Yıldızlar, Düşünülenden Daha Hızlı Oluşuyor Olabilir

Çin’in FAST süper teleskobu, yıldızlararası manyetik alanlar hakkında şaşırtıcı bir keşif yaptı.

Çin’in süper dev radyo teleskopunu kullanan bilim adamları tarafından yapılan yeni bir araştırma, yıldızların beklenenden çok daha hızlı doğabileceğini buldu. Çinli gökbilimciler , Lynds 1544 adlı bir moleküler bulutun içindeki manyetik alanı araştırmak için dünyanın en büyük radyo-teleskopu olan Beş yüz metrelik Diyaframlı Küresel Teleskop’u (FAST) kullandılar. Yaklaşık 450 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Toros takımyıldızında yer almakta olan Lynds 1544, bir yıldız üretmenin eşiğinde göründüğü için, bilim adamlarının gözünde büyüleyici bir yere sahip.

Gökbilimciler , 2020’de feci bir şekilde çökmeden önce, Porto Riko’daki devasa bir radyo teleskopu olan Arecibo Gözlemevi’ni kullanarak, doğmakta olan proto yıldızın bulunduğu bulutun en yoğun kısmındaki manyetik alanı daha önce ölçmüştü. Ayrıca bulutun daha ince bölgelerini de araştırdılar.

Ölçümler bu, manyetik alanın çökmekte olan maddeyi tutacak kadar güçlü olmadığı ve nükleer füzyonun, daha yoğun malzeme topunun içinde önceden beklenenden çok daha hızlı tutuşacağı anlamına gelir. Nükleer füzyon, güneşimiz de dahil olmak üzere yaşayan yıldızlara güç veren fiziksel bir reaksiyon tipidir ve sonucunda muazzam bir enerji açığa çıkar.

Araştırmayı yöneten FAST’ın baş bilim adamı Di Li “Standart teori işe yaradıysa, bulut yoğunluğundaki 100 kat artışa direnmek için manyetik alanın çok daha güçlü olması gerekir. ancak böyle bir şey olmadı” dedi.

Bulgu, yıldız oluşumu teorisinde devrim yaratabilir, ancak bilim adamları, diğer yıldız oluşturan bulutların ölçümlerinin önce benzer sonuçlar vermesi gerektiği konusunda uyarıyorlar.

Araştırmaya dahil olmayan Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü’nden Paola Caselli, Science’a verdiği demeçte, “Diğer gaz bulutlarında durumun böyle olduğu kanıtlanırsa, yıldız oluşum topluluğu için devrim niteliğinde olacaktır.”

Bu Yazıyı Paylaşın