Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya göre çocuklardaki en yaygın kanser tipi olan akut lenfoblastik lösemi (ALL) çocuğun ilk yılında maruz kaldığı bir enfeksiyon nedeniyle genetik mutasyon geçirmesinden kaynaklanıyor. Yeni araştırmada bu hastalığın engellenebilir olduğu belirtiliyor.
2000 çocukta 1 çocukta görülen kanser tipi zengin ülkelerde % 1 arttı. Bilim insanları akut lenfoblastik lösemide(ALL) bazı genetik faktörler olduğunu bilse de, bu araştırma ile bu yıkıcı kanser türlerine dair somut deliller sunuluyor.
“Hayatımın 40 yılın çocukluk lösemini araştırmakla geçirdim, gün geçtikçe bu kanserin biyolojisini ve tedavisini anlamada büyük aşama kaydetti – bugün vakaların % 90ını tedavi edebiliyoruz. Her zaman bilgimizde büyük bir boşluk yaratan bir şeyin olduğunu düşünürdüm, ve çocukların nasıl lösemi olduğunu ve bu kanserin nasıl engellenebileneceğini araştırdım,” Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nden yazar Mel Greaves.
Greaves kanserim nasıl oluştuğunu anlamak için geniş çaplı bir tarama yaptı.
Araştırmada rahimde nasıl bir genetik değişiklik oluşarak lösemik klon adı verilen yapıya dönüştüğü tartışıldı.
İlk yıl içinde bazı mikropları eksikliği vücudun biyolojik tehditlere karşı nasıl savaşması gerektiğini engelliyor.
Son olarak az sayıda vakada yaygın bir enfeksiyonun ikinci bir mutasyonu tetikleyerek, akut lenfoblastik lösemiye neden oluyor.
“Bu araştırmada ALL’nin belirgin biyolojik bir nedeni olduğu güçlü sebeplerle savunuluyor ve bağışıklık sistemi hazır olmayan çocuklardaki enfeksiyonlar tarafından tetiklendiği öne sürülüyor,” diyor Greaves.
Aşı Geliştirilebilir
Ayrıca bu araştırma ile lösemiye neden olan elektromanyetik dalgalar veya kirlilik gibi maruziyetlerine dair mitler çürütülüyor.Hayvan çalışmalarının mikroplardan uzak yetiştirilen hayvanların enfeksiyonla karşılaştığında lösemi geliştirdikleri gösterildi.
Ayrıca araştırmalar anneleri tarafından emzirilen çocukların , kreşe giden çocukların veya daha büyük kardeşleri olan çocuklarda lösemi riskinin daha az olduğunu gösteren araştırmalar incelendi.
Özellikle Greaves bu bilgiler sayesinde lösemi gelişimini engelleyebileceğini düşünüyor. Çocukluktaki bütün ALL vakalarının önlenebilir olduğunu düşünüyor.
“Daha gerçekçi yaklaşırsak, bebeklikte doğal enfeksiyonların koruyucu etkisini taklit edebilecek bir aşı geliştirirsek, modern toplumlardaki bu eksikliği aşabiliriz,”diyor Greaves.
Halen bu hastalık hakkında bilgi toplanırken, belki bu incelemeye eklenecek son bir söz olabilir. İngiltere’de ebeveynler çocukluk lösemine karşı bu araştırmayla uyarıldı.
Umarız bir aşı geliştirilerek, çocukluk lösemisi ALL hastalık olmaktan çıkar.
Kaynak: gercekbilim.com