İthalat Tebliği İthalat: 2017/1

31 Aralık 2016 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 29935 (Mükerrer)

Ekonomi Bakanlığından:

BİRİNCİ KISIM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, ithalatın uluslararası anlaşmalar ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen ilke, hedef ve politikalar çerçevesinde yürütülmesini sağlamak ve kamu kurum ve kuruluşlarına çeşitli mevzuatla verilmiş yetkilerin kullanımında ithalat ile ilgili politikaların uygulanması ile Tebliğ kapsamı eşyanın ithalatına yönelik bazı usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; 3/6/2011 tarihli ve 637 sayılı Ekonomi Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine, 6/6/1990 tarihli ve 3655, 3656 sayılı Kanunlar ile onaylanmaları uygun bulunan ve 90/733 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi ve Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolüne, 27/9/1994 tarihli ve 4042 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan ve 94/6214 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü Londra Değişikliklerine, 7/7/1995 tarihli ve 4118 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan ve 95/7184 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü Kopenhag Değişikliklerine, 4/6/2003 tarihli ve 4871 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan ve 2003/6072 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü Montreal Değişikliklerine, 10/6/2003 tarihli ve 4880 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan ve 2003/6077 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü Pekin Değişikliklerine, 4/4/1997 tarihli ve 4238 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan ve 29/4/1997 tarihli ve 97/9320 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kimyasal Silahların Geliştirilmesinin, Üretilmeye, Stoklanmasının ve Kullanılmasının Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşmeye, 20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararına ve 31/12/1995 tarihli ve 22510 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalat Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğde geçen;

a) AB: Avrupa Birliğini,

b) Askıya Alma: Askıya Alma Sistemi kapsamında sınırsız miktarda tanınan gümrük vergisi muafiyetini,

c) Askıya Alma Sistemi: 63 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ürünlere, sınırlı veya sınırsız miktarlarda, geçici bir dönem için geçerli olmak üzere tanınan gümrük vergisi muafiyetine ilişkin düzenlemeler bütününü,

ç) Ayrıcalıklı Ticari Anlaşma: Belirli bir ürünün ticaretini sadece anlaşmaya taraf firmalara münhasır kılan her türlü anlaşmayı,

d) Bakanlık: Ekonomi Bakanlığını,

e) ETSG: Avrupa Komisyonu Ekonomik Tarife Sorunları Grubunu,

f) Genel Müdürlük: Bakanlık İthalat Genel Müdürlüğünü,

g) G.T.P: Gümrük Tarife Pozisyonunu,

ğ) G.T.İ.P: Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu,

h) GTS: Genelleştirilmiş Tercihler Sistemini,

ı) İtiraz: Ekonomik Tarife Sorunları Grubunda (ETSG) yapılan müzakereler sırasında askıya alınması ya da tarife kontenjanı açılması istemiyle yapılan başvurulara, AB veya Türkiye’de söz konusu ürünün üretiminin yapıldığı gerekçesiyle yapılan itirazı,

i) Kısmi Askıya Alma: Askıya Alma Sistemi kapsamında sınırsız miktarda tanınan gümrük vergisi indirimini,

j) Otonom Tarife Kontenjanı: Askıya Alma Sistemi kapsamında sınırlı miktarda tanınan ve ulusal mevzuata göre düzenlenen gümrük vergisi muafiyetini,

k) TAREKS: Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemini,

l) TGTC: Türk Gümrük Tarife Cetvelini,

ifade eder.

İKİNCİ KISIM

Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal Edilebilecek

Bazı Maddelere İlişkin Usul ve Esaslar

BİRİNCİ BÖLÜM

Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal

Edilebilecek Bazı Maddeler

Kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek eşyaların kapsamı

MADDE 4 – (1) Tebliğin bu kısmı; Ek-1, Ek-2 ve bu listelerde yer almayan eşyanın kullanılmış veya yenileştirilmiş olanlarına 20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararının 2 nci ve 7 nci maddeleri çerçevesinde serbest dolaşıma giriş rejimi kapsamında verilecek ithalat iznine ilişkin usul ve esasları kapsar.

İzin belgesi alınmayacak eşya

MADDE 5 – (1) Ek-1’de yer alan listede G.T.İ.P’leri belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın;

a) Karşısında birim CIF kıymeti belirtilmeyenlerin,

b) Karşısında gösterilen birim CIF kıymetine eşit veya daha fazla birim CIF kıymete (diğer yurt dışı giderler kalemi dahil) haiz olanların,

c) Yatırım teşvik belgesi kapsamında olanlarının karşısında gösterilen birim CIF kıymetine bakılmaksızın

ithalatına, İthalat Rejimi Kararının 2 nci ve 7 nci maddeleri çerçevesinde izin verilmiştir.

(2) Ek-1’de yer alan listede G.T.İ.P’leri belirtilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında olmayan kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın; karşısında gösterilen birim CIF kıymetinden (diğer yurt dışı giderler kalemi dahil) daha az birim CIF kıymete haiz olanlarının ithalatına izin verilmez.

İlgili kurumlardan uygunluk yazısı alınacak eşya

MADDE 6 – (1) Ek-2’de yer alan liste kapsamı kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithalatında listede belirtilen kurumdan alınan fiziksel ya da elektronik uygunluk yazısı aranır. Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, uygunluk yazısının bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

(2) Ek-1’de yer alan eşyanın, Ek-2’de de yer alması ve bu maddenin birinci fıkrasında yer alan uygunluk yazısının ibrazı halinde ithalatı, birim CIF kıymetine bakılmaksızın gerçekleştirilir. Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, uygunluk yazısının bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

İzin belgesi alınacak eşya

MADDE 7 – (1) Ek-1’de ve Ek-2’de belirtilmeyen kullanılmış veya yenileştirilmiş diğer eşya ile Ek-1’de yer almayan ancak Ek-2’de yer almakla birlikte sivil hava taşıtları veya deniz taşıtlarında kullanılmaya mahsus olmayan eşyanın ithal edilebilmesi için Genel Müdürlük izni aranır.

(2) Birinci fıkrada belirtilen eşyanın ithalinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca “Tek Pencere Sistemi” çerçevesinde elektronik ortamda verilen numaranın gümrük beyannamesinin 44 no’lu hanesine firma tarafından kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde eşyanın ithaline izin verilmez.

(3) Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, izin belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

İKİNCİ BÖLÜM

Başvuru, Denetim ve Diğer Hususlar

İzin belgesi başvuruları

MADDE 8 – (1) Bu Tebliğin 7 nci maddesinde belirtilen kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithal izni için Genel Müdürlüğe yapılacak müracaatlarda aranacak belgeler, http://ith7.ekonomi.gov.tr genel ağ adresinde ilan edilir. Genel Müdürlük burada ilan edilen belgelerde değişiklik yapmaya yetkilidir.

(2) Söz konusu kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyayı ithal etmek isteyen ithalatçılar, Genel Müdürlüğe aşağıda belirtilen belgelerle birlikte İzin Belgesi başvurusunda bulunurlar.

a) İthalat Genel Müdürlüğüne hitaben yazılmış dilekçe,

b) http://ith7.ekonomi.gov.tr genel ağ adresinden ulaşılan elektronik başvuru formu,

c) http://ith7.ekonomi.gov.tr genel ağ adresinde belirtilen diğer ilgili belgeler.

Başvuruların sonuçlandırılması

MADDE 9 – (1) Usulüne uygun olarak yapılan başvurular, Genel Müdürlükçe değerlendirilerek sonuçlandırılır. Değerlendirmede eşyanın iç piyasadan tedarik şartları, ekonomik ömrü, verimliliği gibi etkenler göz önüne alınır.

