğunu hatırlatan Katar: “Buna rağmen Kastamonu’da Milli Parklar Bölge Müdürlüğü olmamasını, ilimizin bağlı bulunduğu Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün ise Milli Park’ı olmayan Sinop’ta faaliyet göstermesini anlayabilmiş değiliz. Yakın zamanda Sinop’ta Orman Bölge Müdürlüğü de kurulmuştur. Bu anlamda, Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün derhal Kastamonu’da kurulması ve faaliyetlerini ilimiz sınırları içerisinde yürütmesi gerekmektedir” dedi.

Sinop’ta Milli Park olmamasına rağmen, bu müdürlüğün bugüne kadar Sinop’ta faaliyet göstermesini eleştiren Ahmet Katar: “Milli Park Bölge Müdürlüğü’nün, Milli Park’ı olmayan Sinop’ta faaliyet göstermesi, İnebolu’da pirinç ekmeye benziyor. Bu durumu daha fazla kabullenmemiz gerekiyor. Kastamonulular olarak tek yumruk olmalı ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün Kastamonu’ya alınmasını sağlamalıyız” dedi.

Kuruluşunun ardından 10 yıl geçse de, yapılan bir yanlışın düzeltilmesinin yerinde olacağını kaydeden Katar, Sinop’ta Orman Bölge Müdürlüğü’nün kurulmasının Kastamonu’nun elini daha da güçlendirdiğini ifade etti.

Toplantıda görüş bildiren KASİAD üyeleri, Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün Kastamonu’da kurulmasının önemine vurgu yaptılar. Bu konuda ilerleyen günlerde de girişimlerde bulunulması yönünde karar alındı.

KASTAMONU’NUN SAHİP OLDUĞU MİLLİ PARKLAR:

ILGAZ DAĞI MİLLİ PARKI / KASTAMONU

Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde yer alan en yüksek dağ kütlesi olan Ilgaz Dağları üzerinde kurulmuş bir milli parktır. Çankırı ve Kastamonu illeri sınırları içinde yer alan milli park; iğne yapraklı ağaçların, beyaz kar örtüsüne fırça darbeleri gibi işlendiği bir manzaraya ev sahipliği yapar. Ilgaz Dağları Milli Parkı, 1997 yılında ilan edilen, “Kastamonu-Çankırı Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi” içinde yer alır ve Türkiye’de kış sporları alanında giderek daha önemli bir çekim merkezi olmaktadır. Ilgaz Dağı’nın 2000-2200 metreden daha yüksek olan tepelerinde pek çok nadir ve endemik alpin kuşak bitkisi bulunur. Ayrıca milli park alanı içinde birden fazla kayak pisti ve telesiyej vardır. Milli park içerisindeki en yaygın rekreasyonel faaliyetler; kayak faaliyetleri, dumansız piknik (yaz-kış), doğa yürüyüşleri, fota safari, botanik turlar, yaban hayatı gözlem ve kuş gözlemidir.

KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI / KASTAMONU

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu ve Bartın illeri arasında yer alan bu milli park, Türkiye’nin en önemli orman alanlarından birini içinde barındırır. Aynı zamanda, parkın kapladığı alan içindeki doğal yaşlı orman, uluslararası alanda da önemlidir ve WWF’nin Küresel Düzeyde Öncelikli 200 Ekolojik bölgesinden birine dahil edilmiştir. Dünya üzerinde hala sahip olduğumuz doğal mirasın en önemli ve eşsiz örneklerini barındıran Küre Dağları Milli Parkı, ziyaretçileri için adeta bir “doğal arboretum” (ağaç müzesi) işlevi görür. Dikkat çekici pek çok bitki türüne ev sahipliği yapan milli park ekosistemi içinde kimileri soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan pek çok hayvan türü de yaşar. Öyle ki, Türkiye’de rastlayabileceğiniz 132 memeli türünün 40’ı bu bölgede yaşamaktadır. Küre Dağları Milli Parkı, bitki örtüsü ve barındırdığı hayvan türlerinin yanı sıra, jeolojik oluşumlarıyla da dikkat çekicidir. Karstik jeolojik oluşumlar bakımından da zengindir. Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası bu oluşumların en önemlileri ve görülmeye değer olanlarındandır. Ayrıca yüksekliği 15 metre olan ve döküldüğü yerde doğal bir havuz oluşturan Ilıca Şelalesi de milli parkın görülmeye değer güzellikleri arasındadır. Küre Dağları’nda konaklama, rehberlik gibi ziyaretçi hizmetleri gerçekleştirilmektedir.

İSTİKLAL YOLU TARİHİ MİLLİ PARKI / KASTAMONU

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle, Kurtuluş Savaşı’nda cepheye silah ve erzak taşınan İnebolu ile Ankara arasındaki 105 kilometrelik güzergahta sınırları çizilen alanlar “İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı” olarak belirlendi. ‘İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı’, Türkiye’nin 44. milli parkı oldu. İnebolu’dan başlayan tarihi yol güzergahı Küre, Seydiler, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Çubuk ve Kalecik’ten Ankara’ya kadar uzanıyor. Milli Mücadele yıllarında Anadolu’nun dış dünyaya açılan tek penceresi İnebolu kalmıştır. Birçok yerin işgal edilmesi dışarıdan gelecek destek ve yardımlar açısından İnebolu-Ankara hattını çok önemli kılmıştır. Bu noktada İnebolu’dan Ankara’ya oluşturulan lojistik hattında İstanbul’dan kaçırılan, Rusya’dan satın alınan cephane, lojistik malzeme ve Milli Mücadele’ye katılacak birçok insan, düşünce adamı Ankara’ya ve Anadolu’ya bu yolla sevk edilmiştir. Savaşın kazanılmasında çok etkili olan bu hattın önemini Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da kulağım İnebolu’da’’ sözü de belirtmektedir. İstiklalin ruhunu taşıyan bu yol üzerindeki birçok tarihsel yapı restore edilmiş, yolu heykeller ve anıtlarla süslemiş, rekonstrüksiyonlar yapılmıştır. Bunun dışında yol uluslararası işaretleme sistemi ile işaretlenmiş ve sahip olduğu muhteşem doğa içerisinde 95 kilometrelik trekking parkuru oluşturulmuştur. Parkurda bağımsız trekking toplulukları yürüyüş ve kamplar yapabildiği gibi her yıl Kastamonu Valiliğince İstiklal Yolu yürüyüşleri de düzenlenmektedir.

Bu Yazıyı Paylaşın