Herkesin Dilindeki KOSGEB Desteği

Birkaç haftadır ülkenin dört bir yanındaki muhasebecilere dert olan dillerdeki KOSGEB desteğini özetleyip şuraya bırakmakta fayda var.

Özeti maddeler halinde yapalım ki, konuyu anlamakta zorluk çeken olmasın.

Başlıyoruz:

BAŞVURULAR

1-Desteği MUHASEBECİLER vermiyor, KOSGEB veriyor. Muhasebecilerin bir şey yapmasını beklemek kadar boş bir şey olmadığı gibi, KOSGEB’in bu işin yayılmasını sağlamak için muhasebecileri kullanması da bir o kadar gereksiz bir girişim. Size kaydı olan kişilere elinizdeki verilerle verdiğiniz desteğin bilgisini ulaştıramıyorsanız yapacak bir şey yok. Oturun kendinizi bunu yapabilecek noktaya getirin.

2-Desteğin adı COVID-19 KAPSAMINDA; İMALAT VE BUNUN TAMAMLAYICISI SEKTÖRLER İLE BAZI HİZMET VE TİCARET SEKTÖRLERİNE YÖNELİK “MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE (MKİ) HIZLI DESTEK PROGRAMI”. Yani bu ifadeyi gördüğünüz destek sizin aradığınız destektir.

3-İmalatbilgisayar programlamabilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere verilecektir. Yararlanabilecek sektörlerin nace kodu bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

4-Eğer destek alabilecek sektörlerin arasındaysanız, ilk iş 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”nde bulunacaksınız.

5-“Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı yerine getirilecek. Yani 12 aylık ortalama istihdamınız 5 ise bu sayının altına düşülmeyecek.

Böylelikle yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecek.

İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacak.

Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecek.

Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecek.

Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecek.

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacak.

ONAYLAR

Bütçe imkanları ölçüsünde başvuru sırasına göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecek.

ÖDEMELER

Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacak.

Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecek.

6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecek.

GERİ ÖDEMELER

Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecek.

Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecek.

ÖZET

Dillere pelesenk olan KOSGEB’in son desteğinin özeti budur. Ortalama istihdamınızı koruyacak kadar gücünüz kuvvetiniz yerindeyse ya da böyle bir gücünüz kaldıysa, KOSGEB desteğine başvurabilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaşın