22 Eylül 2017 Tarihli Resmî Gazete
Sayı: 30188
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
MADDE 1 – 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 17 – (1) Gıda katkı maddeleri, EK-II’de özellikle belirtilmedikçe, bebekler ve küçük çocuklar için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar da dâhil olmak üzere, bebeklere ve küçük çocuklara yönelik özel beslenme amaçlı gıdalara ilişkin mevzuat kapsamındaki bebek formülleri, devam formülleri ve bebek ve küçük çocuk ek gıdalarında kullanılmaz.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda yer alan hükümler, aksi belirtilmedikçe bebeklere ve küçük çocuklara yönelik özel beslenme amaçlı gıdalara ilişkin mevzuat kapsamındaki bebek formülleri, devam formülleri, bebek ve küçük çocuk ek gıdaları ve bebeklere ve küçük çocuklara yönelik özel tıbbi amaçlı diyet gıdalara uygulanmaz.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin EK-II’sinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:
- a) Bölüm A’da;
1) “Giriş” başlığı altında yer alan ikinci satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“- gıda katkı maddesinin adı ve E kodu (adı geçen gıda katkı maddeleri belirli bir gıdaya ilave edilmiş ise 3/4/2017 tarihli ve 30027 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelikte listelenen daha spesifik E kodları ve isimleri (eşanlamlısı hariç) alternatif olarak kullanılabilir),”
2) “Listelerde yer alan gıda katkı maddeleri ve kullanım koşullarına ilişkin genel hükümler” başlığı altında yer alan (1) ve (5) numaralı satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1. Sadece BÖLÜM B’de listelenen maddeler, Bölüm E’de daha spesifik olarak belirtilmedikçe, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelikte belirtildiği şekilde gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılabilir.”
“5. E 123, E 127, E 160b, E 161g, E 173 ve E 180 kodlu renklendiriciler ve bunların karışımları son tüketiciye doğrudan satılamaz.”
3) “Bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan taşınma prensibinin sonucu olarak katkı maddesi bulunmasına izin verilmeyen gıdalar” başlıklı Tablo 1’de yer alan (1) numaralı satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (11) numaralı satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.
“
1 | Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde tanımlanmış olan işlenmemiş gıdalar (Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında tanımlanan hazırlanmış et karışımları hariç) |
”
“
12 | Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri Tebliği, Türk Gıda Kodeksi Devam Formülleri Tebliği, Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliğinde yer alan bebek ve küçük çocuklar için gıdalar ve Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde yer alan bebekler ve küçük çocuklar özel tıbbi amaçlı gıdalar |
”
4) Bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan taşınma prensibinin sonucu olarak renklendirici bulunmasına izin verilmeyen gıdalar” başlıklı Tablo 2’nin (29) numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
29 | Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri Tebliği, Türk Gıda Kodeksi Devam Formülleri Tebliği, Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliğinde yer alan bebek ve küçük çocuklar için gıdalar ve Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde yer alan bebekler ve küçük çocuklar özel tıbbi amaçlı gıdalar |
”
5) “Lakların hazırlanmasında kullanılabilecek renklendiriciler” başlıklı Tablo 3’e (E 100) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki katkı maddesi eklenmiştir.
“
E 101 | Riboflavinler |
”
- b) Bölüm B – Tüm Katkı Maddelerinin Listesi başlığı altında yer alan, “Renklendiriciler ve tatlandırıcılar dışındaki katkı maddeleri” başlıklı tabloya numara sırasına göre aşağıdaki katkı maddeleri eklenmiş ve(E 912) kodlu katkı maddesine ait satır yürürlükten kaldırılmıştır.
“
E 534 | Demir tartarat |
E 641 | L-lösin |
E 1209 | Polivinil alkol-polietilen glikol-aşılı-kopolimer |
”
- c) Bölüm C – Katkı Maddelerinin Gruplarının Belirlenmesi başlığı altında yer alan Grup I tablosunda yer alan (E 425) kodlu katkı maddesine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 425 | Konjak
(i) Konjak gam (ii) Konjak glukomannan |
10g/kg, tek başına veya birlikte (1) (2) (3) |
”
ç) Bölüm D – Gıda Kategorileri başlıklı tabloda yer alan;
1) (0.) numaralı kategori başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
0. | Tüm gıda kategorileri (özellikle belirtilmedikçe, bebek ve küçük çocuklar için gıdalar hariç) |
”
2) (01.8) numaralı kategoriden sonra gelmek üzere aşağıdaki kategori eklenmiştir.
“
01.9 | Yenilebilir kazeinatlar |
”
3) “Et” başlıklı (08.) numaralı kategoriye ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
08. | Et |
08.1 | Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında tanımlanan çiğ et (hazırlanmış et karışımları hariç) |
08.2 | Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında tanımlanan hazırlanmış et karışımları |
08.3 | Et ürünleri |
08.3.1 | Isıl işlem görmemiş et ürünleri |
08.3.2 | Isıl işlem görmüş et ürünleri |
08.3.3 | Et için süslemeler, kaplamalar ve kılıflar |
08.3.4 | Nitrit ve nitratlarla ilgili özel hükümler içeren geleneksel kürlenmiş et ürünleri |
08.3.4.1 | Daldırma yöntemi ile kürlenmiş geleneksel ürünler (Nitrit ve/veya nitrat, tuz ve diğer bileşenleri içeren bir kürleme çözeltisine daldırılarak kürlenmiş et ürünleri) |
08.3.4.2 | Geleneksel kuru kürlenmiş ürünler (Kuru kürleme işlemi; nitrit ve/veya nitrat, tuz ve diğer bileşenleri içeren kür karışımının et yüzeyine kuru olarak uygulanmasının ardından, stabilizasyon/olgunlaştırma periyodu ile devam eder) |
08.3.4.3 | Diğer geleneksel kürlenmiş ürünler (Daldırma ve kuru kürleme işlemlerinin birlikte uygulandığı veya nitrit ve/veya nitratın bileşik bir ürün içerisinde yer aldığı veya kürleme çözeltisinin pişirme öncesinde ürünün içine enjekte edildiği ürünler) |
”
4) (12.3) numaralı kategoriye ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
12.3 | Sirkeler ve seyreltik asetik asit (hacmen %4-30 oranında su ile seyreltilmiş) |
5) (13.1.4) numaralı kategoriden sonra gelmek üzere aşağıdaki kategoriler eklenmiş, diğer kategori numaraları (13.3) ve (13.4) olarak teselsül ettirilmiştir.
“
(13.1.5) | Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde tanımlanan bebekler ve küçük çocuklar için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar/ Bebekler için özel formüller |
(13.1.5.1) | Bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve bebekler için özel formüller |
(13.1.5.2) | Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde tanımlanan bebekler ve küçük çocuklar için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar |
(13.2) | Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde tanımlanan özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar (13.1.5) numaralı kategoride belirtilenler hariç) |
”
- d) Bölüm E – Gıda Kategorilerinde İzin Verilen Gıda Katkı Maddeleri ve Kullanım Koşulları başlıklı tabloda;
1) “Tüm gıda kategorilerinde kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddeleri” başlıklı (0.) numaralı kategori aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
0. | Tüm gıda kategorileri (özellikle belirtilmedikçe, bebek ve küçük çocuklar için gıdalar hariç) | |||
E 290 | Karbon dioksit | quantum satis | Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir.
|
|
E 338-452 | Fosforik asit—fosfatlar—di-,tri-ve polifosfatlar | 10 000 | (1) (4) (57) | Sadece kurutulmuş toz formdaki gıdalar (üretim prosesi sırasında kurutulmuş gıdalar ve bunların karışımları) (EK II Bölüm A Tablo 1’ de listelenen gıdalar hariç)
|
E 459 | Beta-siklodekstrin | quantum satis | Sadece tablet ve kaplanmış tablet formundaki gıdalar (EK II Bölüm A Tablo 1’de listelenen gıdalar hariç) | |
E 551-553 | Silikon dioksit — silikatlar | 10 000 | (1) (57) | Sadece kurutulmuş toz formdaki gıdalar (üretim prosesi sırasında kurutulmuş gıdalar ve bunların karışımları), (EK II Bölüm A Tablo 1’ de listelenen gıdalar hariç) |
E 551-553 | Silikon dioksit — silikatlar | quantum satis | (1) | Sadece tablet ve kaplanmış tablet formundaki gıdalar (EK II Bölüm A Tablo 1’de listelenen gıdalar hariç) |
E 938 | Argon | quantum satis | Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir. | |
E 939 | Helyum | quantum satis | Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir. | |
E 941 | Azot | quantum satis | Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir. | |
E 942 | Azot oksit | quantum satis | Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir. | |
E 948 | Oksijen | quantum satis | Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir. | |
E 949 | Hidrojen | quantum satis | Bebek ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılabilir. |
”
2) “Olgunlaştırılmış peynir” başlıklı (01.7.2) numaralı kategoride yer alan (E 120), (E 141) kodlu katkı maddelerine ait satırlar, (E 160b) kodlu katkı maddesine ait ilk satır ile (E 160c) ve (E 235) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoride yer alan (8) numaralı dipnot yürürlükten kaldırılmış ve aynı kategoriye aşağıdaki dipnot eklenmiştir.