İzin belgesinin süresi

MADDE 10 – (1) İthalat Rejimi Kararının 2 nci ve 7 nci maddeleri çerçevesinde verilen izin belgesi altı ay geçerlidir. İzin belgesi fiziksel olarak düzenlenebileceği gibi elektronik olarak da düzenlenebilir.

(2) İzin belgesi üçüncü kişilere devredilemez.

Beyanların ve ithal eşyanın denetlenmesi

MADDE 11 – (1) Tebliğin bu kısmı kapsamında yapılan beyan ve sunulan belgelerin gerçeğe uygunluğundan başvuru sahibi ve/veya yetkili temsilcisi sorumludur.

(2) Bu kısım kapsamında yapılan başvurularda yer alan belge, bilgi ve beyanların doğruluğuna ilişkin ve ithal eşyası ile ilgili olarak ithalat işlemi öncesinde veya sonrasında inceleme yapmaya ya da yaptırmaya Bakanlık yetkilidir.

(3) Belge, bilgi ve/veya beyanların gerçeğe aykırı olduğu veya izin belgesinin üçüncü kişilere devredildiğinin tespit edilmesi halinde, tespit edilen tarihten itibaren başvuru sahibi ve/veya yetkili temsilcisinin 2 yıl süreliğine kullanılmış veya yenileştirilmiş eşya başvurularına izin verilmez.

Gümrük kıymeti ve diğer hususlar

MADDE 12 – (1) İzin belgesi, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun eşyanın gümrük kıymetine ve diğer hususlara (G.T.İ.P. tespiti dahil) ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Bu Tebliğde belirtilen kıymetler, Gümrük Kanununun eşyanın gümrük kıymetine ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmez.

(2) Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, başvuruda kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam % 5’ten (% 5 dâhil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez.

Diğer mevzuat

MADDE 13 – (1) Tebliğin bu kısmı kapsamında verilen izinler ve uygunluk yazıları, Ürün Güvenliği ve Denetimi mevzuatı ve diğer mevzuat kapsamında alınması gereken izin ve belgelerin yerine geçmez ve ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesine engel teşkil etmez.

TAREKS

MADDE 14 – (1) Bu Tebliğin 5 inci ve 6 ncı maddelerinde belirtilen eşyanın ithaliyle ilgili tüm işlemler TAREKS üzerinden yapılır.

(2) Yukarıda belirtilen eşyayı ithal etmek isteyen firmaların, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53) çerçevesinde TAREKS’te tanımlanması ve firma adına TAREKS’te işlem yapacak en az bir kullanıcının yetkilendirilmiş olması gerekir. TAREKS üzerinden CIF birim kıymetlere ilişkin yapılan beyanlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan CIF birim kıymetlere ilişkin denetim ve kontrollerin yerine geçmez.

(3) Yukarıda belirtilen eşyanın ithal edilebileceğine dair Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca “Tek Pencere Sistemi” çerçevesinde elektronik ortamda verilen numaranın gümrük beyannamesinin 44 no’lu hanesine firma tarafından kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde eşyanın ithaline izin verilmez.

Geçici ithalatın kesin ithalata dönüşmesi

MADDE 15 – (1) Mali mükellefiyetleri teminata bağlanmak suretiyle geçici olarak yurda giren eşyadan;

a) Kesin ithalinin talep edildiği tarihte yeni ve kullanılmamış olanların, bedelleri ödenmek suretiyle kesin ithali (kısıtlayıcı hükümler saklı kalmak kaydıyla) gümrük idarelerince sonuçlandırılır.

b) Yurda girdiği tarihte yeni ve kullanılmamış olanlarının, kesin ithalinin talep edildiği tarihte kullanılmış veya yenileştirilmiş olması halinde kesin ithaline İthalat Rejimi Kararı’nın 2 ve 7 nci maddeleri çerçevesinde izin verilmiştir.

c) Ek-1 ve Ek-2’de yer alanların, yurda girdiği tarihte kullanılmış veya yenileştirilmiş olması halinde kesin ithali bu Tebliğin 5, 6 ve 14 üncü maddeleri çerçevesinde gerçekleştirilir.

ç) Yukarıdaki hükümler dışında kalanların, yurda girdiği tarihte kullanılmış veya yenileştirilmiş olması halinde kesin ithali Genel Müdürlüğün iznine tabidir.

ÜÇÜNCÜ KISIM

İthalinde Belirli Kurumların İzni Aranacak Eşya

BİRİNCİ BÖLÜM

İthalinde Belirli Kurumların İzni Aranacak Muhtelif Eşya

İthalinde belirli kurumların izni aranacak muhtelif eşya

MADDE 16 – (1) Ek-3’te G.T.P. ve tanımları belirtilen eşyanın karşılarında gösterilen gümrük rejimlerine ilişkin gümrük beyannamelerinin tescilinde, belirtilen kurumların fiziksel ya da elektronik olarak düzenleyeceği; belge, uygunluk yazısı, izin, kontrol belgesi, uygunluk belgesi gümrük idarelerince aranır. Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, yazı ve belgelerin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

(2) Ek-3’te G.T.P. ve tanımları belirtilen ve gümrük beyannamelerinin tescilinde Emniyet Genel Müdürlüğünün uygunluk yazısı aranacağı belirtilen eşyanın, Milli Savunma Bakanlığı veya bu Bakanlıkça yetki verilen kurum veya kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek ithalatında Emniyet Genel Müdürlüğünün uygunluk yazısı aranmaz.

(3) 9305.10.00.00.00 G.T.İ.P.’inde yer alan revolverler ve tabancalara ait olanlardan yalnızca şarjörler, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından veya bu kuruluşlar tarafından yetki verilen kurum ve kuruluşlarca Tebliğin bu bölümü kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğünden ayrıca izin alınmaksızın ithal edilebilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Banknot ve Benzeri Kıymetli Evraka Mahsus Kâğıtların İthali

İthalat işlemleri

MADDE 17 – (1) 4802.55.15.99.11; 4802.55.25.99.11; 4802.55.30.99.11; 4802.55.90.99.11 ve 4802.56.80.99.11 G.T.İ.P’li banknot ve benzeri kıymetli evraka mahsus kağıtların (yalnız banknot kağıtları, devlet iç borçlanma senetleri ile özelleştirme idaresince çıkarılan menkul kıymetlerin basımında kullanılan kağıtlar, yalnız hisse senedi, tahvilat ve diğer sermaye piyasası araçlarının basımında kullanılan kağıtlar ile yalnız çek kağıtları hariç) Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dâhilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine tabi tutulması halinde gümrük beyannamelerinin tescilinde, gümrük idarelerince, Bakanlığın uygunluk yazısı aranır. Uygunluk yazısı fiziksel olarak düzenlenebileceği gibi elektronik olarak da düzenlenebilir. Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, uygunluk yazısının bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

İthalatı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılacak eşya

MADDE 18 – (1) 4802.55.15.99.11; 4802.55.25.99.11; 4802.55.30.99.11; 4802.55.90.99.11 ve 4802.56.80.99.11 G.T.İ.P’li yalnız banknot ve benzeri kıymetli evraka mahsus kağıtların, devlet iç borçlanma senetleri ile özelleştirme idaresince çıkarılan menkul kıymetlerin basımında kullanılan kağıtların ithali sadece Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılır.

İthalatı bankalar tarafından yapılacak eşya

MADDE 19 – (1) 4802.55.15.99.11; 4802.55.25.99.11; 4802.55.30.99.11; 4802.55.90.99.11 ve 4802.56.80.99.11 G.T.İ.P’li yalnız çek kağıtlarının ithali sadece bankalar tarafından yapılır.

