Çoğu vitamin takviyesinin pek bir işe yaramadığını gösteren bilimsel çalışmaların sayısı artıyor. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir araştırma C vitamini ve kalsiyumun da aralarında olduğu en çok kullanılan vitamin takviyesinin sağlık açısından elle tutulur bir faydası olmadığını ortaya çıkarmıştı.
University of East Anglia tarafından yürütülen yeni bir çalışma ise balık yağı takviyesinin de sağlık üzerinde kayda değer bir etkisi olmadığını gösteriyor. 112.000’in üzerinde kişinin katıldığı 79 araştırmanın sonuçlarının değerlendirildiği raporda omega 3 olarak da bilinen ve kalp sağlığı açısından çok yararlı olduğu söylenen suplementlerin pek de bir fark yaratmadığı açıklandı.
Alfa-linolenik asit, eykosapentenoik asit ve dokosaheksaenoik asit gibi omega 3 yağ asitleri sağlık açısından hem oldukça faydalı hem de gereklidir. Kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri uzun yıllardır bilinmektedir.
Bu araştırma kapsamında incelenen 112.000 kişi arasından rastgele seçilen iki grubun biri bir yıl boyunca omega 3 takviyesi aldı, diğer grup ise normal diyetlerine devam etti. Sonuçlar iki grup arasındaki ölüm oranlarında belirgin bir fark olmadığını gösterdi. Takviye alan grupta ölüm oranı yüzde 8,8 iken takviye almayan grupta bu oran 9 olarak ölçüldü. Kalp krizi ve felç oranlarında da dikkate değer bir fark gözlenmedi.
Çalışmayı yürüten araştırmacılardan Lee Hooper, sonuçlar incelendiğinde omega 3 takviyesi almanın hem kalp rahatsızlığına bağlı ölüm hem de kalp hastalığını önlemede etkili olduğuna dair bulguların çok az olduğunu açıkladı.
Hooper, Times’a verdiği röportajda takviye almaktansa diyetinize balık eklemenin daha faydalı olduğunu böylece omega 3’ün yanında balıkta bulunan doymuş yağlar, selenyum, demir, D vitamini gibi diğer faydalı besinleri de alabileceğinizi söyledi.
Aynı çalışmada kanola yağı ve cevizde bulunan alfa-linolenik yağ asitlerinin kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarına karşı az da olsa koruyucu olabileceği ortaya kondu.
Yıllardır balık yağının yararlarını vurgulayan makalelerin 10 yıl önce Durham’da 3.000 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmaya dayandırıldığını ancak bu araştırmanın yanlış koşullarda yürütüldüğünü belirten Hooper, omega 3’ün de diğer vitaminler kadar yararlı olduğunu ancak gösterilen aşırı ilginin medyanın yanlış yönlendirmesi sonucunda oluştuğunu belirtti.