“
E 120 | Koşineal, Karminik asit, Karminler | 125 | (83) | sadece red marbled cheese ve red pesto cheese |
”
“
E 141 | Klorofillerin ve klorofilinlerin bakır kompleksleri | quantum satis | sadece sage Derby cheese, green and red pesto cheese, wasabi cheese ve green marbled herb cheese |
”
“
E 160b | Anatto, Biksin, Norbiksin | 15 | sadece olgunlaştırılmış turuncu, sarı ve kırık beyaz renkte peynir ve green and red pesto cheese
|
”
“
E 160c | Paprika ekstraktı, kapsantin, kapsorubin | quantum satis | sadece olgunlaştırılmış turuncu, sarı ve kırık beyaz renkte peynir ve red pesto cheese |
”
“
E 235 | Natamisin | 1 mg/dm2’lik yüzeyde (5 mm’lik derinlikte bulunmayacak)
|
sadece kabuklu peynirler
|
”
“(83): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 3,2 mg/kg’dır.”
3) “Yenilebilir peynir kabuğu” başlıklı (01.7.3) numaralı kategoride yer alan (67) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(67) : E 120 koşineal, karminik asit, karminler ve E 180 Litolrubin BK adlı renklendiricilerden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 10 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
4) “İşlenmiş peynir” başlıklı (01.7.5) numaralı kategoride yer alan (E 104), (E 110) ve (E 124) kodlu katkı maddelerine ait satırlar yürürlükten kaldırılmış, (66) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(66) : E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
5) “Peynir ürünleri (kategori 16 kapsamındaki ürünler hariç)” başlıklı (01.7.6) numaralı kategoride yer alan (E 235) kodlu katkı maddesine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 235 | Natamisin | 1 mg/dm2’lik yüzeyde (5 mm’lik derinlikte bulunmayacak) | Sadece kesilmemiş/dilimlenmemiş sert, yarı-sert ve yarı-yumuşak peynirlerin yüzey uygulamaları |
”
6) “Süt analogları, içecek beyazlatıcıları dahil” başlıklı (01.8) numaralı kategoriden sonra gelmek üzere (01.9) numaralı kategoriye ait aşağıdaki tablo eklenmiştir.
“
01.9 | Yenilebilir kazeinatlar | ||||
E 170 | Kalsiyum karbonat | quantum satis | |||
E 331 | Sodyum sitratlar | quantum satis | |||
E 332 | Potasyum sitratlar | quantum satis | |||
E 333 | Kalsiyum sitratlar | quantum satis | |||
E 380 | Triamonyum sitrat | quantum satis | |||
E 500 | Sodyum karbonates | quantum satis | |||
E 501 | Potassium karbonatlar | quantum satis | |||
E 503 | Amonyum karbonatlar | quantum satis | |||
E 504 | Magnezyum karbonatlar | quantum satis | |||
E 524 | Sodyum hidroksit | quantum satis | |||
E 525 | Potasyum hidroksit | quantum satis | |||
E 526 | Kalsiyum hidroksit | quantum satis | |||
E 527 | Amonyum hidroksit | quantum satis | |||
E 528 | Magnezyum hidroksit | quantum satis |
”
7) “Temel olarak susuz katı ve sıvı yağlar (sade yağ hariç)” başlıklı (02.1) numaralı kategoride yer alan E 270, E 300, E 472c kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 270 | Laktik asit | quantum satis | Sadece pişirme ve/veya kızartma amaçlı veya sos/gravy (genellikle et suları ile hazırlanan sos) hazırlama amaçlı yağlar/
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliğinde tanımlanan zeytinyağları hariç
|
”
“
E 300 | Askorbik asit | quantum satis | Sadece pişirme ve/veya kızartma amaçlı veya sos/gravy (genellikle et suları ile hazırlanan sos) hazırlama amaçlı yağlar/
TGK Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliğinde tanımlanan zeytinyağları hariç
|
”
“
E 472c | Yağ asitlerinin mono- ve digliseritlerinin sitrik asit esterleri | quantum satis | Sadece pişirme ve/veya kızartma amaçlı veya sos/gravy (genellikle et suları ile hazırlanan sos) hazırlama amaçlı yağlar/
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliğinde tanımlanan zeytinyağları hariç
|
”
8) “Türk Gıda Kodeksi Sürülebilir Yağlar / Margarin ve Yoğun Yağlar Tebliği’nde tanımlanan sürülebilir yağlar dahil olmak üzere diğer katı ve sıvı yağ emülsiyonları – Sıvı emülsiyonlar” başlıklı (02.2.2) numaralı kategoriye (E 385) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır ile (4) numaralı dipnottan sonra gelmek üzere aşağıdaki dipnotlar eklenmiştir.
“
E 392 | Biberiye ekstraktları | 100 | (41) (46) | Sadece yağ içeriği %80’in altında olan sürülebilir yağlar
|
”
“(41): Yağ üzerinden ifade edilir.”
“(46): Toplam karnosol ve karnosik asit cinsinden”
9) “Bütün haldeki taze meyve ve sebzeler” başlıklı (04.1.1) numaralı kategoride yer alan (E 912) kodlu katkı maddesine ait satır yürürlükten kaldırılmıştır.
10) “Soyulmuş, kesilmiş ve dilimlenmiş meyve ve sebzeler” başlıklı (04.1.2) numaralı kategoriye (E 333) kodlu katkı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki satır ile aşağıdaki dipnot eklenmiştir.
“
E 401 | Sodyum aljinat | 2400 | (82) | Sadece son tüketiciye sunulmak üzere; hazır ambalajlı tüketime hazır soğutulmuş işlenmemiş meyve ve sebzeler
|
”
“(82): Sadece parlatıcı olarak E 302 ile birlikte kullanılabilir ve bu durumda son üründe E 302’nin maksimum miktarı 800 mg/kg olmalıdır.”
11) “Kurutulmuş meyve ve sebzeler” başlıklı (04.2.1) numaralı kategorideki (E 124) kodlu katkı maddesine ait satır yürürlükten kaldırılmıştır.
12) “Sirke, yağ, veya salamura içindeki meyve ve sebzeler” başlıklı (04.2.2) numaralı kategorideki (E 124) kodlu katkı maddesine ait satır yürürlükten kaldırılmıştır.
