Büyük Patlama Öncesinde Evrende Ne Olduğu Simüle Edildi

ABD’de yapılan bir araştırmayla 13.8 milyar yıl önce evrenin nasıl meydana geldiğini açıklayan Büyük Patlama teorisi öncesi evrende neler olduğu simüle edildi.

Evrenin günümüzden yaklaşık 13,8 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama ile oluştuğu düşünülüyor. Ancak Büyük Patlama, yavaş ve sürekli genişleyen bir ateş topu şeklini almadan önce, kozmik enflasyon olarak bilinen önceki bir dönem vardı. Bu dönem, Büyük Patlama’ya kıyasla daha hızlı, daha şiddetli ve patlayıcıydı.

Saniyenin yalnızca trilyonda biri kadar süren bu kısa periyot boyunca soğuk madde, Büyük Patlama sırasında yavaşlayana kadar üssel bir oranda genişledi. Bu noktada bilim insanları, yakın bir zamana kadar bir sürecin diğerine nasıl yol açtığını açıklayamıyorlardı. Ancak MIT araştırmacıları, bu durumunun nasıl meydana geldiğine dair yeni bir fikir ortaya attılar.

Simülasyon sayesinde evrenin bugünkü hale nasıl geldiğini anlayabiliyoruz:

MIT’de çalışan fizikçi David Kaiser’e göre ‘yeniden ısıtma’, kozmik enflasyon döneminde var olan soğuk maddeyi Büyük Patlama sırasında ortaya çıkan sıcak maddeye dönüştürdü.

Kaiseger’in bu konudaki açıklaması ise şu şekilde: “Kozmik enflasyon sonrası ‘yeniden ısıtma’ dönemi, Büyük Patlama için gerekli koşulları ortaya koydu ve Büyük Patlama’daki ‘patlamayı’ ortaya çıkardı. Bu, kıyametin koptuğu ve maddenin davranışının değiştiği bir köprü dönemi.”

Bu noktada Profesör Kaiser ve ekibi, kozmik enflasyonun sonunda maddenin nasıl davrandığını farklı şekillerde simüle ettiler. Simülasyona göre araştırmacılar, enerji kaynaklı enflasyonunun, saniyenin kısa bir periyodunda kolayca yeniden dağıtılabileceğini tespit ettiler. Yeniden dağıtma ise Büyük Patlama’nın meydana gelmesi için gereken koşulları kolaylaştırmaya yardımcı olacaktı.

“Yeniden ısıtma” olarak adlandırılan geçiş döneminin Büyük Patlama’daki “patlamayı” ortaya çıkardığını iddia eden profesör, bu simülasyon sayesinde kozmik enflasyondan Büyük Patlama’ya ve ötesine kadar kırılmamış bir hikâyeye sahip olduklarını belirtiyor. Profesöre göre simülasyon sayesinde evrenin bugün gördüğümüz şekli almasında rol oynayan süreçleri tam olarak anlayabileceğiz.

Bu Yazıyı Paylaşın