24 Haziran 2017 Tarihli Resmî Gazete
Sayı: 30106
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:
MADDE 1 – 26/10/2016 tarihli ve 29869 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin 1 numaralı alt bendinde yer alan “MARTOY kapsamındaki araçların münferit ithalatı hariç olmak üzere,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, (c) bendinin sonunda yer alan “onayını,” ibaresi “onayını ve eski araçlara karayoluna uygunluk onayını,” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Eğer kalite sistem belgesi yoksa, kalite sistemini gösterir bilgi ve belgeler aranır.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(4) İthal edilen traktör tipleri için geçerli olmak üzere; tip onayının geçerliliğini kaybetmesine neden olan mevzuattaki zorunlu uygulama tarihinden önce üretilen traktörlerin satış ve son tescil tarihi ile ilgili olarak AB/167/2013 Yönetmeliğinin 77 nci maddesinin dördüncü fıkrasındaki 24 aylık süre 12 ay olarak, 30 aylık süre 15 ay olarak uygulanır.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğe 23 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Bildirim
MADDE 23/A – (1) 22 nci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla; AB üyesi ülkelerin onay kuruluşlarından alınan komple araç tip onayı ile Ülkemizde araç üretilmesi durumunda, iç pazara arz edilecek araçların ilk üretimden önce imalatçısı tarafından Bakanlığa ve/veya görevlendirdiği kuruluşa komple araç tip onayı bildiriminde bulunulur. Ayrıca ilgili komple araç tip onayının her kapsam genişletme tarihinden itibaren son seviyesi en geç 3 ay içerisinde bildirilir. Bu işlemler elektronik ortamda yapılabilir. Bildirim yapmadığı 25 inci madde çerçevesinde veya başka yöntemle tespit edilenler için 4703 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi hükümleri uygulanır.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) Kamu kurumlarında kullanılmak üzere ithal/imal edilen araçlar için 22 nci maddeden ve/veya diğer bazı hükümlerden gerekçeleri ile birlikte muafiyet verilebilir. Muafiyet kararı onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluş tarafından verilir. Bu durumda, söz konusu araçlar için AİTM münferit araç uygunluk belgesi düzenlenir.”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“LPG/CNG/LNG’li araçlarla ilgili uygulama
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Ek IV’te yapılan değişiklikler; Ek IV 4.18.12 maddesinde bahsedilen Genelgenin yayımı tarihinden 1/1/2018 tarihine kadar isteğe bağlı, 1/1/2018 tarihinden sonra zorunlu olarak uygulanır. Söz konusu değişikliklerden önce uygulamada olan Ek IV’teki ilgili hükümler 1/1/2018tarihine kadar uygulanmaya devam edilebilir.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin Ek IV’ündeki 3.9, 4.1.5, 4.18.2.1, 4.18.2.2, 4.18.4.1, 4.18.4.2, 4.18.11 ve 4.18.12 maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 4.9 maddesinde yer alan “Ek XIV’e” ibaresi “Ek XIV Madde 1’e” olarak değiştirilmiş, aynı eke 4.18.12 maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 4.18.13 ve 4.18.14 maddeleri eklenmiş ve 4.14.1, 4.18.4 ve 4.18.11.1 ila 4.18.11.23 maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
“3.9- LPG/CNG dönüşümü için tadilat setlerinde, motor emisyon seviyesi Euro 3 ve üzerinde ise BM/AEK Regülasyonu 115’in ilgili maddelerine uygunluk teknik servis tarafından tevsik edilmelidir.”
“4.1.5- LPG yakıt sistemli araçlarda yapılan motor değişikliklerinde yapılan tadilatın BM/AEK Regülasyon67’ye uygunluğu, LNG/CNG yakıt sistemli araçlarda yapılan motor değişikliklerinde yapılan tadilatın BM/AEK Regülasyon 110’a uygunluğu teknik servis tarafından tevsik edilmelidir.”
“4.18.2.1- Firmalar, tadilat işlemlerini yaptıkları işyerleri için Hizmet Yeterlilik Belgesi alır.”
“4.18.2.2- Firmalar, aksam ve parçaların BM/AEK Regülasyonu 67 ve BM/AEK Regülasyonu 110’da belirtilen araç tipi tanımı esas alınarak prototip araç üzerine montajını yaptıktan sonra, onay kuruluşunun görevlendirdiği kuruluşça düzenlenen “Yakıt Sistemi Uygunluk Raporu”nu almalıdır. Yakıt Sistemi Uygunluk Raporu şartları onay kuruluşunun görevlendirdiği kuruluşça belirlenir.”
“4.18.4.1- Tadilatçı firmadan temin edilen, örneği bu Ekin Şekil-1, Şekil-2 ve Şekil-3’ünde gösterilen, LPG yakıtı kullanılan araçlarda üzerinde LPG yazısı, CNG veya LNG yakıtı kullanılan araçlarda ise üzerinde CNG veya LNG yazısı bulunan yansıtıcılı (reflektif) etiketler, araçların ön ve arka camlarının sağ üst köşelerine yapıştırılır. Ancak LPG’li M2, M3 kategorisi araçlara BM/AEK Regülasyonu 67’nin Ek 16’sında yer alan etiket, M2, M3, N2, N3 kategorisi doğal gazlı araçlara ise, CNG’li olanlara BM/AEK Regülasyonu 110’un Ek 6’sında, LNG’li olanlara ise BM/AEK Regülasyonu 110’un Ek 7’sinde tanımlanan etiketler yapıştırılır.”