13) “Teneke veya cam ambalajdaki meyve ve sebzeler” başlıklı (04.2.3) numaralı kategoride yer alan (E 124) kodlu katkı maddesine ait satır yürürlükten kaldırılmış, aynı kategoride yer alan (E 220-228) kodlu katkı maddesine ait ilk satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 220-228 | Kükürt dioksit—sülfitler | 50 | (3) | Sadece beyaz sebzeler; baklagiller ve işlenmiş mantar dahil |
”
14) “Meyve ve sebze preparatları (komposto hariç)” başlıklı (04.2.4.1) numaralı kategoride yer alan (E 124) kodlu katkı maddesine ait ikinci satır yürürlükten kaldırılmış, (E 200-203) kodlu katkı maddesine ait ikinci satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 200-203 |
Sorbik asit—sorbatlar |
1000 |
(1)(2) |
Sadece salça, domates püresi ve biber püresi (teneke veya cam ambalajdakiler hariç) Uygulama süresi: 31/12/2017 tarihine kadar |
”
15) ““Türk Gıda Kodeksi Reçel, Jöle, Marmelat ve Tatlandırılmış Kestane Püresi Tebliği”nde tanımlanan reçel, jöle, marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi” başlıklı (04.2.5.2) numaralı kategoride yer alan (E 104), (E 110) ve (E 124) kodlu katkı maddelerine ait satırlar yürürlükten kaldırılmış, aynı kategoride yer alan (66) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(66): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
16) “Diğer benzeri sürülebilir meyve ve sebze ürünleri” başlıklı (04.2.5.3) numaralı kategoride yer alan (E 104), (E 110) ve (E 124) kodlu katkı maddelerine ait satırlar yürürlükten kaldırılmış, (E 951), (E 961) ve (E 962) kodlu tatlandırıcılara ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 951 | Aspartam | 1 000 | Sadece enerjisi azaltılmış sürülebilir meyve veya sebze ürünleri ve enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz kurutulmuş meyve bazlı sürülebilir ürünler
|
|
E 961 | Neotam | 32 | Sadece enerjisi azaltılmış sürülebilir meyve veya sebze ürünleri ve enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz kurutulmuş meyve bazlı sürülebilir ürünler | |
E 962 | Aspartam-Asesülfam tuzu | 1 000 | (11)b (49) (50) | Sadece enerjisi azaltılmış sürülebilir meyve veya sebze ürünleri ve enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz kurutulmuş meyve bazlı sürülebilir ürünler |
”
17) “İşlenmiş patates ürünleri” başlıklı (04.2.6) numaralı kategoriye (E 100) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satırlar eklenmiş, aynı kategoride yer alan (E 338-452) kodlu katkı maddesine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 101 | Riboflavinler | quantum satis | Sadece kurutulmuş patates granülleri ve gevrekleri | |
E 160a | Karotenler | quantum satis | Sadece kurutulmuş patates granülleri ve gevrekleri |
”
“
E 338-452 | Fosforik asit—fosfatlar—di-,tri- ve polifosfatlar | 5000 | (1) (4) | Ön kızartma işlemi yapılarak dondurulmuş ve derin-dondurulmuş patatesler de dâhil |
”
18) “Diğer şekerlemeler, nefes tazeleyici minik şekerlemeler dahil” başlıklı (05.2) numaralı kategoride yer alan (E 960) kodlu katkı maddesine ait üçüncü, dördüncü ve beşinci satırlar ile (E 961) kodlu katkı maddesine ait beşinci satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 960 | Steviol glikozitler | 350 | (60) | Sadece şeker ilavesiz şekerlemeler
Sadece enerjisi azaltılmış sert şekerlemeler (sert şekerler ve lolipoplar) Sadece enerjisi azaltılmış yumuşak şekerlemeler (çiğnenen şekerler, meyveli yumuşak şekerler ve marshmallowlar) Sadece enerjisi azaltılmış meyan şekeri/meyan kökü şekeri Sadece enerjisi azaltılmış nuga Sadece enerjsi azaltılmış marzipan/badem ezmesi |
”
“
E 960 | Steviol glikozitler | 670 | (60) | Sadece enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yoğun aromalandırılmış tazeleyici/ferahlatıcı boğaz pastilleri |
”
“ E 960 | Steviol glikozitler | 2000 | (60) | Sadece enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz nefes tazeleyici mikro şekerlemeler |
”
“
E 961 | Neotam | 3 | Sadece enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz nişasta bazlı şekerlemeler, aroma artırıcı olarak |
”
19) “Sakız” başlıklı (05.3) numaralı kategoriye (E 951) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki katkı maddesine ait satır eklenmiş, aynı kategoride yer alan (12) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 955 | Sukraloz | 1200 | (12) | Sadece şeker veya poliol ilaveli ürünler, aroma artırıcı olarak |
”
“(12): E 950, E 951, E 955, E 957, E 959 ve E 961 kodlu gıda katkı maddelerinin sakızlarda birlikte kullanılması halinde, herbirinin maksimum kullanım miktarı oransal olarak azaltılır.”
20) “Süslemeler, kaplamalar ve dolgular, kategori 4.2.4 kapsamında yer alan meyve bazlı dolgular hariç” başlıklı (05.4) numaralı kategoriye (E 951) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere (E 952) kodlu katkı maddesine ait aşağıdaki satır eklenmiş, aynı kategoride yer alan (E 961) kodlu katkı maddesine ait ikinci satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 961 | Neotam | 3 | Sadece enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz nişasta bazlı şekerlemeler, aroma artırıcı olarak |
”
“
E 952 | Siklamik asit ve sodyum ve kalsiyum tuzları | 250 | (51) | Sadece teneke kutuda enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz aromalandırılmış sprey kremşanti
|
”
21) “Patates Gnocchi (fırınlanmış patates, yumurta, un ve çeşitli soslarla yapılan geleneksel bir İtalyan yemeği)” başlıklı (06.4.4) numaralı kategoride yer alan Grup I’e ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoriye (E 200-203) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satırlar eklenmiştir.
“
Grup I | Katkı maddeleri | Taze soğutulmuş patates gnocchi hariç
|
”
“
E 270 | Laktik asit | quantum satis | Sadece soğutulmuş taze patates gnocchi | |
E 304 | Askorbik asidin yağ asidi esterleri | quantum satis | Sadece soğutulmuş taze patates gnocchi | |
E 330 | Sitrik asit | quantum satis | Sadece soğutulmuş taze patates gnocchi | |
E 334 | Tartarik asit (L(+)-) | quantum satis | Sadece soğutulmuş taze patates gnocchi | |
E 471 | Yağ asitlerinin mono- ve digliseritleri | quantum satis | Sadece soğutulmuş taze patates gnocchi |
”
22) “Ekmek ve ekmek çeşitleri” başlıklı (07.1) numaralı kategoride yer alan (E 280-283) kodlu (Propiyonik asit- propiyonatlar) adlı katkı maddesine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoriye (E 338-452) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.
“
E 280-283 | Propiyonik asit—propiyonatlar | 3 000 | (1) (6) | Sadece hazır ambalajlı dilimli ekmek ve çavdar ekmeği |
E 280-283 | Propiyonik asit—propiyonatlar | 2 000 | (1) (6) | Sadece enerjisi azaltılmış ekmek, kısmen pişirilmiş hazır ambalajlı ekmek, hazır ambalajlı sandviç ekmeği, tortilla ve pide ve hazır ambalajlı pølsebrød, boller ve dansk flutes |
E 280-283 | Propiyonik asit—propiyonatlar | 1 000 | (1) (6) | Sadece hazır ambalajlı ekmek |
”
“
E 450 | Difosfatlar | 12000 | (4) | Sadece pizza, kiş, tart ve benzeri ürünler için baz olarak kullanılan hazır ambalajlı dondurulmuş mayalı hamurlar
|
”
23) “İşlenmemiş et” başlıklı (08.1) numaralı kategoriye ait satır yürürlükten kaldırılmıştır.
24) (08.1.1) numaralı kategori başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
08.1 | Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında tanımlanan çiğ et (hazırlanmış et karışımları hariç) |
”
25) (08.1.2) numaralı kategorinin kategori başlığı ve (E 120), (E 150a-d), (E 261), (E 262), (E 300), (E 301), (E 302), (E 325), (E 326), (E 330), (E 331), (E 332), (E 333) ve (E 338-452) kodlu katkı maddelerine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoriye numara sırasına göre aşağıdaki satırlar ile aşağıdaki dipnotlar eklenmiştir.
“
08.2 | Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında tanımlanan hazırlanmış et karışımları |
”
“
E 120 | Koşineal, Karminik asit, Karminler | 100 | (66) | Sadece kahvaltılık sosisler (breakfast sausages ), tahıl içeriği en az %6 ve
burger eti (burger meat), sebze ve/veya tahıl içeriği etin içine karışmış halde en az %4; (Bu ürünlerde et; kas ve yağ doku tamamen dağılacak şekilde kıyılır. Böylece lifler, yağ ile emülsiyon oluşturarak bu ürünlere kendine has görünümünü kazandırır), merguez tipi ürünler, salsicha fresca, mici, butifarra fresca, longaniza fresca, chorizo fresco, cevapcici ve pljeskavice |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 150a-d | Karameller | quantum satis | Sadece kahvaltılık sosisler (breakfast sausages ), tahıl içeriği en az %6 ve
burger eti (burger meat), sebze ve/veya tahıl içeriği etin içine karışmış halde en az %4; (Bu ürünlerde et; kas ve yağ doku tamamen dağılacak şekilde kıyılır. Böylece lifler, yağ ile emülsiyon oluşturarak bu ürünlere kendine has görünümünü kazandırır), merguez tipi ürünler, salsicha fresca, mici, butifarra fresca, longaniza fresca ve chorizo fresco |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 261 | Potasyum asetatlar | quantum satis | Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 262 | Sodyum asetatlar | quantum satis | Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 300 | Askorbik asit | quantum satis | Sadece gehakt;
Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 301 | Sodyum askorbat | quantum satis | Sadece gehakt;
Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 302 | Kalsiyum askorbat | quantum satis | Sadece gehakt;
Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 325 | Sodyum laktat | quantum satis | Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 326 | Potasyum laktat | quantum satis | Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 330 | Sitrik asit | quantum satis | Sadece gehakt;
Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 331 | Sodyum sitratlar | quantum satis | Sadece gehakt;
Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 332 | Potasyum sitratlar | quantum satis | Sadece gehakt;
Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 333 | Kalsiyum sitratlar | quantum satis | Sadece gehakt;
Sadece hazır ambalajlı, kıymadan elde edilen hazırlanmış et karışımları ve katkı maddeleri veya tuz dışında diğer bileşenlerin eklendiği hazırlanmış et karışımları |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
E 338-452 | Fosforik asit — fosfatlar — di — tri — ve polifosfatlar | 5 000 | (1) (4) | Sadece kahvaltılık sosisler (breakfast sausages): Bu ürünlerde et; kas ve yağ doku tamamen dağılacak şekilde kıyılır. Böylece lifler, yağ ile emülsiyon oluşturarak bu ürünlere kendine has görünümünü kazandırır; en az %4 oranında sebze ve/veya tahıl içeriği etin içine karışmış halde olan “Finnish grey salted Cristmas ham burger meat (Finlandiyaya özgü geleneksel bir ürün)”, Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraad, Bílá klobása, Vinná klobása, Sváteční klobása ve Syrová klobása
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
” “
|
”
“(7): Üretim sırasında eklenebilecek maksimum miktar, NaNO2 veya NaNO3 cinsinden ifade edilir.”
