18 Temmuz 2025 Tarihli Resmî Gazete
Sayı: 32959
Tarım ve Orman Bakanlığından:
MADDE 1- 20/12/2014 tarihli ve 29211 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği (2014/55)’nin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 19/2/2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.”
MADDE 2- Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (ğ) bentlerinde yer alan “Gıda, Tarım ve Hayvancılık” ibareleri “Tarım ve Orman” şeklinde ve (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“m) Yumurta ürünleri: Yumurtanın veya yumurta bileşenlerinin veya yumurta karışımlarının işlenmesinden veya bu işlenmiş ürünlerin daha ileri düzeyde işlenmesinden elde edilen işlenmiş ürünleri,”
“o) Hava boşluğu: Yumurtanın küt tarafında kabuk altındaki iç ve dış zarların arasındaki havayı,”
MADDE 3- Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “gıda sanayiinde” ibaresi “gıda sanayiine gönderilir ve” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- Aynı Tebliğin 6 ncı maddesinde yer alan “30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde” ibaresi “13/10/2023 tarihli ve 32338 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5- Aynı Tebliğin 7 nci maddesinde yer alan “29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde” ibaresi “5/11/2023 tarihli ve 32360 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6- Aynı Tebliğin 8 inci maddesinde yer alan “25/11/2016 tarihli ve 29899 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde” ibaresi “27/9/2021 tarihli ve 31611 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 7- Aynı Tebliğin 10 uncu maddesinde yer alan “29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği” ibaresi “13/2/2025 tarihli ve 32812 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8- Aynı Tebliğin 11 inci maddesinde yer alan “29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde” ibaresi “5/4/2018 tarihli ve 30382 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 9- Aynı Tebliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik için 1,” ibaresi “açık dolaşım alanına erişim (free range) yetiştiricilik için 1,” şeklinde, aynı fıkranın (e), (f) ve (m) bentleri aşağıdaki şekilde ve aynı fıkranın (h) bendinde yer alan “son tüketim” ibaresi “tavsiye edilen tüketim” şeklinde değiştirilmiştir.
“e) A sınıfı yumurtanın etiketinde tavsiye edilen tüketim tarihi, “Tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi açık bir şekilde kullanılarak veya “… tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir.” ifadeleri kullanılarak yazılır.
f) A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 28 gün içinde son tüketiciye ulaştırılır ve bu tarihten sonra arz amacıyla piyasada bulundurulamaz. A sınıfı yumurtanın tavsiye edilen tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz. Eğer yumurtlama tarihi farklı olan yumurtalar aynı paket içinde satışa sunuluyorsa, tavsiye edilen tüketim tarihi belirlenirken ilk yumurtlama tarihi dikkate alınır.”
“m) A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmak, işaretlenmek ve paketlenmek zorundadır. Ekstra taze olarak satışa sunulan A sınıfı yumurtaların ise, yumurtlamadan sonraki 4 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi gerekir. Yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı yumurta olarak değerlendirilir.”
MADDE 10- Aynı Tebliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “(+8)-(+5) °C” ibaresi “(+5)-(+8) °C” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 11- Aynı Tebliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 16- (1) Bu Tebliğ, Yumurta Pazarlama Standartlarına İlişkin (AB) 1308/2013 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğünü tamamlayan ve (AT) 589/2008 sayılı Komisyon Tüzüğünü yürürlükten kaldıran 17/8/2023 tarihli ve (AB) 2023/2465 sayılı Yetki Devrine Dayanan Komisyon Tüzüğü, Yumurta Pazarlama Standartları ile ilgili olarak (AB) 1308/2013 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğünün uygulamasına dair kuralları ortaya koyan 17/8/2023 tarihli ve (AB) 2023/2466 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.”
MADDE 12- Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Değişikliklere uyum zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu maddeyi ihdas eden Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2025 tarihine kadar bu Tebliğin bu maddeyi ihdas eden Tebliğ ile değiştirilen hükümlerine uyum sağlamak zorundadır.”
MADDE 13- Aynı Tebliğin 19 uncu maddesinde yer alan “Gıda, Tarım ve Hayvancılık” ibaresi “Tarım ve Orman” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 14- Aynı Tebliğin Ek-4’ünün 1 inci maddesinin (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Paketleme tesisinden sevk öncesinde kalite kusurlu yumurta oranı % 5
b) Pazarlama ve satışın diğer aşamalarında kalite kusurlu yumurta oranı % 7”
MADDE 15- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 16- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.