Gereksiz bir sürü işin arasında saatin günde 2 defa doğru vakti göstermesi gibi işler de olmuyor değil.
Bunlardan birisi geçtiğimiz günlerde karşılıksız çek, protestolu senet, gecikmiş kredi ve kredi kartı borcu olanlara isabet etti.
Buna 09 Kasım 2022 tarihli ve 32008 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun‘un 27. maddesi yol verdi.
KANUN MADDESİ NE DİYOR?
Bu madde ile 22/1/2009 tarihli ve 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun‘a geçici 4. madde eklendi.
Bu maddeye göre;
Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1/10/2022 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 5411 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 1/7/2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak.
YANİ?
Gerçek ve tüzel kişilerin karşılıksız çek, protestolu senet, bireysel ve ticari nitelikli kredi kartı dahil tüm kredi borçlarını kapsamaktadır. Borçların vadesinin (son ödeme tarihinin) 1 Ekim 2022 tarihinden önce olması ve 1 Ekim 2022 tarihi itibariyle kısmen veya tamamen ödenmemiş olması gerekiyor.
Buna göre, yukarıda belirtilen borçların 1 Temmuz 2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması durumunda, Risk Merkezi nezdindeki bu kayıtlar bankalar ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak.
Konuyu bazı ana başlık sorularıyla açalım:
VADESİ 1 EKİM 2022 TARİHİNDEN SONRA OLAN BORÇLAR?
Vadesi, diğer bir ifadeyle ödenmesi gereken tarihi, 1 Ekim 2022 tarihinden sonra olan borçlarınız, bu düzenleme kapsamında değil.
BORÇ BİLGİLERİNİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?
1) Borcunuzun bulunduğu banka ve/veya finansal kuruluştan öğrenebilirsiniz.
2) Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından, gerçek ve tüzel kişilerin kendilerine ait kredi, kredi kartı, çek ve senet bilgileri ile ilgili rapor sunulmakta olup;
• Sadece gerçek kişilere, e-Devlet kanalı üzerinden rapor hizmeti verilmektedir. Aynı gün içerisinde 1 adet olmak üzere her ay 4 adet rapor ücretsiz rapor alınabilmektedir.
• Gerçek ve tüzel kişiler, Risk Merkezi internet sayfasında (www.riskmerkezi.org) belirtilen başvuru ve teslim kanalları üzerinden rapor
alabilmektedir.
BU DÜZENLEME KAPSAMINDA ÖDEME YAPTIĞIM TAKDİRDE, BORÇ BİLGİLERİM İLE BİRLİKTE ÖDEME BİLGİLERİM DE RİSK MERKEZİ KAYITLARINDA YER ALACAK MI?
Söz konusu düzenleme, yukarıda belirtilen borcunuzun bu düzenleme kapsamında tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bundan sonraki finansal işlemlerinizde Risk Merkezi nezdindeki bu kayıtlarınızın banka ve finansal kuruluşlarca dikkate alınmayacağına ilişkindir.
BORÇ ÖDEME VEYA YENİDEN YAPILANDIRMA TALEPLERİMİ NEREYE YAPABİLİRİM?
Borcunuzun bulunduğu banka ve/veya finansal kuruluşa başvuru yapılması gerekmektedir.
BORCUMU YENİDEN YAPILANDIRMAK İÇİN İLGİLİ BANKA/FİNANSAL KURULUŞA BAŞVURDUM, TALEBİM OLUMLU KARŞILANMADI. NE YAPABİLİRİM?
Banka veya finansal kuruluş ile imzalamış olduğunuz kredi sözleşmesi şartlarında herhangi bir değişiklik yapılması, her iki tarafın da anlaşması ile mümkündür. Bu nedenle, yeniden yapılandırma talebiniz, banka veya finansal kuruluşun ticari kararına bağlıdır.
BORÇ BİLGİLERİMİN EKSİK VEYA HATALI OLMASI HALİNDE NEREYE BAŞVURMALIYIM?
Borcunuzun olduğu banka ve/veya finansal kuruluşa başvurulmalıdır.
BORCUMU TAMAMEN ÖDEMEM VEYA YENİDEN YAPILANDIRMAM DURUMUNDA BANKA VE FİNANSAL KURULUŞLARDAN YENİ BİR KREDİ VEYA KREDİ KARTI ALMAM MÜMKÜN MÜDÜR?
Kredi kararı, banka ve finansal kuruluşların Bankacılık Kanunu ve ilgili düzenlemelere göre vereceği ticari karar niteliğindedir.
ÖZETLEMEK GEREKİRSE
Ekonominin giderek sıkıştığı şu süreçte, eğer imkânlarınız el veriyorsa bu kanun ile birlikte bir temizlik yapmanızın elbette faydası olacaktır.
Ama bu temizliğin bir faydası olacak mı orası cidden şüpheli gözüküyor.
Çünkü güneş görmüş buzun işi zor.