“(66): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
26) (08.2) numaralı kategoriye ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
08.3 | Et ürünleri |
”
27) (08.2.1) numaralı kategorinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoride yer alan (E 124) kodlu katkı maddelerine ait satırlar, (E 315) kodlu katkı maddesine ait ilk satır ve (E 316) kodlu katkı maddesine ait ilk satır yürürlükten kaldırılmış, (7) ve (66) numaralı dipnotlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
08.3.1 | Isıl işlem görmemiş et ürünleri |
”
“(7): Üretim sırasında eklenebilecek maksimum miktar, NaNO2 veya NaNO3 cinsinden ifade edilir.”
“(66): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
28) (08.2.2) numaralı kategorinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoride yer alan (E 316) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere (E 310-320) kodlu katkı maddesine ait aşağıdaki satır eklenmiş, (7) ve (66) numaralı dipnotlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (9) numaralı dipnottan sonra gelmek üzere (13) numaralı aşağıdaki dipnot eklenmiştir.
“
08.3.2 | Isıl işlem görmüş et ürünleri |
”
“
E 310-320
|
Gallatlar, TBHQ ve BHA | 200 | (1) (13) | Sadece kurutulmuş et |
”
“(7): Üretim sırasında eklenebilecek maksimum miktar, NaNO2 veya NaNO3 cinsinden ifade edilir.”
“(66): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
“(13): Maksimum miktar yağ cinsinden ifade edilir.”
29) (08.2.3) numaralı kategorinin başlığı, aynı kategoride yer alan (E 339) kodlu katkı maddesine ait satır ve (78) numaralı dipnot ile (80) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
08.3.3 | Et için süslemeler, kaplamalar ve kılıflar |
”
“
E 339 | Sodyum fosfatlar | 12 600 | (4) (89) | Sadece sosisler için kullanılan doğal kılıflar |
”
“(78): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 10mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
“(89): Son üründe taşınma yoluyla gelen miktar 250mg/kg’ ı geçemez.”
30) (08.2.4) numaralı kategori ile (08.2.4.1) numaralı kategorinin başlıkları ve aynı kategoride yer alan (7) ve (39) numaralı dipnotlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
08.3.4 | Nitrit ve nitratlarla ilgili özel hükümler içeren geleneksel kürlenmiş et ürünleri |
”
“
08.3.4.1 | Daldırma yöntemi ile kürlenmiş geleneksel ürünler (Nitrit ve/veya nitrat, tuz ve diğer bileşenleri içeren bir kürleme çözeltisine daldırılarak kürlenmiş et ürünleri) |
”
“(7): Üretim sırasında eklenebilecek maksimum miktar, NaNO2 veya NaNO3 cinsinden ifade edilir.”
“(39): Maksimum kalıntı miktarı, üretim prosesinin sonundaki kalıntı seviyesi, NaNO2 veya NaNO3 cinsinden ifade edilir.”
31) (08.2.4.2) numaralı kategorinin başlığı ile aynı kategoride yer alan (E 249-250) kodlu katkı maddesine ait üçüncü satır ve (39) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
08.3.4.2 | Geleneksel kuru kürlenmiş ürünler (Kuru kürleme işlemi; nitrit ve/veya nitrat, tuz ve diğer bileşenleri içeren kür karışımının et yüzeyine kuru olarak uygulanmasının ardından, stabilizasyon/olgunlaştırma periyodu ile devam eder) |
”
“
E 249-250 | Nitritler | 100 | (39) | sadece presunto, presunto da pa ve paio do lombo ve benzeri ürünler: 10 – 15 gün süren kuru kürleme işleminin ardından 30 – 45 gün stabilizasyon periyodu ve en az 2 aylık olgunlaşma periyodu uygulanır;
jamón curado, paleta curada, lomo embuchado ve cecina ve benzeri ürünler: En az 10 gün kuru kürleme ile birlikte stabilizasyon ve 45 günden fazla süren olgunlaşma periyodu uygulanır.
|
”
“(39): Maksimum kalıntı miktarı, üretim prosesinin sonundaki kalıntı seviyesi, NaNO2 veya NaNO3 cinsinden ifade edilir.”
32) (08.2.4.3) numaralı kategorinin başlığı ile aynı kategoride yer alan (7) ve (39) numaralı dipnotlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
08.3.4.3 | Diğer geleneksel kürlenmiş ürünler (Daldırma ve kuru kürleme işlemlerinin birlikte uygulandığı veya nitrit ve/veya nitratın bileşik bir ürün içerisinde yer aldığı veya kürleme çözeltisinin pişirme öncesinde ürünün içine enjekte edildiği ürünler) |
”
“(7): Üretim sırasında eklenebilecek maksimum miktar, NaNO2 veya NaNO3 cinsinden ifade edilir.”
“(39): Maksimum kalıntı miktarı, üretim prosesinin sonundaki kalıntı seviyesi, NaNO2 veya NaNO3 cinsinden ifade edilir.”
33) “İşlenmemiş yumuşakçalar ve kabuklular” başlıklı (09.1.2) numaralı kategoride yer alan (E 220-228) ve (E 586) kodlu katkı maddesine ait satırlar ile (42) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 220-228 | Kükürt dioksit—sülfitler | 150 | (3) (10) | Sadece taze, dondurulmuş ve derin dondurulmuş kabuklular ve kafadanbacaklılar; 80 adet/kg’a kadar Penaeidae, Solenoceridae
ve Aristaeidae familyasının kabukluları
|
E 220-228 | Kükürt dioksit—sülfitler | 200 | (3) (10) | Sadece 80-120 adet/kg arası Penaeidae, Solenoceridae ve Aristaeidae familyasının kabukluları
|
E 220-228 | Kükürt dioksit—sülfitler | 300 | (3) (10) | Sadece 120 adet/kg üzeri Penaeidae, Solenoceridae ve Aristaeidae familyasının kabukluları |
”
“
E 586 | 4-Heksilresorsinol | 2 | (90) | Sadece taze, dondurulmuş veya derin dondurulmuş kabuklular
|
”
“(90): Ette kalıntı olarak”
34) “İşlenmiş balık ve su ürünleri, yumuşakçalar ve kabuklular dahil” başlıklı (09.2) numaralı kategoride yer alan Grup III’e ait satır, (E 120) kodlu katkı maddesine ait ilk satır, (E 171) kodlu katkı maddesine ait üçüncü satır, (E 172) kodlu katkı maddesine ait ikinci satır, (E 200-213) kodlu katkı maddelerine ait üçüncü satır, (E 220-228) kodlu katkı maddelerine ait ikinci, üçüncü ve beşinci satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (E 104) kodlu katkı maddesine ait birinci satır, (E 110) kodlu katkı maddesine ait ikinci ve üçüncü satırlar ve (E 124) kodlu katkı maddesine ait ikinci, üçüncü ve dördüncü satırlar yürürlükten kaldırılmış olup aynı kategoriye (E 210-213) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır ile aşağıdaki dipnotlar eklenmiştir.
