Kendi Kendini Onaran Batarya Geliştirildi

Bilim adamları kendi kendini onaran bir batarya geliştirdi. Uzun ömürlü pillere doğru büyük adım. Birkaç yıl boyunca aynı telefonu veya bilgisayarı kullanıyorsanız, şarjının ilk aldığınız zamanki gibi güçlü olmadığını fark etmişsinizdir. Bunu bilim insanları da fark etti ve bu yüzden araştırma alanları pillerin ömrünü uzatmayı içeriyor.

Geçen ay bilim insanları bir atılım gerçekleştirebileceklerini açıkladılar: Bataryalara kendi kendini onaran güçlerin nasıl verileceğini ortaya çıkardılar. Bu, daha yüksek kapasite ve daha uzun ömür anlamına gelir.

Tellerdeki Arıza

Tüm piller aynı temel bileşenleri içerir: Pozitif bir elektrot (AA pillerdeki + uca karşılık gelir), negatif bir elektrot (uç) ve aralarındaki elektrolit.

Akıllı telefonunuzdaki lityum iyon pil gibi şarj edilebilir piller, yüklü parçacıklar veya iyonlar oluşturan kimyasal reaksiyon yoluyla pozitif elektrottan elektrolite ve negatif elektroda doğru yol alır.

Güç üretme zamanı geldiğinde, iyonlar geldikleri yerden, negatif elektrottan elektrolite ve pozitif elektroda geri giderler.

Şarj edilebilir bir bataryadaki elektrotlar genellikle bir tür metalin atom kalınlığında birçok katmanından oluşur. Bir lityum-iyon pilde, negatif elektrot grafen‘den (temel olarak karbon atomu levhaları) ve pozitif elektrot lityum kobalt oksit veya lityum demir fosfattan yapılır.

Bu katmanlar, çok sıkı bir şekilde sıkıştırılmış nötr parçacıklar arasındaki zayıf Van der Waals kuvveti ile bir arada tutulur.

Pil şarj olurken, pozitif elektrottaki lityum kobalt oksit, lityum iyonlarının bir kısmı elektrolitten geçerek negatif elektrottaki grafen katmanları arasında asılı kalır. Bu iyon salınımı elektrodu fiziksel olarak değiştirerek katmanlar arasında fazladan boşluk oluşturur.

Malzemeyi bir arada tutan kuvvetler, atomların yakından paketlenmesine bağlı olduğundan, bu ekstra boşluk elektrodu parçalamakla tehdit eder ve sonunda istifleme hataları olarak bilinen çatlaklara veya pullara neden olur.

Bilim insanları bu çatlakları önlemek veya onarmak için bir yol bulurlarsa, önemli ölçüde daha uzun ömürlü bir pil oluşturabilirler.

Zıt Kutuplar Çeker

Geçtiğimiz ay Nature ‘da yayınlanan bir makalede, Tokyo Üniversitesi’ndeki mühendisler, bataryaların bu çatlakları kendi başlarına onarmalarını sağlayacak bir yol geliştirdiklerini açıkladılar.

Ekip, lityum iyonları yerine, daha önce yazdığımız umut verici bir alternatif olan sodyum kullandı.

Elektrot katmanlarını ekstra sodyum atomu olan bir malzemeden inşa ederek, katmanların doğal bozulmasını geri dönüşümlü hale getirdiler.

Bunun bir nedeni, kullandıkları malzemenin, zıt yüklere sahip parçacıklar arasındaki çekim için fantezi terim olan coulomb çekimi olarak adlandırılan bir kuvvetle bir araya getirilmesidir.

Bu kadar etkileyici gelmeyebilir, ancak coulomb çekim gücü Van Der Waals kuvvetlerinden çok daha güçlüdür. Bu da elektrodu yaptıkları yeni malzemenin sıradan kapasiteden çok daha fazla kapasiteye sahip olduğu anlamına gelir. elektrot. Elbette, çatlaklar şarj edilebilir pilleri sınırlayan tek şey değildir.

Bu nedenle bu çok geçmeden önce diğer sınırlamalara yönelik düzeltmeler bulmak önemlidir. İlgili yazar Profesör Atsuo Yamada basın açıklamasında,

“Bu, pillerin çok daha uzun ömürlü olabileceği anlamına gelir, ancak aynı zamanda şu anda kendilerine zarar veren seviyelerin ötesine de itilebilirler.” dedi.

Yine de, bu, elektrikli taşımadan cebinizdeki akıllı telefona kadar her şeyde büyük bir fark yaratacak daha yüksek kapasiteli, daha uzun ömürlü pillere doğru büyük bir adımdır.

Bu Yazıyı Paylaşın