Parkinson Hastalığında Yeni Tedavi Olasılığı Bilim İnsanlarını Heyecanlandırdı

Kanadalı araştırmacılar Parkinson hastalarının hareketlerini kolaylaştıran bir tedavi geliştirdi. Daha önce evden dışarı çıkamayan hastalara omurgalarına elektriksel dürtüler yollanarak uygulanan tedavi yönteminde ilk sonuçlar umut verici.

Londra’daki Western Üniversitesi’nden Prof. Mandar Jog, geliştirdiği bu yeni tedavinin en çılgın hayallerin bile ötesinde olduğunu söyledi. Hastalarının pek çoğunun 15 yıldır Parkinson ile yaşadığını ve hareket konusunda zorluklar yaşadıklarını belirten Jog, tedavi sonrası hastalarının düşme tehlikesi olsa da hareket edebildiklerini söyledi.

Normalde, beyin yürürken bacaklara hareket etmesi için bir sinyal gönderiyor. Bu tamamlandığında beyin sinyali geri alıyor ve bir sonraki hareket için tekrar sinyal gönderiyor. Parkinson hastalarında sinyalin geri gelmesinde bir sorun çıkıyor ve bu yüzden hastalığın önemli göstergelerinden biri olan düşmeler yaşanıyor.

Ancak Prof. Jog ve ekibinin geliştirdiği bir implant bu sinyal alışverişini kolaylaştırıyor. İlginç olansa implant kapatıldığında bile Jog’un hastalarının hareket edebilmesi. Jog implantın sağladığı elektriksel dürtünün beynin daha önce zarar gören sinyal alıp verme kabiliyetini onardığına inanıyor.

Hastalar üzerinde denenen implantın olumlu sonuçları beyin taramalarından da anlaşıldı. Buna göre, tedaviden önce yeterli şekilde çalışmayan beyindeki hareket ile ilgili olan bölümler implant sonrası çok daha iyi çalışıyor.

Ekip yine de kesin bir sonuca varmak için daha fazla araştırma ve çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor. Eğer çalışmalar olumlu bir şekilde tamamlanırsa Parkinson hastalarının günlük aktiviteleri düzelecek ve hayat kaliteleri artacak.

Bu Yazıyı Paylaşın