“
Grup III | Birlikte kullanımlarında maksimum miktar belirlenmiş olan gıda renklendiricileri | 500 | (84) | Sadece surimi ve benzeri ürünler ve somon ikameleri |
”
“
E 120 | Koşineal, Karminik asit, Karminler | 100 | (35) (85) | Sadece balık ezmesi ve kabuklu ezmesi |
”
“
E 171 | Titanyum dioksit | quantum satis | Sadece tütsülenmiş balık |
”
“
E 172 | Demir oksitler ve hidroksitler | quantum satis | Sadece tütsülenmiş balık |
”
“
E 200-213 | Sorbik asit — sorbatlar; Benzoik asit —benzoatlar | 6 000 | (1) (2) | Sadece pişmiş Crangon crangon ve Crangon vulgaris |
”
“
E 220-228 | Kükürt dioksit — sülfitler | 135 | (3) (10) | Sadece 80 adet/kg’a kadar Penaeidae, Solenoceridae
ve Aristaeidae familyasının pişmiş kabukluları |
”
“
E 220-228 | Kükürt dioksit — sülfitler | 180 | (3) (10) | Sadece 80-120 adet/kg arası Penaeidae, Solenoceridae
ve Aristaeidae familyasının pişmiş kabukluları
|
”
“
E 220-228 | Kükürt dioksit — sülfitler | 270 | (3) (10) | Sadece 120 adet/kg üzeri Penaeidae, Solenoceridae
ve Aristaeidae familyasının pişmiş kabukluları |
”
“
E 210-213 | Benzoik asit — benzoatlar | 1 500 | (1) (2) | Sadece pişmiş salamura karides |
”
“(84): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 4 mg/kg’dır. Bu hükme istisna olarak, sadece somon ikamelerinde maksimum miktar 5,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
“(85): Sadece balık ezmelerinde, E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 2 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
35) “Balık yumurtası” başlıklı (09.3) numaralı kategoride yer alan Grup III, E 104, E 110 ve E 124 kodlu katkı maddelerine ait satırlar ile (68) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı kategoriye (86) numaralı dipnot eklenmiştir.
“
Grup III | Birlikte kullanımlarında maksimum miktar belirlenmiş olan gıda renklendiricileri | 300 | (86) | Mersin balığı yumurtası (Havyar) hariç |
”
“
E 104 | Kinolin sarısı | 200 | (61) | Mersin balığı yumurtası (Havyar) hariç |
”
“
E 110 | Sunset Yellow FCF / Orange Yellow S | 200 | (61) | Mersin balığı yumurtası (Havyar) hariç |
”
“
E 124 | Ponceau 4R, Koşineal Red A | 200 | (61) | Mersin balığı yumurtası (Havyar) hariç |
”
“(68): E 123 amarant adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 10mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
“(86): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 3 mg/kg’dır. Bu hükme istisna olarak, sadece pastörize ürünler için maksimum miktar 50 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
36) “İşlenmiş yumurta ve yumurta ürünleri” başlıklı (10.2) numaralı kategoride yer alan (E 1505) kodlu katkı maddesine ait ilk satır yürürlükten kaldırılmış, (E 1505) kodlu katkı maddesine ait ikinci satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 1505
|
Trietil sitrat | quantum satis | Sadece kurutulmuş yumurta beyazı |
”
37) “Tablet formundaki sofralık tatlandırıcılar” başlıklı (11.4.3) numaralı kategoriye (E 640) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.
“
E 641 | L-lösin | 50 000 |
”
38) “Tuz” başlıklı (12.1.1) numaralı kategoride yer alan (E 530) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır ile (92) numaralı aşağıdaki dipnot eklenmiştir.
“
E 534 | Demir tartarat | 110 | (92) |
”
“(92): Kuru madde üzerinden ifade edilir.”
39) “Tuz ikameleri” başlıklı (12.1.2) numaralı kategoriye (E 338-452) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır ile aşağıdaki (92) numaralı dipnot eklenmiştir.
“
E 534 | Demir tartarat | 110 | (92) |
”
“(92): Kuru madde üzerinden ifade edilir.”
40) “Sirkeler” başlıklı (12.3) numaralı kategorinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
12.3 | Sirkeler ve seyreltik asetik asit (hacmen %4-30 oranında su ile seyreltilmiş) |
”
41) “Hardal” başlıklı (12.4) numaralı kategoriye (E 959) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır ile (46) numaralı dipnottan sonra gelmek üzere aşağıdaki (60) numaralı dipnot eklenmiştir.
“
E 960 | Steviol glikozitler | 120 | (60) |
”
“(60): Steviol eşdeğerleri olarak ifade edilir.”
42) “Soslar” başlıklı (12.6) numaralı kategoriye (60) numaralı dipnottan sonra gelmek üzere aşağıdaki dipnot eklenmiştir.
“(64): (E 104), (E 110) ve Grup III’ teki renklendiricilerin toplam miktarı, Grup III’ te belirtilen maksimum miktarı geçemez.”
43) “Küçük çocuklar için diğer gıdalar” başlıklı (13.1.4) numaralı kategoriden sonra gelmek üzere aşağıdaki tablo eklenmiş, mevcut (13.2) ve (13.3) kategori numaraları (13.3) ve (13.4) olarak teselsül ettirilmiştir.
“
Kategori Numarası | E-kodu | Adı | Maksimum miktar (mg/lt veya mg/kg) | Dipnotlar | Sınırlamalar/İstisnalar |
13.1.5 | Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde tanımlanan bebekler ve küçük çocuklar için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar/ Bebekler için özel formüller | ||||
13.1.5.1 | Bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve bebekler için özel formüller | ||||
13.1.1 ve 13.1.2 numaralı kategorilerde izin verilen katkı maddeleri kullanılabilir. | |||||
E 170 | Kalsiyum karbonat | quantum satis | |||
E 304(i) | L-askorbil palmitat | 100 | |||
E 331 | Sodyum sitratlar | quantum satis | |||
E 332 | Potasyum sitratlar | quantum satis | |||
E 333 | Kalsiyum sitratlar | quantum satis | |||
E 338 | Fosforik asit | 1 000 | (1) (4) | Sadece pH ayarlaması için | |
E 339 | Sodyum fosfatlar | 1 000 | (1) (4) (20) | ||
E 340 | Potasyum fosfatlar | 1 000 | (1) (4) (20) | ||
E 341 | Kalsiyum fosfatlar | 1 000 | (1) (4) (20) | ||
E 401 | Sodyum aljinat | 1 000 | 4. aydan itibaren kullanılabilen, metabolik bozukluklar ve tüple beslenme için gereksinim duyulan uyarlanmış kompozisyona sahip özel gıda ürünlerinde | ||
E 405 | Propan-1, 2-diol aljinat | 200 | 12. aydan itibaren kullanılabilen, inek sütü intoleransı olan veya doğuştan gelen metabolizma bozukluklukları olan küçük çocuklar için amaçlanan özel diyetlerde | ||
E 410 | Locust bean gum / Keçiboynuzu gamı | 10 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, mide özofagus reflünün azalması için amaçlanan ürünlerde | ||
E 412 | Guar gam
|
10 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, hidrolize protein, peptid veya aminoasit içeren sıvı formüle sahip ürünlerde | ||
E 415 | Ksanthan gum | 1 200 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, gastrointestinal sistem bozukluğu olan, protein emiliminde bozukluk olan veya doğuştan metabolizma bozukluğu olan hastalar için kullanılan aminoasit veya peptid bazlı ürünlerde | ||
E 440 | Pektinler | 10 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, gastro-intestinal bozukluk durumlarında kullanılan ürünlerde | ||
E 466 | Sodyum karboksi metil selüloz, Selüloz gam | 10 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, metabolik bozukluklarda diyet yönetimine yönelik üretilen ürünlerde | ||
E 471 | Yağ asitlerinin mono- ve digliseritleri | 5 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen özel diyetlerde, özellikle proteinden yoksun diyetler için | ||
E 472c | Yağ asitlerinin mono- ve digliseritlerinin sitrik asit esterleri | 7 500 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, sadece toz formunda satılan gıdalarda | ||
E 472c | Yağ asitlerinin mono- ve digliseritlerinin sitrik asit esterleri | 9 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, sadece sıvı formda satılan gıdalarda | ||
E 473 | Yağ asitlerinin sukroz esterleri | 120 | Sadece hidrolize protein, peptid veya aminoasit içeren ürünlerde | ||
E 500 | Sodyum karbonatlar | quantum satis | Sadece kabartma ajanı olarak | ||
E 501 | Potasyum karbonatlar | quantum satis | Sadece kabartma ajanı olarak | ||
E 507 | Hidroklorik asit | quantum satis | Sadece kabartma ajanı olarak | ||
E 524 | Sodyum hidroksit | quantum satis | Sadece pH ayarlaması için | ||
E 525 | Potasyum hidroksit | quantum satis | Sadece pH ayarlaması için | ||
E 526 | Kalsiyum hidroksit | quantum satis | Sadece pH ayarlaması için | ||
