Düşman Uyur, Damga Vergisi Uyumaz

Meşhur atasözümüzdür değil mi, sü (asker) uyur, düşman uyumaz.

Vergicilikte de var bunun bir benzeri.

Hatta bir kademe ilerisi.

Düşman da uyur ama damga vergisi uyumaz.

Siz esnaf veya tüccar olarak böyle bomboş otursanız bile, damga vergisi için hiç fark etmez.

Arka planda tıkır tıkır çalışır.

O ay hiç satışınız olmadı mesela.

Damga vergisine ne gam?

Tıkır tıkır çalışır.

Sırf beyanda bulunuyorsunuz diye alınan ve gözle görülemeyip kulakla duyulamayan, dille tadılamayıp burunla da koklanamayan ama “hissedilen” damga vergisinin bu yıl size kaça patlayacağına bir bakalım:

KATMA DEĞER VERGİSİ BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ

1 yıl Allah’tan 12 ay olarak belirlenmiş, İdare de henüz “beyanlar 15 günde bir yapılır, o yüzden 24 tane KDV beyannamesi verilir.” yolunu keşfetmiş değil, o yüzden yılda 12 tane kdv beyannamesi veriyoruz. Beyannameniz bomboş da olsa, bu beyannameyi vermek zorundasınız ve her beyannamenin damga vergisi 194,60 TL. Çarp 12 ile: 2.335,20 TL.

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ

İş yeriniz kiralıksa, kiralık değilse bile muhasebecinize ödeme yapıyorsanız, ödeme yapmıyorsanız bile muhasebeciniz size serbest meslek makbuzu kesiyorsa, yanınızda da işçi çalıştırıyorsanız, o muhtasar ve prim hizmet beyannamesini aylık dönemler halinde vereceksiniz. Yani yılda 12 tane de bu. Çarp 230,70 TL’yi 12 ile: 2.768,40 TL.

GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ

Siz sattığınız mal ve hizmetin bedelini hiç almamış olun, 6 aylık vadeyle satmış olun, aldığınız fiyata satıp kâr etmemiş olun, ay sonunda ödenecek çek var, kredi taksitleri var, malı paraya çevirmek için zararına satmış olun, fark etmez. O geçici vergi beyannamesi 3’er aylık dönemler halinde verilecek. Ama son dönem verilmeyecek. 1-2-3. aylarda kazandığının vergisini peşin peşin 5. ayda ödeyeceksin. Aradaki 4.ay tahminen paranın ısısından faydalanman için bırakılmış. Geçici vergi beyannamesinin damga vergisi 303,10 TL. Çarp 3 ile: 909,30 TL.

YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ DAMGA VERGİSİ

Bütün bir yıl iyisiyle kötüsüyle geçti (iyisiyle derken lafın gelişi tabii), sıra geldi yıllık gelir vergisi beyannamesini vermeye. Burada ödeyeceğin damga vergisi miktarı 1.sınıf ya da 2.sınıf olmana göre değişiyor. 1.sınıf mükellefsen yani büyük deftere tabiysen tarife yüksek: 630,70 TL.

Eğer 2.sınıf mükellefsen yani işletme defteri tutuyorsan bu rakam biraz daha düşük: 403,40 TL.

TOPLAYALIM

Geldik sonuç kısmına. Vergi dairesine kaydını yaptırdığın anda 2023 yılı içerisinde ödeyeceğin damga vergisi, eğer işçi çalıştırmıyorsan en az 4.570,70 TL., en fazla 4.798,00 TL. olurken, eğer bir de işçi çalıştırıyorsan en az 6.416,30 TL., en fazla 6.643,60 TL. oluyor.

Şirketseniz kurumlar vergisi beyannamesi verdiğiniz için bu rakam 6.742,60 TL. ye kadar çıkıyor.

Yanlış okuyor değilsiniz. Hesap bu. Aslında ortada alınan, satılan, kazanılan, kaybedilen bir şey yokken ödeniyor bu vergi.

Nasıl ama? Dükkân iyi yere açılmış değil mi?

UYUMAYIN

Evet, yazıyla tam altı bin altı yüz elli lira damga vergisi ödeyeceksiniz.

İster kazanın ister kazanmayın.

Ödeyeceksiniz.

O yüzden…

Bırakın su da uyusun, düşman da uyusun.

Ama siz uyumayın.

Uyursanız ödersiniz.

FOTOĞRAF:Wallpaper Access
Bu Yazıyı Paylaşın