Uygunluk yazısına tabi eşya

MADDE 20 – (1) 4802.55.15.99.11; 4802.55.25.99.11; 4802.55.30.99.11; 4802.55.90.99.11 ve 4802.56.80.99.11 G.T.İ.P’li Sermaye Piyasası Kanunu kapsamına giren ve payları Borsa’da işlem görmeyen halka açık şirketler için sermaye piyasası araçlarının basımında kullanılan kağıtlar (06/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamı dışında kalan ve halka açık ortaklık statüsü olmayan şirketlerin hisse senetlerinin basımında kullanılacak filigranlı kağıtlar hariç) ile 4907.00 G.T.P’li yalnız halka arz ve satışı yapılmak üzere yurt dışında bastırılan sermaye piyasası araçlarının Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dâhilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine tabi tutulması halinde gümrük beyannamelerinin tescilinde, gümrük idarelerince, Sermaye Piyasası Kurulunun uygunluk yazısı aranır. Uygunluk yazısı fiziksel olarak düzenlenebileceği gibi elektronik olarak da düzenlenebilir. Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, uygunluk yazısının bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

İzin belgesi alınacak eşya

MADDE 21 – (1) 4802.55.15.99.11; 4802.55.25.99.11; 4802.55.30.99.11; 4802.55.90.99.11 ve 4802.56.80.99.11 G.T.İ.P’li diğer kâğıtların ithali için, Ek-4’te yer alan müracaat formu ve aranacak diğer belgeler ile birlikte Genel Müdürlüğe başvurulur. Ancak, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamı dışında kalan ve halka açık ortaklık statüsü olmayan şirketlerin hisse senetlerinin basımında kullanılacak söz konusu G.T.İ.P’li filigranlı kağıt ithali için bu maddede belirtilen belgelere ek olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığından alınacak uygunluk yazısı ile birlikte Genel Müdürlüğe başvurulur. Uygunluk yazısı fiziksel olarak düzenlenebileceği gibi elektronik olarak da düzenlenebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Gübre İthalatı

Uygunluk yazısı alınacak eşya

MADDE 22 – (1) Ek-5/A’da G.T.P. ve tanımları belirtilen eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dâhilde İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine tabi tutulması halinde gümrük beyannamelerinin tescilinde, gümrük idarelerince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygunluk yazısı aranır. Uygunluk yazısı fiziksel olarak düzenlenebileceği gibi elektronik olarak da düzenlenebilir. Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, uygunluk yazısının bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

Uygunluk yazısı alınacak diğer eşya

MADDE 23 – (1) Ek-5/B’de G.T.P. ve tanımları belirtilen ve Avrupa Birliğinde serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dâhilde İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine tabi tutulması halinde gümrük beyannamelerinin tescilinde, gümrük idarelerince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygunluk yazısı aranır. Uygunluk yazısı fiziksel olarak düzenlenebileceği gibi elektronik olarak da düzenlenebilir. Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, uygunluk yazısının bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

(2) Avrupa Birliğinde serbest dolaşım statüsü kazanmış eşyanın gümrük işlemlerinin kısmen ya da tamamen gerçekleşmesini müteakip; söz konusu maddeye ait EC Fertilizer kriterleri esas alınarak düzenlenen analiz raporu, ithalatçı tarafından on beş iş günü içinde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü veya bağlı bulunduğu İl Müdürlüğüne verilir.

Uygunluk yazısı alınmayacak eşya

MADDE 24 – (1) Ek-5/A ve Ek-5/B’de G.T.P. ve tanımları belirtilen eşyadan 2834.21, 2834.29.80.11.00, 2834.29.80.12.00, 2834.29.80.19.00, 3824.84.00.00.00, 3824.85.00.00.00, 3824.86.00.00.00, 3824.87.00.00.00, 3824.88.00.00.00, 3824.99.92.00.39, 3824.99.93.00.19, 3824.99.96.90.68 G.T.P.’lerinde yer alanların gübre olarak kullanılmayacak olması halinde, bu ürünlerin ithalatında uygunluk yazısı ibrazı zorunlu değildir.

Gübre harici eşyanın ithalatı

MADDE 25 – (1) 24 üncü maddede belirtilen eşya dışında kalan Ek-5/A ve Ek-5/B’de yer alan eşyanın gübre olarak kullanılmayacak olması halinde, bu kısımda belirtilen uygunluk yazısı yerine geçerli olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenecek fiziksel ya da elektronik belgeye istinaden işlem yapılır.

Uygunluk yazısının iadesi

MADDE 26 – (1) Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dâhilde İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimi kapsamında ithalatın kısmen ya da tamamen gerçekleşmesini müteakip on beş iş günü içinde gümrük beyannamesinin ilgili gümrük idaresince onaylanmış bir sureti ve her halükarda uygunluk yazısının geçerlilik süresinin bitimini müteakip on beş iş günü içinde elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere uygunluk yazısının aslı, ithalatı gerçekleştiren firmalarca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına verilir.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Uluslararası Anlaşmalar Uyarınca İthalatı Özel

Koşullara Tabi Eşya

BİRİNCİ BÖLÜM

Yurt İçinde Düzenlenen Uluslararası Fuarlarda

Sergilenecek Eşya

Yurt içinde düzenlenen uluslararası fuarlar

MADDE 27 – (1) Ülkemizde düzenlenen uluslararası fuar veya sergilere yabancı ülke veya firmalar sadece teşhir amacıyla katılabilirler. Perakende satış yapamazlar.

(2) Fuar bitiminden sonra, yabancı ülke veya firmaların teşhir ettikleri malların gümrük mevzuatı çerçevesinde kesin ithalatı yapılabilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Çift Kullanımlı Malzeme ve Teknolojilerin İthalatı

İthalat işlemleri

MADDE 28 – (1) Kitle imha silahlarının geliştirilmesinde kullanılabilecek malzeme ve teknolojinin ihracatının kontrolü kapsamında, çift kullanımlı malzeme ve teknolojilerin diğer ülkeler tarafından Türkiye’ye ihracatı için ihracatçı ülke/ihracatçı tarafından ithalatçıdan talep edilen nihai kullanım sertifikalarının Genel Müdürlükçe kayda alınması zorunludur.

(2) İthalatçılar, birinci fıkrada belirtilen sertifikanın kayda alınmasını teminen, Ek-6’da bir örneği yer alan başvuru dilekçesiyle, beyan sahibine ait imza sirkülerinin bir örneği ve beyan sahibi ithalatçıdan farklı ise ayrıca vekâletname örneği ile müracaat ederler.

(3) Genel Müdürlükçe, kayda alınan nihai kullanım sertifikalarının birer örneği muhafaza edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İthalatı

İthalata ilişkin usul ve esaslar

MADDE 29 – (1) Tebliğin bu bölümü ile Ek-7, Ek-8/A ve Ek-8/B’de G.T.P. ve tanımları belirtilen eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dâhilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Geçici İthalat Rejimi ve Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimine ilişkin usul ve esasları düzenlenmektedir.

(2) Bu kapsamda belirlenen kotaların dağıtımına ilişkin usul ve esaslar, 14/4/2010 tarihli ve 2010/339 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karara dayanılarak 32 nci maddede belirlenmiştir.

İthalat işlemleri

MADDE 30 – (1) Ek-7’de G.T.İ.P. ve tanımları belirtilen eşyanın ve bu maddeleri içeren karışımların ithalatı yasaktır.

