Yastık Kılıflarınız, Klozetinizden Daha Kirli Olabilir

Aşırı yaz sıcakları pek çok insanı dışarıda, evde ve hatta uykuda ter içinde bırakıyor. Alanında uzman isimler, terli bir gece uykusunun yastık kılıfınızda bakteri barındırabileceğini ve onu tuvaletlerden daha kirli hale getirebileceğini açıklıyor.

İngiltere merkezli doktor Gareth Nye, Wales Online’a yaptığı açıklamada, “Yastık kılıflarınız tuvaletten daha kötü durumda sayılabilir. İyi haber şu ki, bu bakterilerin sizden kaynaklanma olasılığı çok yüksek ve bu nedenle zararlı değiller,” diye açıkladı.

Uzman, mikrop ve bakteri oluşumunu önlemek için yastık kılıflarını ve yatak çarşaflarını haftada bir yıkamanızı öneriyor.

Dr. Nye, “Bakteriler açısından, bazı çalışmalar bir yastık kılıfında, bir klozet kapağına kıyasla bir hafta sonra 17.000 daha fazla bakteri kolonisi olduğunu gösterdi” diye ekledi.

Çoğu insan ortalama bir gecede 500 ile 700 ml arasında ter kaybedebilir. Ancak Dr. Nye’nin çalışmalarına göre, terin en az 200 ml’i çarşaflara veya pijamalara sızıyor.

UYANDIKTAN SONRA YATAĞINIZI HAVALANDIRIN

Dr. Nye, “Vücut cilt hücrelerini yeniliyor ve bu da derinin dökülmesine yol açıyor. İnsanlar günde ortalama 500 milyon cilt hücresi kaybediyor ve bunların çoğu gece dökülüyor. Vücut ayrıca diğer vücut salgılarını da üretiyor ve sonra salya/tükürük yoluyla ek sıvı kaybı yaşanıyor.”

“Eğer çarşafları değiştirmek ihmal edilirse, ölü deri hücrelerinden beslenen ve alerji ve astımı tetikleyen dışkı bırakabilen mantarlar veya toz akarları gibi başka sorunlar ortaya çıkabilir.”

“Yapılan bir araştırmada, tipik bir yastıkta 16’ya kadar farklı mantar türü ve milyonlarca mantar sporu bulunduğu bulundu” diye devam etti.

Ayrıca uyandıktan hemen sonra yatağınızı toplamanın bakteri üremesini artırabileceği de biliniyor.

Uzmanlar, yaz mevsiminde yatakların hava almasına izin verilmesi ve çarşafların sık sık değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.

KAYNAK:SÖZCÜ
Bu Yazıyı Paylaşın