Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan “Önümüzdeki Şubat ve Mart ayı fındık için en riskli aylar. Üretici sigorta yaparak ürününü güvence altına alırsa rahat bir dönem geçirir” dedi.
Türkiye’nin en önemli ihraç ürünlerinden olan fındık son yıllarda yaşadığı olumsuzluklar üreticinin belini bükmeye başladı. Son 4 yıldır külleme hastalığıyla mücadele eden fındık, yaşadığı rekolte düşüklüğü ve fiyat dengesizliği üreticiyi bahçelerden soğutuyor. Uzmanlar ise üreticinin bahçesine daha çok sahip çıkması gerektiğini ve fındıkta devlet destekli tarım sigortası için poliçe başvurularını bir an evvel yapması gerektiğini söylüyor.
YÜZDE 50’SİNİ DEVLET KARŞILIYOR
Başvuruların devam ettiğini belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticileri ürünlerini olası bir doğal afete karşı güvence altına alması için uyardı. Sigorta bedelinin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığını hatırlatan Karan, üreticilerin don, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, sel ve su baskını gibi doğal afetlere karşı mutlaka devlet destekli tarım sigortası yaptırması gerektiğini kaydetti.
‘ŞUBAT VE MART ÇOK RİSKLİ’
Üreticilere, “İşinizi şansa bırakmayın, tarım sigortası yaptırın” çağrısıyla seslenen Karan, “Şu anda bahçelerimizde fındığın ilk nişanesi olan karanfiller açmış durumda. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Önümüzdeki Şubat ve Mart ayı fındık için en riskli aylar. Bugünden ürünümüzü güvence altına alırsak rahat bir dönem geçirmiş oluruz. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerimiz Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) yetkili kıldığı sigorta acentelerine giderek poliçe başvurusunda bulunabilirler” dedi.
SON TARİH 5 MART 2017
Tarım sigortası için son poliçe başvuru tarihinin 5 Mart 2017 olduğunu belirten Karan üreticilere şu uyarıda bulundu: “Sigorta yaptıracak olan üreticilerimiz son günü beklemeden ürünlerini sigortalatsın çünkü teminat süresi poliçe başvuru tarihinden 7 gün sonra yürürlüğe giriyor. Bir de üreticilerimizin sigorta yaptırmadan önce bahçelerini dolaşarak karanfil sayısına göre ocak başı tahmini fındık miktarını belirleyerek sigorta yaptırırsa kendi menfaatlerine olur.”
Kaynak: Posta Gazetesi