(2) Ancak, Ek-7’de G.T.İ.P. ve tanımları belirtilen eşyadan aşağıdaki tabloda yer alanların, Laboratuvar Amaçlı Kullanım Alanları ve Zorunlu Kullanım Amaçları, Kritik Kullanım Alanları ile Servis Amacı için gerek duyulan, Ek-8/C’de yer alan ülkelerden yapılacak ithalatı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iznine tabidir. Söz konusu maddelerden 2903.71.00.00.00 G.T.İ.P.’li klorodiflorometan isimli eşyanın servis amaçlı yapılacak ithalatı Genel Müdürlüğün iznine tabi olup, 2017 yılı için verilecek toplam izin miktarı 300 tonu geçemez. Bu miktarın dağıtımı Genel Müdürlükçe tespit edilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

G.T.İ.P. EŞYANIN TANIMI
2903.71.00.00.00 Klorodiflorometan
2903.76.10.00.00 Bromoklorodiflorometan
2903.76.20.00.00 Bromotriflorometan
2903.76.90.00.00 Dibromotetrafloroetanlar
2903.77.60.00.00 Trikloroflorometan, Diklorodiflorometan, TriklorotrifloroetanlarDiklorotetrafloroetanlar ve Kloropentafloroetan
2903.77.90.00.00 Diğerleri
2903.14.00.00.00 Karbon tetraklorür
2903.19.00.00.19 Diğerleri (yalnız 1,1,1-Trikloretan (metilkloroform))
2903.79.30.00.59 Diğerleri

(3) Ek-7’de G.T.İ.P. ve tanımları belirtilen eşyadan aşağıdaki tabloda yer alanların zirai karantina, taşıma öncesi kullanım ve laboratuvar amaçlı ithalatı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine tabidir.

G.T.İ.P. EŞYANIN TANIMI
2903.39.11.00.00 Bromometan (metil bromür)
3808.91.90.00.113808.92.20.00.11

3808.92.90.00.11

3808.93.27.00.11

3808.93.30.00.11

3808.93.90.00.11

3808.94.90.00.11

3808.99.10.00.11

3808.99.90.00.11

Bromoklormetan ya da bromometan (Metil bromür) içerenler


İthali yasak eşya

MADDE 31 – (1) Ek-7’de belirtilen eşyadan herhangi birini içeren, Ek-8/A’da G.T.P. ve tanımları belirtilen eşya ile söz konusu tabloda belirtilen eşyadan herhangi biri ile çalışan, Ek-8/B’de G.T.P. ve tanımları belirtilen eşyanın ithalatı yasaktır.

Kotaların dağıtım esasları

MADDE 32 – (1) Bu Tebliğin 30 uncu maddesinde belirtilen ve ithalatı Genel Müdürlüğün iznine tabi olan eşya ile ilgili ithal taleplerinin değerlendirmeye alınabilmesi için, firmaların bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yirmi beş gün içerisinde Ek-8/Ç’de yer alan müracaat formu ve aranacak diğer belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe başvurmaları gerekmektedir. Taleplerin değerlendirilmesinde genel evrak giriş tarihi esas alınır.

(2) Talep edilen miktarın toplam kota miktarından daha düşük olması durumunda, talepler aynen karşılanır. Ancak talep edilen miktarın toplam miktardan daha fazla olması durumunda dağıtım, geçerli başvuru sayısı, toplam talep miktarı ve ithalat performansları dikkate alınarak gerçekleştirilir.

(3) Başvuru süresi sonrasında olabilecek ithal talepleri, ancak ilgili eşya için talep edilen miktarın tespit edilen miktardan daha düşük olması halinde, artan miktar için değerlendirmeye alınır. Bu kapsamdaki dağıtım, firma talepleri dikkate alınarak başvuru sırasına göre yapılır.

(4) Başvuruda bulunacakların Çevre ve Şehircilik Bakanlığına servis amaçlı kayıt olmaları zorunludur.

İthal lisansı

MADDE 33 – (1) Tebliğin 30 uncu maddesi kapsamında verilecek ithal izinleri için Genel Müdürlükçe ithal lisansı düzenlenir. İthal lisansı fiziksel olarak düzenlenebileceği gibi elektronik olarak da düzenlenebilir. Gümrük beyannamelerinin tescilinde gümrük idarelerince söz konusu ithal lisansı aranır.

(2) Düzenlenen ithal lisansları Çevre ve Şehircilik Bakanlığından temin edilen servis amaçlı kontrol belgesi ile birlikte işlerlik kazanır.

(3) Tebliğin bu bölümü çerçevesinde yapılacak ithalat için Genel Müdürlükçe düzenlenen ithal lisansları, 31/12/2017 tarihine kadar geçerli olup bu süre uzatılmaz.

(4) İthal lisansları üçüncü kişilere devredilemez.

(5) İthal lisansının geçerlilik süresi içerisinde ilgili firmaların talep etmesi halinde, ithal lisansı üzerinde Genel Müdürlükçe uygun görülebilecek değişiklikler yapılabilir. Ancak miktarın artırılmasına ve lisans süresinin uzatılmasına yönelik talepler değerlendirmeye alınmaz.

(6) Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, ithal lisansının geçerlilik süresinin bitmesini müteakip on gün içerisinde söz konusu lisansın firmaya verilen nüshasının aslı Genel Müdürlüğe iade edilir. İthalattan vazgeçilmesi durumunda, ithal lisansının aslının Genel Müdürlüğe iade edilmesi gerekmektedir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal

Maddelerin İthali

İthalat işlemleri

MADDE 34 – (1) Tebliğin bu bölümü ile Ek-9, Ek-10 ve Ek-11’de yer alan listeler kapsamı kimyasal maddelerin ithalatı aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde düzenlenmiştir.

(2) Ek-9’da yer alan listede kayıtlı eşyanın ithalatı yasaktır. Ancak söz konusu listede yer alan eşyanın araştırma, tıbbi, farmasötik veya koruyucu amaçlarla, Ek-12/A’da belirtilen Kimyasal Silahlar Sözleşmesine taraf ülkelerden yapılacak ithalatı izne tabidir. Buna ilişkin başvurular, ilgili kuruluşlardan alınacak söz konusu amaçları tevsik eden belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe yapılır. İthaline izin verilen eşyanın tekrar üçüncü bir ülkeye ihracatı yapılamaz.

(3) Ek-10’da yer alan listede kayıtlı eşyanın Ek-12/A’da yer almayan ülkelerden ithalatı yasaktır.

(4) Ek-10’da yer alan liste kapsamı eşyanın Ek-12/A’da belirtilen ülkelerden yapılacak ithalatı ile Ek-11’de yer alan liste kapsamı eşyanın ithalatı Genel Müdürlüğün iznine tabidir.

İzin belgesi alınacak eşya

MADDE 35 – (1) Ek-9, Ek-10 ve Ek-11’de yer alan eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Gümrük Antrepo Rejimi, Dâhilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine ilişkin gümrük beyannamelerinin tescilinde, gümrük idarelerince izin belgesi aranır. İzin belgesi fiziksel olarak düzenlenebileceği gibi elektronik olarak da düzenlenebilir.

(2) İzin belgesine ilişkin başvurular Ek-12/B’de yer alan müracaat formu ve aranacak diğer belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe yapılır.

İzin belgesine ilişkin işlemler

MADDE 36 – (1) Genel Müdürlükçe verilen izin belgelerinin birer örneği ilgili kuruluşlara gönderilir.

(2) Elektronik olarak düzenlenenler hariç olmak üzere, izin belgesinin aslı ithalatın tamamının gerçekleşmesini müteakip on beş iş günü içinde izin belgesi kapsamında gerçekleştirilen ithalata ait bilgiler ilgili gümrük idaresince işlenmiş ve onaylanmış olarak veya geçerlilik süresi içinde ithalatın gerçekleşmemesi durumunda, geçerlilik süresinin bitimini müteakip on beş iş günü içinde firmalarca Genel Müdürlüğe intikal ettirilir.

(3) Bu madde hükümlerine aykırı hareket edilmesi durumunda, müteakip izin belgesi talepleri, yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesinden sonra değerlendirmeye alınır.

Devir işlemleri

MADDE 37 – (1) İthal edilen Ek-9 ve Ek-10’da yer alan liste kapsamı eşyanın yurt içinde üçüncü şahıslara devri Genel Müdürlüğün iznine tabidir.

