İnebolu Okul Pansiyonlarında Beslenme

Yazının başlığından sanki bununla ilgili bir sorun varmış sonucu çıkmasın.

Bu konuyla ilgili ilk yazıyı bundan yaklaşık 7,5 yıl önce İnebolu’da Okul Pansiyonları Yönetmeliği’ne Uyuluyor mu? başlığıyla yazmıştım.

Çünkü o dönemde yeni bir Pansiyonlu Okullar İçin Beslenme Hizmetleri Rehberi yayımlanmıştı.

Neticede 12 yaşından 18 yaşına kadar devletin okul pansiyonlarında kalmış, ilk çocuğunu da devletin okul pansiyonunda barındırarak okutmuş biri olarak, hem İnebolu’da bu konuda bir eksik varsa bu yazı vesile olup tamamlanmasının yolunu açsın, hem de İnebolulu her ailenin pansiyonlarda kalan çocuklarının da hakkının aranması sağlansın istemiştim.

Elbette kimsenin umursamayacağını bile bile.

İNEBOLU PANSİYONLARINA BAKALIM

Son yıllarda ciddi anlamda öğrenci kaybı yaşayan İnebolu’da artık hangi okulun pansiyonu var, hangisinin yok, kız pansiyonu kaç kişilik erkek pansiyonunda durum ne bunları oturduğumuz yerden öğrenme imkânı yok gibi gözüküyor.

Niye?

Çünkü İnebolu İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’nün internet sayfasında Okullar/Kurumlar başlığı altında Özel Öğrenci Yurtları başlığı var ama devletin yurtları ayrıca yazılı değil.

Diyeceksiniz ki belki okulların kendi internet sayfalarında yazılıdır.

Hemen ilk sıradaki İnebolu Anadolu Lisesi sayfasına bakın kız pansiyon-erkek pansiyon bölümleri var.

Ama kız pansiyon bölümü bomboş, erkek pansiyon bölümünde de en son 2017 yılından 3-5 fotoğraf var.

Diğer okulların sayfalarında da durum farklı değil.

Ha biz elbette biliyoruz Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve meslek liselerinin yurtlarının yanı sıra birkaç ortak yurt da olduğunu ama yurtların durumunu bizim değil ilçe dışındakilerin kolaylıkla öğrenmesi gerekmiyor mu?

Tabiî böyle şeyler İnebolu’nun umurunda olmadığına göre o zaman biz işin resmi boyutuna bakalım.

YÖNETMELİK VE DEĞİŞİKLİKLER

Okul pansiyonlarındaki iş ve işlemler 25 Kasım 2016 tarih ve 29899 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2016/9487  Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği ile düzenleniyor.

İşte bu yönetmelikte 6 Haziran 2024 tarih ve 32568 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 8625 Karar Sayılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik başlıklı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı değişiklikler yapıldı.

Ekleriyle birlikte 12 sayfa ve 38 maddelik bu değişiklikte yemek hizmetlerini düzenleyen 49. maddesi de;

Yemek hizmetleri

     MADDE 49 (1) Pansiyonlarda en az sekiz çeşit açık büfe kahvaltı, öğle ve akşam öğünlerinde ana yemek farklı olacak şekilde en az dört çeşit yemek verilir. Ayrıca en az iki çeşit olmak üzere ara öğün verilir.  

     (2) Hasta yemekleri için alınan malzemeler hariç pansiyona yemek listesindekiler dışında hiçbir malzeme sokulmaz ve özel yemekler pişirilemez.

     (3) Yemekhane dışına yemek çıkarılamaz ve yemek zamanları dışında yemekhanede kimseye yemek verilemez. Revirde yatan hasta öğrencilerin yemekleri revire gönderilir.

     (4) Öğretim programlarında yemek pişirme ve beslenme konuları bulunan okullarda yemek yemeye hakkı olan öğrencilere, uygulamalı derste kullanmak üzere istihkakı olan erzak, ders malzemesi olarak verilebilir.

     (5) Yemeklerin pansiyonlarda hazırlanması esastır. Ancak fiziki şartları uygun olmayan pansiyonlarda yemekler hizmet alımı yoluyla temin edilebilir.

şeklini aldı.

REHBER AYNI REHBER

Yönetmelikte değişiklikler yapılmasına rağmen 2016 tarihli Pansiyonlu Okullar İçin Beslenme Hizmetleri Rehberi hiçbir değişiklik yapılmadan eskisi gibi duruyor. Elbette güncelleme gerekmiyor da olabilir.

Gerçi hakkını vermek lazım, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (şimdiki Tarım ve Orman Bakanlığı) ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile yemek hizmeti verilen pansiyonlu okullara yönelik sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek amacıyla temel bilgiler ile kaliteli ve güvenilir bir toplu beslenme hizmetinin yürütülmesine ilişkin bilgilerin yer aldığı bu rehber gerçekten çok iyi hazırlanmış bir rehber.

Gıdaların nasıl saklanması gerektiğinden tutun da, hangi yemeğe ne kadar et, ne kadar yağ, ne kadar soğan konulması gerektiğine kadar yemek reçeteleri ve okullara kolaylık olması için ay ay, hangi gün hangi öğünde hangi yemeklerin verilebileceğine kadar örnek listeler bile var. Hijyen, personel eğitimi, dolap ve ortam sıcaklıkları, öğrencilerin beslenme durumlarının takip edilebilmesi için beden kütle indeksleri, sebze ve meyvelerin tüketilmesi gereken aylar bile rehberde yer bulmuş.

İNEBOLU’DA DURUM NEDİR?

Devletin bu konuda gösterdiği duyarlılığı ve özeni takdir etmeliyiz. Tabii işin bundan sonrası bu yönetmeliği uygulaması ve takip etmesi gerekenlerde.

O zaman bir yandan çocuklarımızın kaldığı pansiyonları sorgulayacağız, bir yandan da kendi evimizin önünü süpüreceğiz.

Burada da iş öncelikle İnebolu yerel basınının bu konuyu takibinden geçecektir.

Evet, İnebolu’da Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin yemek hizmetleri başlığına uyuluyor mu?

Çocuklarımız kaliteli ve güvenilir bir toplu beslenme hizmeti alabiliyorlar mı?

Umurunda olan merak etsin. Olmayan da gerekli gereksiz şekilciliklerle yoluna devam etsin.

Bu Yazıyı Paylaşın