Tansiyon Ölçümleri Mevsime Göre Değişiyor

Amerikan Kalp Derneği’nin 2023 Hipertansiyon Bilimsel Oturumları’nda sunulan bir çalışmada araştırmacılar, hipertansiyon tanısı alan hastalarda kan basıncının kış aylarında hafif bir artış gösterdiğini, ayakta tedavi sırasında sistolik kan basıncı kontrol oranlarının da kış aylarında bir miktar azaldığını buldu.

Çalışmada kan basıncının hipertansif hastalarda mevsimlere göre değişip değişmediğini anlamaya odaklandı. Özellikle üst tansiyon olarak bilinen sistolik kan basıncının değişim gösterdiği ortaya koyuldu. Hipertansif hastalarda kontrol tansiyon 140/90 mm Hg olarak tanımlanıyor. Amerikan Kalp Derneği’nin 2023 verilerine göre ABD’deki yetişkinlerin neredeyse yarısı yüksek tansiyona hastası.

Kış aylarında tansiyon 1,7 birim artıyor

Araştırmacılar, Temmuz 2018 ile Haziran 2023 arasında çeşitli sağlık merkezlerinde hipertansiyon tedavisi gören 60 binden fazla yetişkinin elektronik sağlık kayıtlarını inceledi. Bu katılımcılar çalışma boyunca reçeteli antihipertansif ilaçları kullanmaya devam ettiler. Kış (Aralık-Şubat) ve yaz (Haziran-Ağustos) aylarında karşılaştırılan mevsimsel kan basıncı ölçümlerinin analizi, sistolik kan basıncının yaza kıyasla kışın 1,7 mm Hg’ye kadar arttığını ortaya çıkardı. Ayrıca kış aylarında tansiyonu kontrol ettirme oranlarında %5’e kadar düşüş görüldü.

Araştırmayı yürüten bilim insanları mevsimsel kan basıncı değişikliklerinin olumsuz etkilerine karşı koymak için özellikle hipertansiyonu olan veya hipertansif aralığa yakın kişiler için kış aylarında kan basıncını periyodik olarak takip etmenin ve buna göre yaşam tarzı düzenlemelerine gitmenin önemini vurguladı.

Tansiyondaki mevsimlik yükselmenin etkileri incelenecek

Bununla birlikte, katılımcıların sağlık geçmişi verilerinin eksik olması ve verilerin yalnızca hastaların tedavi edildiği kurumlardan elde edilmesi de dahil olmak üzere çalışmanın bazı sınırlamaları olduğu da belirtildi. Bulgular, kan basıncında mevsimsel değişiklikler olduğunu ve bunun hipertansiyon yönetimi açısından potansiyel etkileri olduğunu gösterdi. Bilim insanları bu mevsimsel kan basıncı değişiklikleri ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişkinin araştırılması için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Çalışmanın detayları Amerikan Kalp Derneği sayfasında yayınlandı.

Bu Yazıyı Paylaşın