(2) İthal edilen Ek-11’de yer alan liste kapsamı eşyanın yurt içinde üçüncü şahıslara devri serbestçe yapılabilir.

İzin belgelerinin geçerliliği ve değişiklik koşulları

MADDE 38 – (1) İzin belgeleri düzenlendiği takvim yılı içinde geçerlidir. Ek-10 ve Ek-11’de yer alan liste kapsamı eşya için düzenlenen izin belgelerine ilişkin süre uzatım talepleri Genel Müdürlükçe sonuçlandırılır.

(2) Ek-9’daki listede yer alan eşya için düzenlenen izin belgelerinin süresi üç aydır ve bu süre uzatılamaz. Bu belgedeki her türlü değişiklik, yeni belge alınmasını gerektirir.

(3) Ek-10 ve Ek-11’de yer alan liste kapsamı eşya için düzenlenen izin belgelerinde ilgilinin talebi halinde uygun görülen değişiklikler Genel Müdürlükçe belge üzerinde yapılabilir. Ancak firma değişikliği talebi kabul edilmez.

BEŞİNCİ KISIM

İthalatı Belli Kurumlarca Yapılabilecek Bazı Eşya

BİRİNCİ BÖLÜM

Harp Silahları ile Bunların Aksam ve Parçalarının İthali

İthalat işlemleri

MADDE 39 ‒ (1) Ek-13’te G.T.P. ve tanımları belirtilen eşya, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından veya bu kuruluşlarca yetki verilen kurum ve kuruluşlarca ithal edilebilir.

(2) Milli Savunma Bakanlığından izin alan firmalar da Ek-13’te belirtilen eşyayı ithal edebilir.

ALTINCI KISIM

Bazı Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin Denetimi

BİRİNCİ BÖLÜM

Bazı Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin Denetimi

Usul ve esaslar

MADDE 40 ‒ (1) Tebliğin bu kısmı ile Ek-14’teki listede yer alan ithal eşyanın karşılarında gösterilen mevzuatta bulunan azorenklendiriciler ve azoboyarlar ile etiket ve isimlendirilmelerine ilişkin şartlara uygun olup olmadığının riske dayalı denetim sistemi (RDDS) yoluyla denetlenmesi, toplatılması, düzeltilmesi ve imhasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir.

Risk değerlendirmesi

MADDE 41 ‒ (1) Tebliğin bu kısmı kapsamında risk, Ek-14’teki listede gösterilen ithal eşyanın, karşılarında gösterilen mevzuatta yer alan şartlara uygun olmama olasılığıdır.

(2) Ek-14’teki listede yer alan eşya Genel Müdürlükçe risk değerlendirmesine tabi tutulur. Bu ürünlere ilişkin risk değerlendirmesi, ihracatçı, ithalatçı, ithal eşya, ithalat koşulları, dağıtım kanalları ve gerekli görülebilecek diğer hususlara ilişkin ulaşılabilen bilgiler üzerinden yapılır.

Numune alınması

MADDE 42 ‒ (1) Risk değerlendirmesi sonucunda gerekli görülmesi halinde, eşyanın gümrük gözetimi sona erdirilmeden önce, Bakanlıkça eşyadan numune aldırılabilir.

(2) Numune alınmasından ithalatçı veya temsilcisi sorumludur.

(3) Alınan numuneler, uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlarda test ettirilir.

Gümrük gözetiminin sona erdirilmesi

MADDE 43 ‒ (1) Gümrük yükümlülüğü sona eren eşyanın gümrük gözetiminin sona erdirilebilmesi için onay belgesinin elektronik ortamdaki kaydı aranır.

(2) Gümrük gözetimi sona erdirilmeden önceki üç günlük süre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca gümrük yükümlülüğünün sona erdiğinin Genel Müdürlüğe elektronik olarak bildirilmesiyle başlar.

(3) Bu kapsamdaki eşyanın gümrük gözetiminin sona erdirilmesine ilişkin iş ve işlemler ilgili gümrük mevzuatı hükümlerine tabi olup, onay belgesi düzenlenmeyen veya aksine bildirimde bulunulan eşyanın gümrük gözetimi sona erdirilmez.

Onay belgesi

MADDE 44 ‒ (1) Onay belgesinin elektronik kaydı, http://www.ebirlik.org adresinden gümrük beyannamesi tescil numarası ile sorgulanabilir.

(2) Genel Müdürlük, onay belgesinin düzenlenmesi aşamasında gerekli görmesi halinde ek bilgi ve belge talep edebilir.

(3) İthalatçının onay belgesi sürecindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, onay belgesi kapsamındaki ithalat işlemleri için, yükümlülüklerini yerine getirene kadar onay belgesi düzenlenmez.

Doğrudan ve dolaylı temsil edilen eşya

MADDE 45 ‒ (1) Numune alınarak test edilen eşya ile aynı fiziksel özelliklere sahip eşya doğrudan temsil edilen eşya kabul edilir.

(2) Numune alınarak test edilen eşya ile benzer özellikteki eşya dolaylı temsil edilen eşya kabul edilir.

Ön tespit ve duyuru

MADDE 46 ‒ (1) Yapılan testler sonucunda ilgili mevzuatta bulunan şartlara uygun olmadığı anlaşılan numunenin doğrudan ve dolaylı temsil ettiği tespit edilen eşyaya ilişkin bilgiler http://www.ebirlik.org adresinden duyurulur.

Duyuru konusu eşyaya ilişkin bildirim

MADDE 47 ‒ (1) İthalatçı ve/veya eşyayı piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kişiler 46 ncı madde kapsamında duyurusu yapılan eşyaya ilişkin Ek-15’in “Açıklamalar” bölümünde yer alan bildirim formunu eksiksiz bir şekilde doldurarak Ek-15’in “Açıklamalar” bölümünde yer alan adrese iletirler. Gerekli görülmesi halinde bildirimlere konu eşyaya ilişkin ek bilgi ve belge istenebilir.

(2) Bildirimi yapanlar bildirim formunun I. bölümü ile bildirimin satın alınan eşyaya ilişkin olması halinde II. bölümünü, satışı yapılan eşyaya ilişkin olması halinde III. bölümünü, satış yaptıkları ya da duyuru konusu eşyayı satın aldıkları piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kişilere en geç bildirimi gönderdikleri tarih itibariyle noter kanalıyla veya elden iletirler. Bu işleme ilişkin noter belgeleri veya taraflarca düzenlenecek elden teslim tutanağı bildirimi yapan tarafından bildirimle birlikte ibraz edilir.

(3) Duyurusu yapılan eşyanın bildirimi ithalatçılar tarafından en geç duyuru tarihinden itibaren on gün içerisinde, ithalatçı dışında eşyayı piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kişiler tarafından en geç kendilerine satış yapan satıcının ya da kendilerinin alış yaptığı alıcının yaptığı bildirimin I. bölümü ile II. veya III. bölümlerinin kendilerine ulaşmasını takip eden on gün içerisinde yapılır.

Nihai bildirim ve internette ilan

MADDE 48 – (1) Duyuru tarihinden itibaren altmış gün içerisinde, ithalatçı veya eşyayı piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kişilerce bildirimi yapılmayan veya yapılan bildirimler sonucunda teste tabi tutulacak, toplatılacak, düzeltilecek, imha edilecek veya bu işlemlere tabi tutulmak üzere ilan yoluyla geri çağrılacak doğrudan veya dolaylı temsil edilen eşyanın yerleri ve miktarları Bakanlıkça ilgililere nihai olarak bildirilir.

(2) Nihai bildirim tarihinden itibaren on gün içerisinde yerleri tespit edilen veya edilemeyen teste tabi tutulacak, toplatılacak, düzeltilecek, imha edilecek eşyaya ilişkin işlemlerin yapılmaması halinde ilgili eşya ve firmaya ilişkin bilgiler 46 ncı maddede yer alan internet adresinde ilan edilir.