E 1450 | Nişasta sodyum oktenil suksinat | 20 000 | Sadece bebek formüllerinde ve devam formüllerinde | ||
(1): Katkı maddeleri tek başına veya birlikte kullanılabilir. | |||||
(4): Maksimum miktar P2O5 cinsinden ifade edilir. | |||||
(20): E 339, E 340 ve E 341 adlı katkı maddelerinin tek başına veya birlikte kullanılmasına izin verilir. | |||||
13.1.5.2 | Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde tanımlanan bebekler ve küçük çocuklar için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar | ||||
E 270, E 333, E 341 hariç; 13.1.2 ve 13.1.3 numaralı kategorilerde izin verilen katkı maddeleri kullanılabilir. | |||||
E 401 | Sodyum aljinat | 1 000 | 4. aydan itibaren kullanılabilen, metabolik bozukluklar ve tüple beslenme için gereksinim duyulan uyarlanmış kompozisyona sahip özel gıda ürünlerinde | ||
E 405 | Propan-1, 2-diol aljinat | 200 | 12. aydan itibaren kullanılabilen, inek sütü intoleransı olan veya doğuştan gelen metabolizma bozukluklukları olan küçük çocuklar için amaçlanan özel diyetlerde | ||
E 410 | Locust bean gum / Keçiboynuzu gamı | 10 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, mide özofagus reflünün azalması için amaçlanan ürünlerde | ||
E 412 | Guar gam | 10 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, hidrolize protein, peptid veya aminoasit içeren sıvı formüle sahip ürünlerde | ||
E 415 | Ksanthan gam | 1 200 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, gastrointestinal sistem bozukluğu olan, protein emiliminde bozukluk olan veya doğuştan metabolizma bozukluğu olan hastalar için kullanılan aminoasit veya peptid bazlı ürünlerde | ||
E 440 | Pektinler | 10 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, gastro-intestinal bozukluk durumlarında kullanılan ürünlerde | ||
E 466 | Sodyum karboksi metil selüloz, Selüloz gam | 10 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, metabolik bozukluklarda diyet yönetimine yönelik üretilen ürünlerde | ||
E 471 | Yağ asitlerinin mono- ve digliseritleri | 5 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen özel diyetlerde, özellikle proteinden yoksun diyetler için | ||
E 472c | Yağ asitlerinin mono- ve digliseritlerinin sitrik asit esterleri | 7 500 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, sadece toz formunda satılan gıdalarda | ||
E 472c | Yağ asitlerinin mono- ve digliseritlerinin sitrik asit esterleri | 9 000 | Doğuştan itibaren kullanılabilen, sadece sıvı formda satılan gıdalarda | ||
E 473 | Yağ asitlerinin sukroz esterleri | 120 | Sadece hidrolize protein, peptid veya aminoasit içeren ürünlerde | ||
E 1450 | Nişasta sodyum oktenil suksinat | 20 000 | |||
13.2 | Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde tanımlanan özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar (13.1.5) numaralı kategoride belirtilenler hariç) | ||||
Bu kategoride bulunan ürünler, ilgili gıda kategorilerinde izin verilen katkı maddelerini de içerebilir. | |||||
Grup I | Katkı maddeleri | ||||
Grup II | Quantum satis prensibine göre kullanımına izin verilen gıda renklendiricileri | quantum satis | |||
Grup III | Birlikte kullanımlarında maksimum miktar belirlenmiş olan gıda renklendiricileri | 50 | (88) | ||
Grup IV | Polioller | quantum satis | |||
E 104 | Kinolin sarısı | 10 | (61) | ||
E 110 | Sunset Yellow FCF/Orange Yellow S | 10 | (61) | ||
E 124 | Ponzo 4R, Koşineal Red A | 10 | (61) | ||
E 160d | Likopen | 30 | |||
E 200-213 | Sorbik asit— sorbatlar; Benzoik asit—benzoatlar | 1 500 | (1) (2) | ||
E 338-452 | Fosforik asit — fosfatlar — di-, tri- ve polifosfatlar | 5 000 | (1) (4) | ||
E 405 | Propan-1,2-diol aljinat | 1 200 | |||
E 406 | Agar | quantum satis | Sadece tablet ve kaplanmış tablet formundaki gıdalarda | ||
E 432-436 | Polisorbatlar | 1 000 | (1) | ||
E 473-474 | Yağ asirlerinin sukrozesterleri— sukrogliseritler | 5 000 | (1) | ||
E 475 | Yağ asitlerinin poligliserol esterleri | 5 000 | |||
E 477 | Yağ asitlerinin propan-1,2-diol esterleri | 1 000 | |||
E 481-482 | Stearol-2-laktilatlar | 2 000 | (1) | ||
E 491-495 | Sorbitan esterler | 5 000 | (1) | ||
E 950 | Asesulfam K | 450 | |||
E 951 | Aspartam | 1 000 | |||
E 952 | Siklamik asit ve sodyum ve kalsiyum tuzları | 400 | (51) | ||
E 954 | Sakkarin ve sodyum, potasyum ve kalsiyum tuzları | 200 | (52) | ||
E 955 | Sukraloz | 400 | |||
E 959 | Neohesperidin DC | 100 | |||
E 960 | Steviol glikozitler | 330 | (60) | ||
E 961 | Neotam | 32 | |||
E 962 | Aspartam-Asesülfam tuzu | 450 | (11)a (49) (50) | ||
E 960 | Advantam | 10 | |||
(1): Katkı maddeleri tek başına veya birlikte kullanılabilir. | |||||
(2): Maksimum miktar, bu maddelerin toplamı için geçerlidir ve bu miktarlar serbest asit cinsinden ifade edilir. | |||||
(4): Maksimum miktar P2O5 cinsinden ifade edilir. | |||||
(11): Limitler (a) asesülfam K eşdeğeri veya (b) Aspartam eşdeğeri olarak ifade edilir. | |||||
(49): Aspartam- asesülfam tuzu için maksimum kullanım miktarı, bunun ana bileşenleri olan Aspartam (E 951) ve asesülfam-K (E 950)’nın maksimum kullanım miktarlarına göre belirlenir. | |||||
(50): Hem E 951 hem de E 950 ’nin miktarları, Aspartam- asesülfam tuzunun tek başına veya E 951 ve E 950 ile birlikte kullanım miktarından fazla olamaz. | |||||
(51): Maksimum kullanım miktarları serbest asit cinsinden ifade edilir. | |||||
(52): Maksimum kullanım miktarları serbest imid cinsinden ifade edilir. | |||||
(60): Steviol eşdeğerleri olarak ifade edilir. | |||||
(61): (E 104), (E 110), (E 124) ve Grup III’ teki renklendiricilerin toplam miktarı, Grup III’ te belirtilen maksimum miktarı geçemez. | |||||
(88): Sadece ısıl işlem görmüş sıvı gıdalarda; E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 3mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz. |
”
44) “Aromalandırılmış içecekler” başlıklı (14.1.3) numaralı kategoride yer alan Grup I’ e ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoriye (E 962) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere (E 968) kodlu katkı maddesine ait aşağıdaki satır eklenmiştir.
“
Grup I | Katkı maddeleri | E 420, E 421, E 953, E 965, E 966 ve E 967 kullanılamaz.
Bu gıda kategorisi altında özellikle belirtilmedikçe, E 968 kullanılamaz. |
”
“
E 968 | Eritritol | 16 000 | Sadece enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz ürünler, sadece aroma artırıcı olarak |
”
45) “Diğerleri” başlıklı (14.1.4.2) numaralı kategoriye (E 491-495) kodlu katkı maddelerine ait satırdan sonra gelmek üzere (E 960) kodlu katkı maddesine ait aşağıdaki satırlar ile (60) ve (93) aşağıdaki dipnotlar eklenmiştir.
“
E 960 | Steviol glikozitler | 30 | (60) (93) | Sadece enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz kahve, çay ve bitkisel infüzyon içecekleri
|
E 960 | Steviol glikozitler | 30 | (60) (93) | Sadece enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz aromalandırılmış hazır kahve ve hazır cappuccino ürünleri
|
E 960 | Steviol glikozitler | 20 | (60) (93) | Sadece enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz malt bazlı ve çikolata/cappuccino aromalı içecekler
|
”
“(60): Steviol eşdeğerleri olarak ifade edilir.”
“(93) : Maksimum miktar içime hazır ürünlere (tenekedeki içecekler gibi) ve bunların karışımlarına ve hazırlandıktan sonra konsantrelere ve tüketime hazır ürünlere uygulanır. “
46) “Türk Gıda Kodeksi – Şarap Tebliği’nde tanımlanan şarap ve diğer ürünler / Alkolsüz şarap benzeri ürünler” başlıklı (14.2.2) numaralı kategoride (E 220-228) kodlu katkı maddesine ait dördüncü satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 220 – 228
|
Kükürt dioksit — sülfitler | 200 | Sadece beyaz ve roze şarap (şeker oranı 5g/L’ den az olanlar) |
”
47) “Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği’nde tanımlanan distile alkollü içkiler” başlıklı (14.2.6) numaralı kategoride yer alan Grup II, Grup III, E 104, E 110, E 123, E 124 ve E 150a-d’ye ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoriye aşağıdaki dipnot eklenmiştir.
