Türkiye’de neredeyse hasta olmanın yasaklandığı bir çalışan grubu var.
Bu çalışan grubu Toplum Yararına Programlarda çalışanlar.
29 Mayıs 2022 tarih ve 31850 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Toplum Yararına Programların Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile Toplum Yararına Programlarda çalışanlara neredeyse hasta olmak bile yasaklandı.
Aslında, afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi, işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarının engellenmesi ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak düzenlenen Toplum Yararına Programlar, 2008 krizi sonrasında neredeyse tamamen ekonomik sebeplerle uygulanır hale gelmişti.
İşte bu yönetmelik bu programların yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirliyor ve çok garip hükümler içeriyor.
TYP HER YERDE
Toplum Yararına Programları her gün her yerde duyuyoruz.
Örneğin belediyelerce gerekli gereksiz yapılan işçi alımlarında.
Veya çocuklarımızın okuduğu okullara eğitim yılı başlarında alınan temizlik görevlilerinin tespiti sırasında.
Ya da çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemesi, erozyonu önleme çalışmaları gibi işlerde.
İşte bu işlerde istihdam edilen çalışanlar hasta olmamaya dikkat etsinler.
Çünkü işlerini kaybedebilirler.
NEDEN?
Nedeni yukarıda bahsettiğim yönetmelik.
Çünkü bu yönetmeliğin “Devam Zorunluluğu ve İzin” başlıklı 11. maddesi ile bu kapsamda çalışanların ücretsiz izin hakları bir anda 14 günden 5 güne indirildi.
Üstelik maddenin 2. fıkrası ile sağlık sorunları, evlenme, doğum ve birinci derece hısımlarının vefatı ve benzeri durumlar da beş günlük ücretsiz izin kapsamında değerlendirildi.
4. fıkrası ile de “5510 sayılı Kanuna göre iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına giren sağlık sorunları hariç, herhangi bir nedenle birinci fıkrada belirtilen beş günlük izin süresinin aşılması halinde, yüklenici tarafından katılımcının ilişiği kesilerek il müdürlüğüne bildirilir.” hükmü getirildi.
ŞAKA GİBİ
Gerçekten şaka gibi.
Şaka gibi olan sadece ücretsiz izin süresinin 5 güne indirilmesi değil.
Asıl şaka gibi olan, sağlık sorunları, evlenme, doğum ve birinci derece hısımların vefatı ve benzeri durumların da bu ücretsiz izne dahil edilmesi.
Hatta bu şakadan da beter.
Kimin aklıdır, kimin fikridir, gerekçesi nedir anlamak mümkün değil.
Gerçi ölürseniz sorun yok gibi gözüküyor ama siz yine de Toplum Yararına Programlarda istihdam edilirken hasta olmamaya gayret edin.
Yoksa bu garip yönetmelik tomografinizi bir çeker neye uğradığınızı anlayamazsınız.