“4.18.4.2- Araçlarda LPG/CNG/LNG dönüşümlerinde araca montajı yapılan yakıt tankının üzerinde, LPG/CNG/LNG dönüşümünü yapan firmanın adı, adresi ve dönüşüm tarihi, LPG/CNG/LNG tankı imalatçısı firmanın adı, adresi, tankın imal yılı ve ömrünü belirten bir etiket, sökülemeyecek şekilde bulunmalıdır.”
“4.18.11- Araçlarda LPG/CNG/LNG yakıt sistemi tadilatı yapan firma; bu Yönetmelik kapsamında münferit/seri yakıt sistemi tadilatı için belgelendirilmiş, ilgili standardına göre hizmet yeterlilik belgesi almış, Yönetmeliğin ve diğer otomotiv mevzuatının ilgili şartlarını sağlayan firmadır.
4.18.12- Yakıt sistemi tadilatı yapan firma, geçerli seri tadilat tip onay belgesine/münferit tadilat onayına istinaden araçta kullandığı regülatör/tank gibi aksamların bilgileri ile araca ait bilgileri içeren “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi”ni, gerekli tüm kontrolleri yaptıktan sonra ilave ücret almaksızın her bir araç için iki nüsha olarak düzenler. Belgenin bir tanesi araç sahibine verilir, diğeri firma tarafından arşivlenir. Bu işlemler elektronik ortamda da yapılabilir. 4.18.6 ve 4.18.7 maddesi hükümleri saklıdır. Yakıt Sistemi Montaj Belgesinin formatı ve içerisinde yer alacak bilgiler Bakanlıkça Genelge ile düzenlenir ve Bakanlık internet sitesinde duyurulur.”
“4.18.13- Tadilatı yapan firmanın denetimi için aşağıdaki hususlar uygulanır:
a) Seri tadilat tip onay belgelendirmesini yapmak üzere Bakanlıkça görevlendirilen kurum/kuruluş, tadilatı yapan firmayı 4.18 maddesi ve alt maddeleri ile bu Yönetmeliğin ilgili diğer şartları çerçevesinde denetler. Firma tarafından aynı uygunsuzluğun ikinci defa tekrarında, firmanın seri tadilat tip onay belgesi 30 gün askıya alınır, askı süresinde uygunsuzluğun giderilmemesi durumunda iptal edilir. 4.18.8 maddesi hükümleri saklıdır. Söz konusu firmanın seri tadilat tip onay belgesinin askıya alınması/iptali, bu firmanın işlem yaptığı süre boyunca yürüttüğü faaliyetlerden doğan sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
b) (a) bendine ilave olarak, 25 inci madde çerçevesinde Bakanlık, tadilatı yapan firmayı denetler ve aykırı durumlarda ilgili mevzuatı kapsamında gerekli işlemleri yapar.
4.18.14- Bakanlık, görevlendirdiği kurum/kuruluşun ve firmanın faaliyetlerini yürütmesi esnasında meydana gelebilecek kusurlardan ve buna bağlı oluşabilecek zararlardan sorumlu değildir.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin Ek V/A2, Ek V/A3, Ek V/B1 ve Ek V/C1’inde yer alan “yerli/ithal(1)” ibareleri ile Ek V/A2’sinde yer alan “50.” ibaresi ve Ek V/E’sinde yer alan “Bir cam filmi tipindeki cam filmlerinin ilgili bir araç tipine seri olarak montajının yapılabileceği yönünde onay kuruluşu veya onay kuruluşunca görevlendirilen kuruluş tarafından yukarıda adı geçen firmaya verilen Izin Yazısının Tarih ve Sayısı: ../../…. tarih ve ……. sayılı yazı (İzin yazısının firma tarafından onaylı fotokopisi bu belge ekine iliştirilmelidir)” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin Ek VI’sının 2.3 maddesinde yer alan “tespit” ibaresinden önce gelmek üzere “tadilat” ibaresi eklenmiş, 4.1 maddesi ve 4.7 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“4.1- Cam filmi montajı
Bu Yönetmeliğin cam filmi ile ilgili hükümleri yürürlüğe girmeden önce araçlara yapılan cam filmi uygulamaları için bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri zorunlu değildir.
Onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluştan Ek XV çerçevesinde ilgili cam filmi tipi/tipleri için onay alan cam filmi imalatçıları/ithalatçıları ve bunlarla sözleşmesi bulunan firmalar doğrudan cam filmi montajı yapar. Ayrıca, TS 12047’ye göre Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunan yetkili servisler ile cam filmi imalatçıları/ithalatçılarından onaylı cam filmi temin edebilen firmalar da cam filmi montajı yapabilir. Montaj yapan firmalar tarafından her bir araç için Ek V/E’deki belge düzenlenir.
Cam filmi imalatçıları/ithalatçıları veya bunların sözleşme yapmak suretiyle bayi listesinde yer alan firmalar ile diğer firmalar tarafından araca yapılan onaylı cam filmi montajında, ayrıca onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluşun onayına gerek bulunmamaktadır.”
“4.7- Bu ekte belirtilen cam filmi dışındaki diğer montaj uygulamaları için de onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluş tarafından uygun görülmesi halinde seri montaj uygulaması yapılabilir. Onay kuruluşu, gerekirse Motorlu Araçlar Teknik Komitesinin görüşünü alarak karar verebilir.”
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin EK XV’inin 1.1 maddesinde yer alan “montajının onayı” ibaresi “montajı” olarak değiştirilmiş, 1.15 maddesinin (ç) bendi ile 1.17, 1.18 ve 1.19 maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin | |
Tarihi | Sayısı |
26/10/2016 |
29869 |