“
Grup II | Quantum satis prensibine göre kullanımına izin verilen gıda renklendiricileri | quantum satis | Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde yer alan Distile Alkollü İçki Kategorilerinin Tanımları ve Özellikleri başlıklı EK-1’de tanımlanan;
Rom, Viski / whisky / whiskey, Tahıl distilat içkisi, Şarap distilatı, Brendi / Brandy / Weinbrand, Üzüm cibresi distilat içkisi / üzüm cibresi, Meyve cibresi distilat içkisi, Kuru üzüm distilat içkisi / kuru üzüm brendisi / raisin brandy, Meyve brendisi, Elma şarabı distilat içkisi/cider spirit-armut şarabı distilat içkisi/perry spirit, Bal Distilat İçkisi, Hefebrand veya tortu distile içkisi, Bierbrand veya eau de vie de biere, Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisi, Meyve alkola içkileri, Geist (kullanılan hammadde veya meyvenin ismi ile), London Cin, Sambuca, Maraschino veya Marrasquino, Mistra hariç |
|
Grup III | Birlikte kullanımlarında maksimum miktar belirlenmiş olan gıda renklendiricileri | 200 | (87) | Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde yer alan Distile Alkollü İçki Kategorilerinin Tanımları ve Özellikleri başlıklı EK-1’de tanımlanan;
Rom, Viski / whisky / whiskey, Tahıl distilat içkisi, Şarap distilatı, Brendi / Brandy / Weinbrand, Üzüm cibresi distilat içkisi / üzüm cibresi, Meyve cibresi distilat içkisi, Kuru üzüm distilat içkisi / kuru üzüm brendisi / raisin brandy, Meyve brendisi, Elma şarabı distilat içkisi/cider spirit-armut şarabı distilat içkisi/perry spirit, Bal Distilat İçkisi, Hefebrand veya tortu distile içkisi, Bierbrand veya eau de vie de biere, Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisi, Meyve alkola içkileri, Geist (kullanılan hammadde veya meyvenin ismi ile), London Cin, Sambuca, Maraschino veya Marrasquino, Mistra hariç |
E 104 | Kinolin sarısı | 180 | (61) | Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde yer alan Distile Alkollü İçki Kategorilerinin Tanımları ve Özellikleri başlıklı EK-1’de tanımlanan;
Rom, Viski / whisky / whiskey, Tahıl distilat içkisi, Şarap distilatı, Brendi / Brandy / Weinbrand, Üzüm cibresi distilat içkisi / üzüm cibresi, Meyve cibresi distilat içkisi, Kuru üzüm distilat içkisi / kuru üzüm brendisi / raisin brandy, Meyve brendisi, Elma şarabı distilat içkisi/cider spirit-armut şarabı distilat içkisi/perry spirit, Bal Distilat İçkisi, Hefebrand veya tortu distile içkisi, Bierbrand veya eau de vie de biere, Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisi, Meyve alkola içkileri, Geist (kullanılan hammadde veya meyvenin ismi ile), London Cin, Sambuca, Maraschino veya Marrasquino, Mistra hariç |
E 110 | Sunset Yellow FCF / Orange Yellow S | 100 | (61) | Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde yer alan Distile Alkollü İçki Kategorilerinin Tanımları ve Özellikleri başlıklı EK-1’de tanımlanan;
Rom, Viski / whisky / whiskey, Tahıl distilat içkisi, Şarap distilatı, Brendi / Brandy / Weinbrand, Üzüm cibresi distilat içkisi / üzüm cibresi, Meyve cibresi distilat içkisi, Kuru üzüm distilat içkisi / kuru üzüm brendisi / raisin brandy, Meyve brendisi, Elma şarabı distilat içkisi/cider spirit-armut şarabı distilat içkisi/perry spirit, Bal Distilat İçkisi, Hefebrand veya tortu distile içkisi, Bierbrand veya eau de vie de biere, Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisi, Meyve alkola içkileri, Geist (kullanılan hammadde veya meyvenin ismi ile), London Cin, Sambuca, Maraschino veya Marrasquino, Mistra hariç |
E 123 | Amarant | 30 | Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde yer alan Distile Alkollü İçki Kategorilerinin Tanımları ve Özellikleri başlıklı EK-1’de tanımlanan;
Rom, Viski / whisky / whiskey, Tahıl distilat içkisi, Şarap distilatı, Brendi / Brandy / Weinbrand, Üzüm cibresi distilat içkisi / üzüm cibresi, Meyve cibresi distilat içkisi, Kuru üzüm distilat içkisi / kuru üzüm brendisi / raisin brandy, Meyve brendisi, Elma şarabı distilat içkisi/cider spirit-armut şarabı distilat içkisi/perry spirit, Bal Distilat İçkisi, Hefebrand veya tortu distile içkisi, Bierbrand veya eau de vie de biere, Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisi, Meyve alkola içkileri, Geist (kullanılan hammadde veya meyvenin ismi ile), London Cin, Sambuca, Maraschino veya Marrasquino, Mistra hariç |
|
E 124 | Ponzo 4R, Koşineal Red A | 170 | (61) | Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde yer alan Distile Alkollü İçki Kategorilerinin Tanımları ve Özellikleri başlıklı EK-1’de tanımlanan;
Rom, Viski / whisky / whiskey, Tahıl distilat içkisi, Şarap distilatı, Brendi / Brandy / Weinbrand, Üzüm cibresi distilat içkisi / üzüm cibresi, Meyve cibresi distilat içkisi, Kuru üzüm distilat içkisi / kuru üzüm brendisi / raisin brandy, Meyve brendisi, Elma şarabı distilat içkisi/cider spirit-armut şarabı distilat içkisi/perry spirit, Bal Distilat İçkisi, Hefebrand veya tortu distile içkisi, Bierbrand veya eau de vie de biere, Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisi, Meyve alkola içkileri, Geist (kullanılan hammadde veya meyvenin ismi ile), London Cin, Sambuca, Maraschino veya Marrasquino, Mistra hariç |
E 150a-d | Karameller | quantum satis | Meyve brendisi, Meyve alkola içkileri, Geist (kullanılan hammadde veya meyvenin ismi ile), London Cin, Sambuca, Maraschino veya Marrasquino, Mistra hariç.
Viski, whisky, whiskey sadece E 150a içerebilir. |
”
“(87): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
48) “Aromatize şaraplar” başlıklı (14.2.7.1) numaralı kategoride yer alan Grup II’ye ait satır, Grup III’e ait satır, (E 104) kodlu katkı maddesine ait ikinci satır, (E 110) kodlu katkı maddesine ait birinci satır, (E 124) kodlu katkı maddesine ait birinci satır ve (E 160d) kodlu katkı maddesine ait satır yürürlükten kaldırılmış, aynı kategoride yer alan (E 120) ve (E 150a-d) kodlu katkı maddesine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı kategoriye (E 160d) kodlu katkı maddesinden sonra gelmek üzere (E 163) kodlu katkı maddesine ait aşağıdaki satır ile aşağıdaki dipnot eklenmiştir.
“
E 120 | Koşineal, Karminik asit, Karminler | 100 | (26) (27) (87) | Sadece americano, bitter vino |
”
“
E 150a-d | Karameller | quantum satis |
”
“
E 163 | Antosiyaninler | quantum satis | Sadece americano |
”
“(87): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
49) “Aromatize şarap bazlı içkiler” başlıklı (14.2.7.2) numaralı kategoride yer alan Grup II, Grup III ve (E 160d) kodlu katkı maddesine ait satırlar yürürlükten kaldırılmış, aynı kategoride yer alan (E 104), (E 110), (E 120), (E 124), (E 150a-d) kodlu katkı maddesine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı kategoriye aşağıdaki dipnot eklenmiştir.