Doğrudan temsil edilen eşyanın toplatılması, düzeltilmesi ve imhası

MADDE 49 ‒ (1) Eşyanın toplatılması, mühürlü kaplarda saklanması anlamına gelir.

(2) Eşyanın düzeltilmesi, toplatılan eşyanın ilgili mevzuata uygun olmayan özelliklerinin giderilmesi ve mevzuata uygun olmayan kısımların bertaraf edilmesi anlamına gelir.

(3) Eşyanın imha edilmesi, toplatılan eşyanın uluslararası akreditasyona sahip imha merkezlerine imha edilmek üzere teslim edilmesi veya gümrük mevzuatı çerçevesinde imha edilmesi anlamına gelir.

(4) 48 inci maddeye göre yerleri ve miktarları belirlenen doğrudan temsil edilen eşya nihai bildirim tarihinden itibaren 48 inci maddede belirtilen süreler içerisinde ithalatçı ve/veya eşyayı piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kişilerce düzeltilir veya imha edilir.

(5) Toplatılan eşya gümrük mevzuatı çerçevesinde ve yükümlü talebi doğrultusunda mahrecine iade edilebilir. Usulüne uygun olarak mahrecine iade edilmiş eşya da imha edilmiş sayılır.

(6) Bu maddede belirtilen işlemlerin tamamı uluslararası gözetim şirketi gözetiminde gerçekleştirilir. Uluslararası gözetim şirketince hazırlanacak raporların Genel Müdürlükçe uygun görülmesi halinde bu işlemler yerine getirilmiş sayılır.

Dolaylı temsil edilen eşyanın testi

MADDE 50 ‒ (1) 46 ncı maddeye göre duyurusu yapılan dolaylı temsil edilen eşyaya ait numuneler uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlarda teste tabi tutulur. Testler sonucunda eşyanın ilgili mevzuatta bulunan şartlara uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda 49 uncu madde hükümleri uygulanır. Dolaylı temsil edilen eşyanın ithalatçısı veya eşyayı piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kişilerce nihai duyuru tarihinden itibaren 48 inci maddede belirtilen süreler içerisinde teste tabi tutulmaması halinde bu ürünler doğrudan temsil edilen eşya kabul edilerek 49 uncu madde hükümleri uygulanır.

İlan

MADDE 51 ‒ (1) 49 ve 50 inci maddeler çerçevesinde toplatılamadığı için imha edilemeyen veya düzeltilemeyen eşya, nihai duyuru tarihinden itibaren 48 inci maddede belirtilen süreler içerisinde en son satışı yapan gerçek veya tüzel kişilerce ilan yoluyla geri çağrılır. Bu ilanlar, ülke genelinde dağıtımı yapılan ve Basın İlan Kurumu verilerine göre bir önceki ayın en yüksek tirajlı on gazetesinden üçünde ve ülke genelinde yayın yapan iki televizyon kanalında, her birine en az iki gün süreyle ve Genel Müdürlükçe belirlenen şekle ve içeriğe uygun olarak yapılmak zorundadır. İlan yükümlülüğü tamamlanan eşya için imha yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılır. İlan yoluyla geri çağrılan doğrudan temsil edilen eşya için 49 uncu madde hükümleri, dolaylı temsil edilen eşya için 50 nci madde hükümleri uygulanır.

Sorumluluk

MADDE 52 ‒ (1) Tebliğin bu kısmında bulunan hükümlere göre eşyanın test edilmesi, toplatılması, düzeltilmesi, imhası ve ilanına ilişkin tüm işlemlerin yapılmasından ve bunlardan doğacak tüm masraflardan eşyayı Türkiye’ye ithal eden ithalatçı ve piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kişiler müteselsilen sorumludur.

(2) Birinci fıkrada belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmaların Tebliğin bu kısmı ile 31/12/2009 tarihli ve 27449 ikinci mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2010/1) kapsamındaki işlemleri yükümlülüklerini yerine getirene kadar sonlandırılmaz.

İhtisas kuruluşları

MADDE 53 ‒ (1) Tebliğin bu kısmında bulunan hükümlere göre numune alınması, testler, toplatma ve imha işlemleri, Genel Müdürlüğün belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde ilgilisi ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İTKİB) tarafından uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlara ve uluslararası gözetim şirketlerine yaptırılır.

Risk değerlendirme kurulu

MADDE 54 ‒ (1) Tebliğin bu kısmı ile belirlenen iş ve işlemler konusunda Genel Müdürlüğe tavsiye ve önerilerde bulunmak üzere; Genel Müdürlük, İTKİB ve gerekli olması halinde ilgili kurumların temsilcilerinin katılımıyla Risk Değerlendirme Kurulu (RDK) oluşturulur. RDK’nin oluşturulması, görevleri ile çalışma usul ve esasları Genel Müdürlükçe belirlenir.

Yetki

MADDE 55 ‒ (1) Tebliğin bu kısmında yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlemleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya Genel Müdürlük yetkilidir.

YEDİNCİ KISIM

Gümrük Birliğinden Kaynaklanan Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi

Genelleştirilmiş tercihler sistemi

MADDE 56 – (1) Tebliğin bu bölümü ile İthalat Rejimi Kararında Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine (GTS) ilişkin tarife tavizlerinden yararlanan eşya ile ülkelerin belirlenmesine esas teşkil eden hususlar düzenlenmektedir.

(2) Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında ihdas edilen Gümrük Birliği (GB) çerçevesinde, GTS kapsamında En Az Gelişmiş Ülkeler (E.A.G.Ü.), Özel Teşvik Düzenlemeleri Ülkeleri (Ö.T.D.Ü.) ile Gelişme Yolundaki Ülkelere (G.Y.Ü.) ülkemiz tarafından tanınan tek taraflı gümrük vergisi tavizleri 20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararı ile belirlenmiştir.

Temel ilkeler

MADDE 57 – (1) GTS, ülkemizin başta Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) olmak üzere uluslararası yükümlülüklerine uygun olarak, İthalat Rejimi Kararı eki II sayılı [93 üncü fasıl ve Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) ürünleri hariç] ve III sayılı listelerde yer alan eşya için tatbik edilmekte olup;

a) Gümrük vergisi tavizlerinin tek taraflı olması,

b) Tavizlerin verilişlerinin bağlayıcı olmaması,

c) Tercihlerin kısmen veya tümüyle kaldırılabilmesi,

ç) Tek taraflı veya uluslararası müzakereler sonucunda yapılacak en çok kayrılan ülke esasına dayalı tarife indirimlerini engelleyici olmaması,

temel ilkelerine dayanmaktadır.

(2) GTS kapsamında tanınan tavizli tarifeler, İthalat Rejimi Kararı ekinde yer alan II ve III sayılı listelerde “GTS Ülkeleri” sütununa derç edilerek yürürlüğe konulmuştur. GTS’den yararlanacak G.Y.Ü., Ö.T.D.Ü. ve E.A.G.Ü.’ler sırasıyla İthalat Rejimi Kararı Ek: 3A, Ek: 3B ve Ek: 3C sayılı listelerde yer almaktadır. GTS kapsamında tercihli tarifeler, bu listelerde belirtilen ülkeler menşeli eşyanın ithalatında uygulanır.

(3) E.A.G.Ü. için İthalat Rejimi Kararı eki II (93 üncü fasıl ile AKÇT ürünleri hariç) ve III sayılı listelerde yer alan eşyanın gümrük vergisi oranı askıya alınmıştır. İthalat Rejimi Kararı Ek:5’te yer alan ürünlerin gümrük vergileri ise Ö.T.D.Ü. için askıya alınmıştır. G.Y.Ü. için İthalat Rejimi Kararı Ek:4’te yer alan ürünlerin gümrük vergileri ürünlerin hassasiyet derecelerine göre askıya alınmış veya indirimli gümrük tarifeleri uygulanmıştır.

