MIT’den bilim insanları iki deneysel kanser ilacını beraber kullanarak melanomlara karşı savaştı. Ekip kinaz inhibitörleriyle, ribonükleik ilaçları birlikte verdiğinde , tümörlerde zayıflama tespit etti. Böylece ilaçların birlikte kullanımının daha iyi olduğunu gözlemlediler. Bu keşif sayesinde, kanser tedavilerinin yan etkileri azaltılarak, daha etkili tedaviler sağlanabilir.
Ribonükleaz ilaçlar on yıllardır kansere karşı potansiyel ilaçlar olarak geliştiriliyor. Bu enzimler normalde bütün insan hücrelerinde doğal olarak üretiliyor ve görevleri gereksiz hücresel RNA veya istilacı virüsleri temizlemek. İşte bu proses ele alınarak geliştirilen ribonükleaz ilaçlar % 20 başarılı olabiliyor. (1. faz klinik denemelere göre)
Her ne kadar normalde iki metot kendince umut vadetse de yan etkiler mevcuttu. Ribonükleaz ilaçlar sağlıklı hücrelere de zarar verirken, tümörler sonunda kinaz inhibitörlere karşı direnç geliştiriyorlar. Fakat MIT ekibi beklenmedik bir şekilde bu iki ilacın bir diğerinin zayıflığını örttüğünü gördü.
Ekip ilaç bileşimi insan melanom hücrelerinde denediğinde , düşük konsantrasyonlarda bile kanser hücrelerine karşı çok ölümcül olduğu görüldü. Eğer bu tedavi insan kullanımına uygun hale getirilebilirse, yan etkiler azaltılarak, tümörlerin direnç geliştirilmesi engellenebilir.
Araştırmacıların sonraki denemek fareler üzerinde olacak. En son insan klinik denemelerine geçilecek. Araştırma Molecular Cancer Therapeutics dergisinde yayınlandı.
Kaynak: gercekbilim.com-Oğuz Sezgin