“
E 104 | Kinolin sarısı | 50 | (61) | Sadece bitter soda |
”
“
E 110 | Sunset Yellow FCF/Orange Yellow S | 50 | (61) | Sadece bitter soda |
”
“
E 120 | Koşineal, Karminik asit, Karminler | 100 | (28) (87) | Sadece bitter soda |
”
“
E 124 | Ponceau 4R, Koşineal Red A | 50 | (61) | Sadece bitter soda |
”
“
E 150a-d | Karameller | quantum satis | sangria, clarea, zürra hariç |
”
“(87): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
50) “Aromatize şarap bazlı kokteyller” başlıklı (14.2.7.3) numaralı kategoride yer alan Grup III’e ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoriye aşağıdaki dipnot eklenmiştir. “
Grup III | Birlikte kullanımlarında maksimum miktar belirlenmiş olan gıda renklendiricileri | 200 | (87) |
”
“(87): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
51) “Alkolsüz içecekler ile alkollü içkilerin karışımlarını içeren diğer alkollü içkiler ve %15’ten az alkol içeren distile alkollü içkiler” başlıklı (14.2.8) numaralı kategoride yer alan Grup III’e ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; aynı kategoriye aşağıdaki dipnot eklenmiştir.
“
Grup III | Birlikte kullanımlarında maksimum miktar belirlenmiş olan gıda renklendiricileri | 200 | (87) | sadece %15’ ten az alkol içeren alkollü içkiler ve nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe ve aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe |
”
“(87): E 120 koşineal, karminik asit, karminler adlı renklendiriciden hazırlanan alüminyum laklardan gelen alüminyum için maksimum miktar 1,5 mg/kg’dır. Diğer alüminyum laklar kullanılamaz.”
52) “Kapsüller ve tabletler ve benzeri ürünleri içeren katı formdaki takviye edici gıdalar, çiğnenebilir formda olanlar hariç” başlıklı (17.1) numaralı kategoride yer alan (E 900) kodlu katkı maddesine ait satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı kategoriye (E 1208) kodlu katkı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiş, (79) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 900 | Dimetil polisiloksan | 10 | (91) | Sadece efervesan tablet formundaki takviye edici gıdalar |
”
“
E 1209 | Polivinil alkol-polietilen glikol-aşılı-kopolimer
|
100 000 |
”
“(91): Maksimum miktar, 200 ml suyla çözüldükten sonra tüketime hazır olan çözünmüş takviye edici gıdalara uygulanır.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-III’ün;
- a) Bölüm 2 – Gıda katkı maddelerinde kullanılan taşıyıcılar dışındaki gıda katkı maddeleri başlıklı tablosunda aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
1) (E 551) kodlu katkı maddesine ait ilk satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.
“
E 551 | Silikon dioksit | Preparatlarda 30 000 mg/kg | Biberiye ekstraktlarının (E 392) kuru toz formu |
”
2) (E 551) kodlu katkı maddesine ait üçüncü satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.
“
E 551 | Silikon dioksit | Preparatlarda 5 000 mg/kg | E 1209 Polivinil alkol-polietilen glikol-aşılı-kopolimer |
”
3) (E 903) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satırlar eklenmiştir.
“
E 943a | Bütan | Son üründe 1 mg/kg | EK-II Bölüm C’de yer alan Grup II ve Grup III’ teki renklendirici preparatları
(sadece profesyonel kullanımlar için) |
E 943b | İzobütan | Son üründe 1 mg/kg | EK-II Bölüm C’de yer alan Grup II ve Grup III’ teki renklendirici preparatları
(sadece profesyonel kullanımlar için) |
E 944 | Propan | Son üründe 1 mg/kg | EK-II Bölüm C’de yer alan Grup II ve Grup III’ teki renklendirici preparatları
(sadece profesyonel kullanımlar için) |
”
- b) Bölüm 4 – Gıda aroma vericilerinde taşıyıcılar dahil gıda katkı maddeleri başlıklı tablosunda (E 423) kodlu katkı maddesine ait satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“
E 423 | Gam arabikle modifiye edilmiş oktenil süksinik asit | 03: ‘Yenilebilir buzlar ve Dondurma’,
07.2: ‘Hafif Fırıncılık Ürünleri’, 08.3: ‘İşlenmiş et, sadece işlenmiş kanatlı ürünleri’, 09.2: ‘İşlenmiş balık ve su ürünleri, yumuşakçalar ve kabuklular dahil’, 16: ‘Tatlılar; kategori 1, 3 ve 4 kapsamında yer alan ürünler hariç’ kategorilerinde kullanılan aroma vericilerin yağ emülsiyonlarında |
Son üründe 500 mg/kg |
14.1.3: ‘Aromalandırılmış içecekler’ kategorisi kapsamında bulunan sadece meyve suyu içermeyen aromalandırılmış içecekler ve meyve suyu içeren gazlı aromalandırılmış içeceklerde ve
14.2: ‘Alkollü içkiler, alkolsüz ve düşük alkollü içkiler dahil’ kategorilerinde kullanılan aroma vericilerin yağ emülsiyonlarında |
Son üründe 220 mg/kg | ||
05.1: ‘“Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliği” ile “Türk Gıda Kodeksi Çikolata ve Çikolata Ürünleri Tebliği” kapsamında yer alan kakao ve çikolata ürünleri’ ;
05.2: ‘Diğer şekerlemeler, nefes tazeleyici minik şekerlemeler dahil’; 05.4: ‘Süslemeler, kaplamalar ve dolgular, (4.2.4) numaralı kategori kapsamında yer alan meyve bazlı dolgular hariç’; 06.3: ‘Kahvaltılık tahıllar’; kategorilerinde kullanılan aroma vericilerin yağ emülsiyonlarında |
Son üründe 300 mg/kg | ||
01.7.5: ‘İşlenmiş peynir’ kategorisinde kullanılan aroma vericilerin yağ emülsiyonlarında | Son üründe 120 mg/kg | ||
05.3: ‘Sakız’ kategorisinde kullanılan aroma vericilerin yağ emülsiyonlarında | Son üründe 60 mg/kg | ||
01.8: ‘Süt analogları, içecek beyazlatıcıları dahil’;
04.2.5: ‘Reçel, jöle ve marmelatlar ve benzer ürünler’; 04.2.5.4: ‘Sert kabuklu meyvelerin ezmeleri ve sürülebilir ürünleri’; 08.3: ‘İşlenmiş et’; 12.5: ‘Çorbalar ve et suları’, 14.1.4.2: ‘Diğerleri’, kategorisi kapsamında yer alan sadece instant kahve ve çay ve tahıl bazlı tüketime hazır yemeklerde kullanılan aroma vericilerin yağ emülsiyonlarında |
Son üründe 240 mg/kg | ||
10.2: ‘İşlenmiş yumurta ve yumurta ürünleri’ kategorisinde kullanılan aroma vericilerin yağ emülsiyonlarında | Son üründe 140 mg/kg | ||
12.6: ‘Soslar’ kategorisi kapsamında yer alan tatlı soslar ve genellikle et suları ile hazırlanan soslar
14.1.2: ‘Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği’nde tanımlanan meyve nektarları ve benzeri ürünler, Sebze nektarları ve benzeri ürünler’ 14.1.3: ‘Aromalandırılmış içecekler’ kategorisi kapsamında bulunan sadece meyve suyu içeren gazsız aromalandırılmış içecekler kategorilerinde kullanılan aroma vericilerin yağ emülsiyonlarında |
Son üründe 400 mg/kg | ||
15 : ‘Tüketime hazır tuzlu / baharatlı hafif yiyecekler ve atıştırmalıklar’ kategorisinde kullanılan aroma vericilerin yağ emülsiyonlarında | Son üründe 440 mg/kg |
”
- c) “Besin öğelerinde kullanılan gıda katkı maddeleri” başlıklı Bölüm 5’in “Ek II Bölüm E’nin 13.1’inde bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması amaçlanan besin öğelerine eklenen gıda katkı maddeleri” başlıklı Kısım B adlı tablosuna (E 440) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.
“
E 466 | Sodyum karboksi metil selüloz, Selüloz gam | Besin öğesi preparatlarında kullanımında, Ek II Bölüm E’ nin 13.1’inde yer alan gıdalardaki maksimum miktarı aşmamak koşuluyla | Tüm besin öğeleri | Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde tanımlanan bebek ve küçük çocuklar için özel beslenme amaçlı gıdalarda |
”
ç) Bölüm 6’da yer alan Aljinik asit—aljinatlar başlıklı Tablo 7’de yer alan (E 403) kodlu katkı maddesine ait satırdan sonra gelmek üzere aşağıdaki katkı maddesi eklenmiştir.
“
E 404 | Kalsiyum aljinat |
”
MADDE 5– Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “1/7/2017” ibaresi “31/12/2017” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Uyum zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2017 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uyarlar.
(2) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 31/12/2017 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler ve bu ürünleri içeren gıdalar 31/12/2018 tarihine kadar piyasada bulunabilir.”
MADDE 7 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin | |
Tarihi | Sayısı |
30/6/2013 | 28693 |
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğim Yayımlandığı Resmi Gazete’nin | |
Tarihi | Sayısı |
24/11/2014 | 29185 |
16/7/2016 |
29772 |