Tercihli tarife kapsamı eşya ve indirim oranları

MADDE 58 – (1) Taviz tanınan eşyalar hassaslık derecesine göre, İthalat Rejimi Kararı Ek: 4’te yer alan listede hassas ve hassas olmayan olarak iki gruba ayrılır. Eşyanın ait olduğu hassaslık grubu değiştirilebilir.

(2) Hassas ürünlerde, maktu gümrük vergileri % 30 oranında azaltılmış, nispi gümrük vergileri ise İthalat Rejimi Kararı eki II ve III sayılı listelerde Diğer Ülkeler (D.Ü.) sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden 3,5 puan indirilmiştir. Ancak 50 ila 63 üncü fasıllar (bu fasıllar dahil) arasında yer alan hassas ürünlerde, İthalat Rejimi Kararı eki II sayılı listede D.Ü. sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden % 20 oranında indirim yapılmıştır. GTS kapsamında tanınan tercihli tarifenin nihai oranı 1 inci ondalık sayıya yuvarlanmıştır.

(3) AB’nin yürürlükteki mevzuat hükümleri dikkate alınarak, bazı eşya için bir üst fıkrada belirtilen tavizlerden daha düşük olan gümrük tarifeleri uygulanmıştır.

(4) Tercihli tarife uygulaması sonucunda nispi vergi oranlarının % 1 veya daha az olması, maktu vergilerin 2 Avro veya daha az olması durumunda, G.Y.Ü. için gümrük vergileri askıya alınmıştır.

Hariç sektörler

MADDE 59 – (1) GTS kapsamı sektörler İthalat Rejimi Kararının Ek: 4’ünde yer almaktadır. GTS’den sağlanan tercihli tarifeler, İthalat Rejimi Kararı Ek: 3A’da yer alan listede belirtilen ilgili ülkeler itibariyle hariç tutulan sektörler için uygulanmaz.

Tavizlerin askıya alınması

MADDE 60 – (1) GTS kapsamında sağlanan tavizler;

a) Temel insan ve işçi hakları ile çevreye ilişkin uluslararası sözleşmelerde belirlenen prensiplerin ciddi ve sistematik bir şekilde ihlal edilmesi,

b) Türkiye sanayisi üzerinde olumsuz etki yapan haksız ticari uygulamalar,

c) Menşe kurallarının sistematik bir biçimde ihlal edilmesi,

ç) DTÖ tarafından haksız ticari uygulamaların tespit edilmesi,

d) GB’nin etkin işleyişine zarar verecek şekilde trafik sapmasına neden olması,

e) Uluslararası Çalışma Örgütü Konvansiyonlarında belirtilen kölelik ya da angaryanın herhangi bir türünün uygulanması,

f) Uyuşturucu ticaretine ilişkin gümrük kontrollerinin yetersiz olması,

g) Mahkumlara yaptırılan ürünlerin ihraç edilmesi,

ğ) Dünya Bankası tarafından bir ülkenin yüksek gelir grubunda sınıflandırılması,

halinde ilgili ülkeler menşeli eşya için belirli veya belirsiz süreyle geçici veya daimi olarak askıya alınabilir.

Tavizlerin kaldırılması ve yeniden düzenlenmesi

MADDE 61 – (1) GTS kapsamında tavizden faydalanan ülke menşeli bir eşyanın ithali benzer ya da doğrudan rakip bir eşyanın yerli üreticisi için ciddi zorluk ya da ciddi zorluk tehdidi yaratır ise ilgili ülke menşeli bu eşya için İthalat Rejimi Kararının eki II ve III sayılı listelerde D.Ü. sütununda belirtilen gümrük vergisi oranı yeniden yürürlüğe konulabilir.

(2) GTS kapsamında bir eşyanın ithali ülke pazarında ciddi bir bozulma ya da ciddi bozulma tehdidi yaratır ise bu eşya için ülke ayrımı gözetmeksizin İthalat Rejimi Kararı eki II ve III sayılı listelerde D.Ü. sütununda belirtilen gümrük vergisi oranı yeniden yürürlüğe konulabilir.

(3) Genel Müdürlük, ciddi zorluk veya zorluk tehdidine ilişkin başvuru üzerine ya da resen inceleme kararı alabilir.

(4) Ciddi zorluk ya da zorluk tehdidine ilişkin inceleme sırasında yerli üretimin; pazar payı, üretim, üretim kapasitesi, stok, iflas, kârlılık, kapasite kullanımı, istihdam, ithalat ve fiyat faktörlerinden biri veya birkaçı göz önünde bulundurulur.

(5) İnceleme altı ay içinde tamamlanır. Gerek görülen hallerde bu süre uzatılabilir.

(6) İncelemenin tamamlanmasının ardından ilgili ülke menşeli eşya için bir ay içinde karar alınır.

(7) Sektörlerde belirtilen ürünlere GTS kapsamında sağlanan tavizler;

a) GTS kapsamında tavizden faydalanan bir ülkeden, bir sektör kapsamında gerçekleştirilen ithalatın, aynı sektörde bir önceki yıl gerçekleştirilen ithalata oranla miktar bazında % 13,5 ve daha fazla oranda artması veya,

b) Sektörde belirtilen ürünlerin GTS kapsamında tavizden yararlanan herhangi bir ülkeden ithalatının, GTS kapsamında yer alan ülkelerin tamamından herhangi bir on iki aylık dönem süresince gerçekleştirilen ithalatın değer bazında % 14,5’ini aşması halinde,

kaldırılabilir.

(8) Bakanlıkça dış ticaretimizdeki gelişmeler göz önüne alınarak ülke/ürün bazında tavizler kaldırılabilir.

Uyumlaştırma

MADDE 62 – (1) Türkiye, Gümrük Birliğinin etkin işleyişini teminen, GTS kapsamında gerekli düzenlemeleri yapma hakkını saklı tutmak kaydıyla, AB’nin konu hakkındaki düzenlemelerini esas alır ve bu çerçevede, mevzuatında gerekli uyumlaştırmayı yapar.

İKİNCİ BÖLÜM

Askıya Alma Sistemi

Genel çerçeve

MADDE 63 – (1) Askıya Alma Sisteminin amacı, Türkiye’deki sanayicilerin rekabet kapasitelerinin artırılmasını, modernize olmalarının sağlanmasını ve yeni iş alanlarının oluşturulmasını desteklemek, üretim sürecinde ihtiyaç duydukları hammadde, yarı mamul veya özel imalat niteliği taşıyan ürünlere düşük gümrük vergisi ile erişimlerini sağlamaktır.

(2) Tebliğin bu bölümü, Türkiye ile AB arasında ihdas edilen 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı eki sanayi ürünlerinden, AB Konseyi tarafından Askıya Alma Sistemine dâhil edilen ve edilmesi planlanan eşya için Askıya Alma Sistemine dair düzenlemeleri kapsar.

Başvuru

MADDE 64 – (1) Başvurular Genel Müdürlüğe yapılır. Yapılan başvuruların Tebliğin bu bölümüne uygunluğu Bakanlık tarafından değerlendirilerek geçerli başvurular müzakere edilmek üzere ETSG’ye iletilir.

Ürün kapsamı

MADDE 65 – (1) Askıya Alma Sistemine konu ürünler, AB veya Türkiye’deki üreticilerin üretimlerinde kullanacakları hammadde, yarı mamul ya da imalat bileşenleri olmalıdır.

(2) Aşağıdaki özelliklerden en az birini haiz nihai ürünler Askıya Alma Sistemine konu edilemez:

a) Nihai tüketiciye satışa hazır olan.

b) Demonte edilmiş olan.

c) Asli bir işleme ya da dönüşüme tabi tutulmayacak olan.

