Fıstık Ezmesinden Elmas Yaptılar

Dan Frost, Almanya’da Bayerisches Geoinstitut’taki laboratuvarında Dünya’nın alt manto katmanındaki koşulları simüle etmeye çalışıyor.Yerin 3.000 km altındaki bu katmanda sıcaklık 2.200 dereceyi buluyor ve buradaki basınç, soluduğumuz havanınkinden 1,3 milyon kat yüksek.

BBC Future’dan David Robson’un haberine göre, Frost bu korkunç yeraltı ortamlarını simüle etmeye çalışırken kazara elmas üretmenin yepyeni yollarını buldu. Elmaslar o pırıltılarının altında, aslında bir kristal halinde dizilmiş basit karbon atomlarından oluşuyor.

Frost’un araştırması, eski zamanlarda kayaların okyanuslardan karbondioksiti çektiği hipoteziyle başladı. Kayalar aşağı, mantoya çekildikçe yüksek basınç, karbondioksiti kayalardan ayrılmaya zorladı. Mantodaki demir, serbest kalan karbondioksitin oksijenini aldı ve geriye sadece çıplak karbon kaldı. Bu da yüksek ısı ve sıcaklık altında sıkışarak elmasa dönüştü. Hipotez buydu ve Robson’un yazdığına göre “Pres altında bu süreci tekrarlayan Frost, aynen geçerli olduğunu gördü ve resmen havadan elmas elde etti.”

Tüm yiyecekler (ve aslında tüm canlılar) karbon içerdiği için, araştırmacılar herkesin sevdiği bir yiyecekten, fıstık ezmesinden de elmas yaptılar. Ancak fıstık ezmesinde karbona bağlı olan hidrojen bu süreci zorlaştırıyor. En iyi şartlar altında bile dönüşüm yavaş. Frost, BBC Future’a yaptığı açıklamada “İki ya da üç milimetrelik bir elmas için haftalarca beklemek gerekiyor,” dedi.

Araştırmacılar, elmas yapım sürecindeki maddelerle oynayarak daha iyi süperiletkenler ve endüstriyel uygulamalar için de süper dayanıklı elmaslar üretmeyi planlıyor.

Bu Yazıyı Paylaşın