Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 21 inci Maddesinin Uygulanmasına Dair Tebliğ (No: 2020/49)

31 Aralık 2020 Tarihli Resmî Gazete

Sayı: 31351 (5. Mükerrer)

Tarım ve Orman Bakanlığından:

MADDE 1 – (1) 26/9/2002 tarihli ve 24888 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 21 inci maddesi gereğince 2021 yılında, tesis kurma izni, üretim izni ve proje tadilat izni bedelleri aşağıda belirtilen şekilde uygulanacaktır:

a) Tesis kurma izni maktu bedeli; bira için en az 14.752 TL (ondörtbinyediyüzelliiki Türk Lirası); şarap ve aromatize şarap için 20.000 litre/yıl veya daha az kapasitede en az 3.933 TL (üçbindokuzyüzotuzüç Türk Lirası) ve 20.000 litre/yıl’dan daha fazla kapasitede en az 9.834 TL (dokuzbinsekizyüzotuzdört Türk Lirası); aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için en az 49.171 TL (kırkdokuzbinyüzyetmişbir Türk Lirası)’dir. Tesis kurma izin bedeli, proje kapasitesi üzerinden yıllık beher bin litre başına, bira için 14,75 TL (ondört Türk Lirası yetmişbeş kuruş); şarap ve aromatize şarap için 24,58 TL (yirmidört Türk Lirası ellisekiz kuruş); aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için 79,13 TL (yetmişdokuz Türk Lirası onüç kuruş); distile alkollü içkiler için 167,17 TL (yüzaltmışyedi Türk Lirası onyedi kuruş) olarak hesaplanır. Başvuru sırasında hesaplanan bedelin dörtte biri, tesis kurma izin belgesi verilirken bakiyesi tahsil edilir.

b) Üretim izni maktu bedeli; bira için en az 14.752 TL (ondörtbinyediyüzelliiki Türk Lirası); şarap ve aromatize şarap için 20.000 litre/yıl veya daha az kapasitede en az 3.933 TL (üçbindokuzyüzotuzüç Türk Lirası) ve 20.000 litre/yıl’dan daha fazla kapasitede en az 9.834 TL (dokuzbinsekizyüzotuzdört Türk Lirası); aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için en az 49.171 TL (kırkdokuzbinyüzyetmişbir Türk Lirası)’dir. Üretim izin bedeli, kendi projesine ait tesis kurma izin bedeli kadar hesaplanır. Proje tadilatı izin bedeli ise; mevcut üretime aynı kategori içinde bir alt kategori eklenmesinde ve kapasite artırımında, yıllık bin litre üzerinden aromalı bira, yarı köpüren şarap (2204.21. ve 2204.29.’da yer alan), meyve şarabı hariç tesis kurma izin bedelinin iki katı şeklinde hesaplanıp izin verilmeden önce tahsil edilir. Bira tesislerinde; aromalı bira üretimi için en az 29.504 TL (yirmidokuzbinbeşyüzdört Türk Lirası), şarap tesislerinde; yarı köpüren şarap (2204.21. ve 2204.29.’da yer alan), meyve şarabı üretimi için ayrı ayrı en az 49.171 TL (kırkdokuzbinyüzyetmişbir Türk Lirası) maktu olmak üzere, proje kapasitesi üzerinden yıllık beher bin litre başına 79,13 TL (yetmişdokuz Türk Lirası onüç kuruş) proje tadilat izni bedeli alınır.

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ 1/1/2021 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

Bu Yazıyı Paylaşın