ç) Bitmiş ürünün asli özelliklerine sahip olan.

Başvuru usul ve esasları

MADDE 66 – (1) Askıya Alma Sistemi çerçevesinde Bakanlığa yapılacak tüm başvurular Ek-16’daki takvime göre yapılır. Taleplerin değerlendirilmesinde genel evrak giriş tarihi esas alınır.

(2) Başvurular; askıya alma ve otonom tarife kontenjanı açılması talepleri için Ek-17, askıya almaya itiraz talepleri için Ek-18, temdit (askıya almanın uzatılması) talepleri için Ek-19’daki dilekçe ile birlikte sırasıyla Ek-20, Ek-21 ve Ek-22’de yer alan ilgili başvuru formlarından biri kullanılarak yapılır.

(3) İkinci fıkrada bahsedilen başvuru formu (Ek-20, Ek-21, Ek-22’den uygun olanı) ayrıca İngilizce dilinde doldurularak elektronik ortamda “askiyaalma@ekonomi.gov.tr” e-posta adresine Ek-16’daki takvime göre iletilir. Başvuru formlarının İngilizce nüshalarına Bakanlık internet sitesinden (www.ekonomi.gov.tr/portal/faces/home/ithalat/ithalatPolitikasi) ulaşılabilmektedir.

(4) Başvuru sahipleri, başvuru konusu ürünün AB ve Türkiye’de üretimi bulunmadığına veya yeterli üretimi olmadığına dair yapmış oldukları ön incelemeye ilişkin bilgi ve belgeleri başvuru dokümanları ile birlikte Ek-16’daki takvime göre Genel Müdürlüğe sunar.

(5) Askıya alma başvuru sürecinde AB veya Türkiye’de başvuru konusu ürünün üretiminin bulunduğunun ancak bu üretimin yeterli olmadığının tespit edilmesi durumunda askıya alma talebi tarife kontenjanına çevrilebilir veya kısmi askıya alma uygulanabilir.

(6) Askıya Alma Sistemi;

a) Başvuru konusu ürünün aynısının, eşdeğerinin veya ikamesinin AB veya Türkiye’de üretiminin olması,

b) Başvuru konusu ürünün nihai ürün olması,

c) Başvuru konusu ürünün AB ve Türkiye’deki üreticilerce üçüncü ülkeden ithal edilmesine engel teşkil edecek şekilde bir ayrıcalıklı ticari anlaşma kapsamına girmesi,

ç) Ürünün fikri mülkiyet hakları kapsamında korunuyor olması,

d) Başvuru sahibinin ilgili ürünü sadece ticari amaçla ithal etmesi,

e) Başvurunun dış ticaret politikası uygulamalarını bozucu etkiye sahip olması,

durumlarının herhangi birinde uygulanmaz.

(7) Askıya Alma Sistemine tabi olacak ürünün kullanımı belirli bir amaç ile sınırlandırılmış ise, söz konusu ürünün askıya alma sistemi kapsamında ithal edilmesinde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümleri esas alınır.

(8) Başvurunun geçerli olması için başvuru konusu ürünün ithalatında, askıya alma sonrası tahsil edilmeyecek gümrük vergisi tutarının yıllık 15.000 Avro karşılığı Türk Lirasından az olmaması gerekir.

(9) Yürürlükte olan Askıya Alma Sistemine tabi ürünlere yönelik değişiklik talepleri, Ek-16’da yer alan takvime göre yeni başvuru kıstaslarına uygun olarak yapılır.

(10) Ürün tanımlamaları yürürlükteki TGTC esas alınarak yapılır. Talep edilen ürüne ilişkin uygun tanımın TGTC’de bulunmaması durumunda Uluslararası Standart Örgütü (International Standard Organisation-ISO), Uluslararası Tescilsiz İsimleri (International Non-proprietary Names-INN), Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (International Union of Pure and Applied Chemistry-IUPAC), Avrupa Kimyasal Maddeler Gümrük Envanteri (European Customs Inventory of Chemical Substances-ECICS) veya Renk İndeksi (Colour Index-CI) tanımlamaları veya gümrük muayenesine esas teşkil edebilecek nitelikte özel tanımlar kullanılır.

(11) Ölçü birimlerinde TGTC esas alınır. TGTC’de uygun birimlerin bulunmaması halinde Uluslararası Birim Sistemi (International Systems of Units-SI) tanımları kullanılır. Tanımlamalarda kullanılacak standartlar ve test metotlarının uluslararası tanınırlığının olması gerekir. Marka, firma içi kalite standartları, ürünün teknik özellikleri ve benzeri terimler tanımlamalarda kullanılamaz.

(12) Başvurulara ilişkin olarak, ihtiyaç duyulması halinde, Genel Müdürlükçe talep edilen belgelere ek olarak başvuru sahibinden açıklayıcı bilgi ve belge talep edilebilir.

(13) Başvurunun incelenmesi veya müzakere süreci için gerekli olan her türlü bilgi veya belgenin herhangi bir nedenle sunulmaması durumunda başvuru reddedilir.

Müzakereler

MADDE 67 – (1) Başvurular ETSG bünyesinde yılda iki dönemde müzakere edilir ve her dönem üç toplantıdan oluşur.

(2)Her bir dönemde müzakere edilecek ürünlere ilişkin AB Komisyonunca yayımlanan listenin orijinal nüshası, Bakanlık internet sitesinde (www.ekonomi.gov.tr/portal/faces/home/ithalat/ithalatPolitikasi) duyurulur.

(3) Müzakerelerin tamamlanmasını müteakiben AB Konseyi tarafından gümrük vergisi askıya alınması kararlaştırılan ürünlerin, AB ile eşzamanlı olarak her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihleri itibariyle yürürlüğe girecek şekilde İthalat Rejimi Kararı eki V Sayılı Listeye yansıtılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı taslağı hazırlanır.

(4) Bahse konu müzakereler sonucunda tespit edilen tarife kontenjanlarının dağıtımı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden hazırlanan tarife kontenjanının dağıtım usul ve esaslarına ilişkin tebliğler çerçevesinde yapılır.

SEKİZİNCİ KISIM

Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat, Atıflar, Geçici Hükümler, Yürürlük ve Yürütme

BİRİNCİ BÖLÜM

Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat ve Atıflar

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 68 – (1) 31/12/2015 tarihli ve 29579 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalat Tebliği (İthalat: 2016/1) yürürlükten kaldırılmıştır.

Atıflar

MADDE 69 – (1) 31/12/2015 tarihli ve 29579 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalat Tebliği (İthalat: 2016/1)’ne yapılan atıflar bu Tebliğe yapılmış sayılır.

İKİNCİ BÖLÜM

Geçici Hükümler

Geçmiş döneme ilişkin başvurular

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin ikinci kısmı çerçevesinde 31/12/2016 tarihine kadar yapılan başvurular ve verilen izinler İthalat Tebliği (İthalat: 2016/1) hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılır. Bu Tebliğin 7 nci maddesi kapsamında yapılan başvuruların Bakanlık genel evrak giriş tarihi ve sayısı esas alınır.

(2) Bu Tebliğin ikinci kısmı çerçevesinde, 1/1/2017 tarihinden önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithal izni için 15/2/2017 tarihine kadar (15/2/2017 dâhil) başvurulması halinde başvurular İthalat Tebliği (İthalat: 2016/1) hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılır.

(3) Yukarıda yer alan fıkra hükümleri çerçevesinde yapılan başvurularda, bu Tebliğin lehe olan hükümleri uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

MADDE 70 – (1) Bu Tebliğ 1/1/2017 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 71 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.

Ekler için tıklayınız

Bu Yazıyı Paylaşın