İnebolu'da Okul Pansiyonları Yönetmeliği'ne Uyuluyor mu?

Kimse yazının başlığına bakıp uyulmadığı ya da uyulmadığının tespit edildiği gibi bir sonuca varmasın. 12 yaşından 18 yaşına kadar okul pansiyonlarında kalmış, bugün de okul pansiyonunda kalan bir çocuk sahibi olarak, hem İnebolu’da bu konuda bir eksik varsa bu yazının vesile olup, tamamlanmasının yolu açılsın, hem de İnebolulu her ailenin pansiyonlarda kalan çocuklarının da hakkının aranması sağlansın istiyorum.

Bu yönetmeliklerin bir sürü idari işlem dışındaki en önemli ve dikkat çekici kalemi yemek ve beslenme. Bakın konu nereden çıktı, özetle anlatalım:

YENİ YÖNETMELİK YAYIMLANDI

25/11/2016 tarih ve 29899 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/9487 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği yürürlüğe girdi ve bu konudaki önceki yönetmelikler yürürlükten kalktı.

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği ile yönetmeliğin adında geçen bütün konular yeni düzenlemelere tabi tutulurken önceki yönetmeliklerden çok farklı bir şey yapıldı ve pansiyon öğrencilerinin alacağı yemek hizmetleri de düzenlendi.

Bu düzenleme ile okul pansiyonlarında sunulan yemek hizmetinin kalitesini artırmak ve sunulan yemek hizmetlerinde standart oluşturmak ve öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmeleri ve çocukluk çağında kazandırılacak sağlıklı beslenme alışkanlığıyla, hayatın ileriki dönemlerinde ortaya çıkabilecek beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının önlenmesi amaçlandı.

PANSİYONDA KALAN ÖĞRENCİYE NE YEMEK VERİLECEK?

Yönetmeliğin “Yemek Hizmetleri” başlıklı 49.maddesi pansiyonda kalan öğrencilere verilecek yemekleri çok açık bir şekilde yazmış:

  • En az 8 çeşit olmak üzere açık büfe kahvaltı
  • Öğle ve akşam yemeklerinde en az 4 çeşit yemek
  • En az 2 çeşit olmak üzere ara öğün

İŞ YÖNETMELİKLE KALMADI

Sağlıklı beslenme alışkanlığı ile ilgili çok önemli bir adım atan Devlet, bununla da kalmadı. Bu yönetmeliğin hemen ardından, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile yemek hizmeti verilen pansiyonlu okullara yönelik sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek amacıyla temel bilgiler ile kaliteli ve güvenilir bir toplu beslenme hizmetinin yürütülmesine ilişkin bilgilerin yer aldığı “Pansiyonlu Okullar İçin Beslenme Hizmetleri Rehberi” yayımladı.

Gerçekten son derece ayrıntılı olarak hazırlanan bu rehberde, gıdaların nasıl saklanması gerektiğinden tutun da, hangi yemeğe ne kadar et, ne kadar yağ, ne kadar soğan konulması gerektiğine kadar yemek reçeteleri ve okullara kolaylık olması için ay ay, hangi gün hangi öğünde hangi yemeklerin verilebileceğine kadar örnek listeler bile var. Hijyen, personel eğitimi, dolap ve ortam sıcaklıkları, öğrencilerin beslenme durumlarının takip edilebilmesi için beden kütle indeksleri, sebze ve meyvelerin tüketilmesi gereken aylar bile rehberde yer bulmuş.

BRAVO

Devlet’in bu konuda gösterdiği duyarlılığa ve özene bravo demek lazım. Tabii bundan sonrası bu yönetmeliği uygulaması gerekenlerde. O zaman bir yandan çocuklarımızın kaldığı pansiyonları sorgulayacağız, bir yandan da kendi evimizin önünü süpüreceğiz.

Burada da iş öncelikle İnebolu yerel basınının bu konuyu takibinden geçecektir. Evet, İnebolu’da Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin yemek hizmetleri başlığına uyuluyor mu?

Bu Yazıyı Paylaşın