Günlük Üzüm Tüketimi Kas Sağlığına İyi Geliyor

Yapılan araştırmalar, üzüm tüketiminin kalp, böbrek, cilt, göz ve mide-bağırsak sağlığı başta olmak üzere pek çok faydası olduğunu gösteriyor. Dünyada her yıl yaklaşık 30 milyon ton üzüm tüketilmesi boşuna değil.

ABD, Massachusetts’teki Western New England Üniversitesi’nde (WNE) yapılan araştırma ise üzümün faydalarına bir yenisini daha ekliyor.

Bulguları Foods dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, üzümün 2 porsiyon olarak günlük beslenmeye dahil edilmesi, yağsız kas kütlesiyle ilişkili genleri artırırken, kas dejenerasyonuyla ilişkili olanları azaltıyor.

Bir başka deyişle boyutuna göre günde 20-30 adet üzüm yemek, kaslardaki gen ifadesini etkileyerek kas kütlesini ve işlevini destekleyebiliyor.

Üzüm tüketiminin, uzun vadede hem erkek hem de kadınların kas sağlığı üzerinde önemli etkisi bulunduğunu ortaya koyan çalışma, bu etkinin özellikle kadınlarda daha belirgin olduğunu gösteriyor.

Her 10 yaşlı bireyden en az 1 tanesi kas kaybından muzdarip

Yaşlı bireylerin %10-16’sında yaşa bağlı kas kaybı (sarkopeni) görüldüğü düşünülüyor. Uzmanlara göre bu araştırmanın ışığında “düzenli üzüm tüketimi” gibi nutrigenomik bir yaklaşım, “egzersiz” ve “yüksek proteinli beslenme” gibi geleneksel kas koruma stratejileri için tamamlayıcı bir rol üstlenebilir.

Çalışmanın kıdemli araştırmacısı olan WNE Eczacılık ve Sağlık Bilimleri Profesörü John Pezzuto, “Bu çalışma, üzümlerin genetik düzeyde kas sağlığını iyileştirme potansiyeline sahip olduğuna dair ikna edici kanıtlar sunuyor,” diyor ve ekliyor:

“Yaygın bulunabilirlikleri göz önüne alındığında, bu değişikliklerin insan denemelerinde ne kadar hızlı gözlemlenebileceğini keşfetmek heyecan verici olacak.”

Araştırmacılar, bu değişikliklerin ardındaki mekanizmaları ve etkilerinin zaman çizelgesini daha ayrıntılı olarak incelemeyi planlıyor.

Uyarı: Kronik hastalığınız varsa günlük ne kadar üzüm tüketebileceğinizi doktorunuza danışmanızı öneririz.

Kaynak

Bu Yazıyı Paylaşın